vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneDNA merge pe firul achizițiilor nelegale din pandemie: Oficiul Național pentru Achiziții...

DNA merge pe firul achizițiilor nelegale din pandemie: Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a comandat 1.750.000 de măști de la firmă care nu putea onora contractul

Cercetările DNA pe marginea achizițiilor ilegale de măști de protecție în pandemie continuă la Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate, unde s-a semnat un contract pentru cumpărarea a 1.750.000 de măști de la firmă care nu avea capacitatea de a onora contractul. În schimb, a achitat aproape 600.000 de lei pentru un contract de consultanță, pentru a justifica astfel banii publici cheltuiți.

Procurorii anti-corupție au început joi urmărirea penală împotriva președintelui Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și a unui consilier pe achiziții publice din cadrul aceleiași instituții publice, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul, foloase necuvenite. În aceeași cauză s-a mai dispus efectuarea urmăririi penale față administratorii  societății comerciale care și-a asumat că va livra măști în pandemie instituției, în sarcina cărora s-au reținut infracțiuni de trafic de influență, spălarea banilor, infracțiuni de fals și înșelăciune.

Dosarul vizează felul în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei.

Potrivit rechizitoriului, se pare că președintele Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, Cornelia Nagy și consiliera pe achiziții a instituției, Mădălina Hohan (fostă Deaconescu) ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un Acord cadru între instituția pe care o reprezentau și firma SC ROMWINE & COFFE SRL, prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție. Practic, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși erau perfect conștienți că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru.

Cum SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei.  Procurorii argumentează că pentru a se asigura de faptul că aceste contracte de cumpărare  de materiale sanitare se vor derula fără probleme, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei.

Procurorii își motivează demersul de a verifica această achiziție suspectă prin aceea că acțiunile celor supuși acum urmăririi penale au vătămat interesele societăților participante în procedura de achiziție măști, dar și pe ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție.

Prejudiciul cauzat se ridică la valoarea de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți, iar președintelui ONAC și consilierei sale și s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în acest dosar.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare