vineri, mai 3, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterne"Rusia pregătește o operațiune de 'denazificare' și împotriva Suediei?!". Panourile propagandistice din...

„Rusia pregătește o operațiune de ‘denazificare’ și împotriva Suediei?!”. Panourile propagandistice din Moscova care i-au inflamat pe suedezi

În încercarea de a spori și mai mult sentimentul anti-nazist din țară, dar și ca răspuns la aspirația Suediei de a adera la NATO, Kremlinul a expus în Moscova panouri în care acuză trei figuri suedeze proeminente de susținerea lui Hitler. Însă, acuzațiile sunt lansate prin scoaterea din context a unor afirmații, prin trunchierea istoriei. 

Personalitățile vizate sunt fondatorul Ikea Ingvar Kamprad, regizorul de film Ingmar Bergman și autoarea de cărți pentru copii Astrid Lindgren. Cele 3 personalități sunt expuse în stațiile de autobuz din Moscova, panoul transmițând: „Suntem împotriva nazismului, dar ei nu sunt”.

Panoul publicitar prezintă o frază a regretatei Astrid Lindgren, scriitoarea suedeză care a creat personajul popular din cărțile pentru copii Pippi Longstocking. Într-un jurnal de război, ea și-a exprimat îngrijorarea despre consecințele unei invazii rusești că ar putea fi mai grave decât ceea ce ar reprezenta o ocupație nazistă.

„Cred că aș prefera să spun ‘Heil Hitler!’ toată viața decât să-i avem pe ruși peste noi. Nu te poți gândi la ceva atât de îngrozitor”, spunea ea.

Dar, de fapt, în jurnalul ei, Lindgren, o anti-nazistă hotărâtă, l-a batjocorit de asemenea pe Hitler, spunând despre el că e un „artist german necunoscut” care a distrus cultura germană pentru a deveni dușmanul propriului său popor.

Regretatul Kamprad, al cărui lanț de magazine IKEA a părăsit Rusia după ce Kremlinul a decis invadarea Ucrainei, este și el citat: „L-am admirat pe Hilter!” și „Am fost nazist!”. Acesta a fost un rând dintr-o carte din 2011 în care Kamprad, care a murit în 2018, a descris apartenența sa entuziastă în timpul războiului la mișcarea de tineret nazistă a Suediei drept „cea mai mare greșeală din viața mea”. A fost un susținător al liderului fascist suedez Per Engdahl, chiar și după cel de-al Doilea Război Mondial, considerându-l pe acesta „o mare ființă umană” la acea vreme. Kamprad s-a distanțat mai târziu de fascinația sa fascistă, iar primul angajat Ikea, prietenul său apropiat Otto Ullmann, a fost un evreu austriac ai cărui părinți l-au trimis în Suedia pentru a scăpa de naziști.

De asemenea, Bergman este prezentat spunând, printre altele: „de ceva timp, am fost susținătorul lui Hitler”. 

Deși aceste afirmații aparțin într-adevăr autorilor lor, atât Bergman, cât și Kamprad recunoscând în anii 1980-1990 că au fost cândva simpatizanți ai ideilor naziste, ele au fost, de asemenea, scoase din contextul istoric și plasate într-unul complet nou. De pildă, Bergman dezvăluise mai târziu că atunci când a ieșit la iveală adevărul despre lagărele de concentrare naziste, s-a aflat într-un „șoc hidos”.

Suedia, care a rămas oficial neutră în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, se temea de o potențială invazie a Uniunii Sovietice, după ce a fost încheiat acordul Molotov-Ribbentrop în august 1939 și a continuat să ocupe jumătate din Europa după 1945.

Nepoata lui Lindgren a comentat deja campania lansată de o organizație numită „Our Victory”, spunând „după cum știe toată lumea, Astrid Lindgren a fost o anti-nazistă asumată. Afișele fac parte dintr-o campanie de dezinformare deliberată și nu au nimic de-a face cu adevărul”.

Totodată, Ministerul de Externe al Suediei și prim-ministrul țării, Magdalena Andersson, au reacționat deja la această campanie, despre care a afirmat că reprezintă „o modalitate complet inacceptabilă de a acționa„. Mai mult, Ministerul de Externe a subliniat că „în Rusia, ei folosesc în mod repetat acuzații de ‘nazism’ împotriva țărilor și persoanelor care critică în mod justificat acțiunile Rusiei”.

Campania vine într-un moment în care Suedia și Finlanda au început să meargă pe calea aderării la NATO, Alianța promițând un proces accelerat.

Ca răspuns, Moscova a amenințat deja cele două țări nordice inclusiv din punct de vedere nuclear. De asemenea, Rusia a încălcat spațiul aerian al Suediei și Danemarcei pe 29 aprilie.

Făcând o aluzie către justificarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei, aceea de a elimina de la putere „neonaziștii” care conduc țara, fostul prim-ministru suedez Carl Bildt s-a întrebat pe Twitter dacă Moscova „pregătește o operațiune de ‘denazificare’ și împotriva Suediei?!”. (sursa: AICI și AICI)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare