sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneVești bune oferite de un economist britanic: Rusia e strânsă deja puternic...

Vești bune oferite de un economist britanic: Rusia e strânsă deja puternic în menghina sancțiunilor, iar Occidentul are posibilitatea reală de a impune un embargo energetic complet!

Timothy Ash, un important economist britanic, a precizat că sancțiunile occidentale încep să lovească economia Rusiei, dar, pe de altă parte, există posibilitatea exercitării unei presiuni mai accentuate prin sancțiuni suplimentare.

Vorbind pentru Kyiv Post, Ash a menționat că Europa ar putea impune un embargo asupra energiei rusești.

Acesta crede că Occidentul ar putea opri ambițiile de război ale lui Putin dacă există voința politică. Ash, care lucrează pentru BlueBay Asset Management, consideră că Occidentul are puterea economică pentru a atinge acest obiectiv.

„Rusia este o economie de 1,8 trilioane de dolari, în timp ce Occidentul (SUA, Marea Britanie și Europa) valorează cumulat 40 de trilioane de dolari, iat astfel cu siguranță l-ar putea opri pe Putin dacă dorește”, a declarat Ash, completând că „e vorba despre voința politică ca răspuns la acțiunile lui Putin”.

„Occidentul a fost destul de unit, sancțiunile sunt agresive, iar programul american de sprijin de 33 de miliarde de dolari reprezintă o mulțime de bani ce sunt promiși, motiv pentru care sperăm că va fi suficient pentru a susține Ucraina în acest conflict, chetiune importantă pentru securitatea europeană”, a adăugat economistul.

Ash, care e inclusiv asociat al Chatham House, un think-tank de afaceri internaționale, spune despre conflict că se dovedește costisitor pentru Ucraina.

„Pe termen scurt, oamenii nu își plătesc impozitele, este o economie de război, cu Ucraina înregistrând un deficit bugetar de 5-7 miliarde de dolari pe lună”, a zis acesta.

„Costul echipamentelor este enorm, așadar e un mare semnal de sprijin din partea americanilor faptul că președintele Biden cere Congresului suma de 33 de miliarde de dolari. De asemenea, asta reprezintă un semnal puternic pentru Putin”, a mai precizat Ash.

Occidentul dăunează deja economiei lui Putin și poate plusa cu mai multă presiune economică, a continuat Ash.

„Putem pune un embargo energetic complet, îngheța mai multe active, putem sancționa mai multe bănci – mai sunt multe de făcut pentru a îngheța Rusia din sistemul financiar internațional și din comerțul internațional”, a zis Ash.

„Ceea ce s-a produs economiei ruse este semnificativ – o mare cantitate de daune, nu doar pentru acest an, ci pentru mulți ani de acum înainte”, a completat economistul.

De asemenea, Ash a fost întrebat dacă omul obișnuit care locuiește la Moscova sau la Sankt Petersburg a simțit aceste sancțiuni sau dacă au fost resimțite doar de oligarhi.

„Dacă te uiți la acțiuni și obligațiuni, acestea au scăzut cu 50-80%”, a zis economistul care a analizat Ucraina și Rusia timp de 30 de ani.

„Majoritatea acestor bunuri sunt deținute de ruși și oligarhi din clasa de mijloc. A avut loc o prăbușire masivă a bogăției. Estimăm o scădere de 800 de miliarde de dolari a pieței de active, o pierdere a creșterii PIB-ului în acest an de 8-10%”, a completat acesta.

„Este un impact uriaș pentru economia Rusiei. O parte semnificativă a populației ruse va suferi din cauza asta. Rușii obișnuiți poate nu încă, dar ani de sancțiuni vor însemna o creștere mai scăzută, o inflație mai mare, mai puține investiții, mai mult șomaj și un nivel de trai mai scăzut”, a continuat analistul economic.

Se mai ridică întrebarea cât timp are nevoie Europa pentru a se decupla de la gazul și petrolul rusesc. Pentru Ash, există o opțiune dificilă și ușoară.

„Cea mai ușoară este să o faci pe parcursul multor ani, dar asta nu va rezolva problema lui Putin”, a zis acesta.

„În cele din urmă, securitatea europeană și supraviețuirea Ucrainei vor necesita un răspuns rapid, cum ar fi impunerea unui embargo pe petrol sau energie. Asta poate fi ceea ce se va întâmpla până la urmă”, a mai precizat Ash.

Ash a fost chestionat de asemenea de ce nu ar putea ucrainenii să bombardeze conductele de pe teritoriul lor.

„Aproximativ o treime din gazul Rusiei vine prin Ucraina, așa că au capacitatea de a lua lucrurile în propriile mâini”, a răspuns acesta.

„Am văzut niște atacuri asupra infrastructurii Rusiei, probabil comise de către ucraineni, dar Ucraina echilibrează lucrurile, vor să fie văzuți ca un partener de încredere, vor ca germanii să ajungă la propriile concluzii, că este o idee bună să se decupleze de la energia rusească”, a continuat analistul economic.

Călător frecvent în Ucraina și Rusia, Ash a fost întrebat cât timp crede că va dura conflictul.

„Asta depinde de Putin. Ucraina a demonstrat o dorință remarcabilă de a lupta și de a apăra valorile europene. Din păcate, se pare că va fi un conflict lung”, a declarat analistul economic.

În ceea ce privește întrebarea cine va câștiga, Ash a precizat că timpul pare să fie de partea Ucrainei.

„Rusia pare să nu aibă suficiente trupe, suferă o pierdere mare de echipamente și nu vor fi ușor de înlocuit, mai ales din cauza sancțiunilor”, a zis acesta.

„În sfârșit, Occidentul începe să înarmeze Ucraina, iar, în cele din urmă, întreaga populație este dispusă să lupte pentru propria țară și pare să aibă mai puține probleme ca forță de muncă și motivație”, a continuat analistul economic.

Ash a mai menționat că, în opinia lui, actuala bătălie pentru Donbas este în mod clar critică, dar faptul că scopul lui Putin de a lua întreaga țară nu a fost realizat, demonstrează că de fapt a pierdut deja.

„Ucraina va exista. Ceea ce este clar este că acesta este ceea ce eu numesc un ‘moment al Israelului’. Ucrainenii au luptat pentru independența lor, s-ar putea să piardă un teritoriu, dar ceea ce a mai rămas va fi durabil și va fi susținut de Occident. Vor avea un viitor bun„, a zis economistul.

„Biden a sugerat că banii oligarhilor înghețați vor fi folosiți parțial pentru a finanța reconstrucția în Ucraina, iar acest lucru va fi semnificativ. Ar exista de asemenea așteptarea ca despăgubirile să fie plătite dacă Rusia pierde războiul”, a continuat analistul economic.

„Țara are o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană, care va fi cu adevărat importantă pentru consolidarea creșterii și investițiilor. Când războiul se va termina, Ucraina va avea un viitor destul de bun”, a mai declarat Ash.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare