În pofida a ceea ce continuă să susțină propaganda Kremlinului fără vreun pic de reținere în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, precizând că desfășoară o operațiune de „denazificare” ce vizează distrugerea capabilităților militare ale forțelor ucrainene, UNICEF prezintă noi informații cu privire la realitatea sumbră din teren, o mare parte dintre victimele atacurilor rusești fiind copiii.
Sute de școli din Ucraina au fost lovite de artilerie grea, lovituri aeriene și alte arme explozive, „ceea ce subliniază impactul dramatic pe care îl are conflictul asupra vieții și viitorului copiilor”, a transmis UNICEF.
„Începutul anului școlar în Ucraina a fost unul promițător și plin de speranță pentru copii, după perioada în care au existat perturbările cauzate de COVID-19”, a declarat Murat Sahin, reprezentant al UNICEF în Ucraina.
„În schimb, sute de copii au fost uciși, iar anul școlar se termină pe fondul închiderii sălilor de clasă din cauza războiului și a decimării instituțiilor de învățământ”, a completat acesta.
Printre școlile care au fost avariate sau distruse de bombardamente se numără Școala 36 –„singura Școală sigură din Mariupol”, a spus UNICEF, adăugând că doar în ultima săptămână două școli au fost lovite de atacuri.
Programul „Școli sigure” a fost stabilit de Ministerul Educației din Ucraina, ca răspuns la atacurile asupra grădinițelor și școlilor din regiunea Donbas, „unde s-a desfășurat un conflict armat începând cu 2014”, a spus UNICEF.
UNICEF subliniază că pentru copiii afectați de criză, școala oferă nu numai un spațiu sigur și „o aparență de normalitate în cele mai dificile vremuri„, ci și acces la informații despre riscurile determinate de munițiile explozive mortale.
Facilitățile educaționale îi leagă pe copii și pe părinții lor de servicii de sănătate, respectiv de servicii psihosociale, a adăugat UNICEF.
„Asigurarea accesului la educație poate fi diferența dintre un sentiment de speranță sau disperare pentru milioane de copii”, a spus Sahin.
„Asigurarea accesului la educație este crucial pentru viitorul copiilor și al întregii Ucraine”, a completat acesta.
Copiii și școlile ar trebui protejate în conformitate cu dreptul internațional umanitar, a spus UNICEF, cerând părților implicați în conflictul armat să ia măsuri pentru a evita atât utilizarea armelor explozive în zonele populate, cât și pentru a evita utilizarea instituțiilor de învățământ în scopuri militare.
„În ciuda ororii războiului, s-a făcut o muncă impresionantă pentru a se asigura că copiii pot continua să învețe”, a spus Sahin.
„În cele din urmă, luptele trebuie să înceteze, astfel încât sălile de clasă să poată fi reconstruite, iar școlile să fie locuri sigure și distractive unde se poate învăța din nou”, a mai precizat acesta.
Războiul din Ucraina are „un impact devastator” asupra celor 7,5 milioane de copii ai țării, a spus UNICEF, deoarece „copiii continuă să fie uciși, răniți și profund traumatizați de violența din jurul lor”.
De asemenea, UNICEF a avertizat că acei copii care fug de violența din Ucraina sunt expuși unui risc crescut de trafic și exploatare de persoane.
Peste 5,4 milioane de refugiați au fugit din Ucraina până la data de 1 mai, aproximativ jumătate dintre ei copii, potrivit celor mai recente date UNICEF.
Milioane de persoane au fost strămutate în interiorul țării, a mai semnalat UNICEF, adăugând că „astfel de strămutări la scară mare ar putea avea consecințe de durată pentru generațiile viitoare”. (sursa: CNN)