marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneMisiunile umanitare în Donbas sunt din ce în ce mai riscante: Forțele...

Misiunile umanitare în Donbas sunt din ce în ce mai riscante: Forțele rusești îi atacă și îi iau ostatici pe voluntari

Aproximativ 2.000 de civili sunt blocați, prinși ca într-un fel de capcană, de luptele dintr-un oraș aflat în prima linie – Popasna – din regiunea Donbas din estul Ucrainei, iar evacuarea lor este din ce în ce mai dificlă, întrucât forțele rusești îi atacă și îi iau ostatici pe cei care se oferă voluntari în activitățile umanitare.

Oficialii locali spun că proviziile de hrană din Popasna se preconizează că se vor epuiza în decurs de o săptămână – dar toate eforturile de salvare a civililor au fost oprite după ce trei autobuze de evacuare au intrat în regiune – dar doar unul s-a întors.

Cinci șoferi și voluntarii sunt fie dispăruți, fie capturați de trupele rusești, spun autoritățile.

„În fiecare zi rușii înaintează puțin mai departe. Situația este foarte grea”, a spus Nikolai Khanatov, șeful administrației militaro-civile din Popasna.

În regiunea Donbas, grupuri mici de voluntari civili în mașini și autobuze joacă un rol-cheie în a ajuta la evacuarea celor – în special a persoanelor în vârstă și a infirmilor – care s-au luptat să părăsească orașele și satele aflate pe calea noii ofensive a Kremlinului.

„Am mers destul de aproape de front și am evacuat nevăzători, oameni cu premergător. Sunt destul de speriat de cele mai multe ori”, a spus Guy Osborn, un profesor britanic de matematică aflat în vizită, care se oferă voluntar pentru o mică organizație caritabilă din zonă.

Vinerea trecută, un profesor de istorie din zonă, Mykhail Pankov, a pornit cu un autobuz școlar spre Popasna, sperând să ajute câteva zeci de civili care se adăpostiseră săptămâni întregi în pivnițe. Orașul este situat între orașele Lugansk și Donețk, care sunt din 2014 deținute de separatiștii susținuți de Rusia.

Soția sa, Yulia Pinzelik, îl implorase să nu mai facă aceste drumuri, deoarece trupele rusești câștigaseră încet controlul asupra aproape întregului oraș.

„Este un bărbat încăpățânat. A spus că nu i-a fost frică și că oamenii au nevoie de ajutor”, a spus ea.

Câteva ore mai târziu, un alt autobuz școlar s-a întors în siguranță în orașul din apropiere, Bakhmut, cu câțiva civili în vârstă la bord. Stăteau aproape în tăcere, vizibil traumatizați.

„A fost atât de înfricoșător. Am petrecut două luni în pivnițe”, a spus o femeie în vârstă, înainte de a izbucni în lacrimi.

Dar Mykhail și autobuzul lui nu s-au întors. Nici șoferul unui al treilea autobuz. Au început să apară informații ce sugerează că cel puțin unul dintre autobuze a fost atacat.

„Te implor foarte mult, adu-mi tatăl înapoi la noi. Ne simțim groaznic fără el, ne este dor de el. Te rog, dă-mi tatăl înapoi”, a spus fiica lui Mykhail – Varvara -, în vârstă de 12 ani, într-un mesaj în care plângea și care a fost difuzat de curând, inclusiv pe rețelele sociale.

„M-am temut de ce e mai rău”, a spus Yulia.

Dar apoi un canal de televiziune rus a difuzat imagini cu Mykhail, mai întâi legat la ochi, apoi vorbind cu un jurnalist rus. Un soldat a explicat că a fost găsit pe teritoriul Rusiei, că a fost suspectat de spionaj și că a încercat să identifice ținte pentru artileria ucraineană.

„Este ridicol. Este un profesor de istorie. Un tip sportiv. Asta-i tot”, a spus Yulia. Dar videoclipul a confirmat cel puțin că soțul ei era încă în viață. Câteva zile mai târziu, a primit un apel neașteptat de la însuși Mykhail. Era „bine, îl hrănesc bine și îl țin într-un cămin”, a spus ea. El a confirmat că cel puțin unul dintre colegii săi era în viață, dar rănit.

În apelurile ulterioare, Mykhail a ridicat posibilitatea ca el să fie dat la schimb într-un schimb de prizonieri.

„Nu înțeleg prea multe despre asta. Dar da, ideea este oferirea lui la schimb (cu soldații ruși capturați – n.red.). Sper că asta va fi curând și totul va fi bine”, a spus Yulia.

Premierul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat săptămâna trecută, pentru BBC, că rușii au încercat să facă schimb de ostatici civili pentru prizonierii militari ruși din alte părți din Ucraina – o mișcare interzisă de Convenția de la Geneva.

Ea a spus că peste 1.000 de civili ucraineni au fost luați prizonieri în Rusia.

„De aceea au capturat toți acești ostatici, civili, femei, angajați ai consiliilor locale, pentru a încerca să-i folosească”, a precizat aceasta.

Un oficial din Popasna, Nikolai Khanatov, a declarat că Mykhail a fost implicat în activități umanitare, nu în spionaj. Administrația locală nu a negociat cu rușii „teroriști”, a precizat acesta, dar și -a exprimat speranța că Mykhail va fi returnat ca parte a unui fel de schimb.

„Mă doare să văd asta, dar lucrul pozitiv este că știm că este în viață”, a spus el.

„Sper că nu îl vor ucide”, a conchis acesta. (sursa: BBC)

Explicație foto: Autobuzul care s-a întors din Popasna transportându-i pe evacuați

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare