marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialINTERVIU EXCLUSIV cu Anonymous România: “Pentru unii suntem o speranță, pentru alții...

INTERVIU EXCLUSIV cu Anonymous România: “Pentru unii suntem o speranță, pentru alții suntem infractori. Noi vom lupta în egală măsura pentru ambele categorii”

De la izbucnirea războiului din Ucraina, gruparea de hackeri Anonymous a trezit multe sentimente în rândul publicului, care a putut vedea cum diverse instituții, entități sau companii rusești au fost compromise prin munca și efortul celor care și-au făcut din contraofensiva online o veritabilă misiune în această perioadă.

Mai mult decât atât, hackerii au arătat din nou că lumea materială este extrem de conectată la virtual și, cum niciun sistem nu e infailibil, efectele unor atacuri cibernetice pot fi cât se poate de perceptibile în planul realității concrete. Începerea războiului a adus în atenția multora pe cei de la Anonymous România, care și comunică loviturile cibernetice pe rețele de socializare, astfel încât slăbiciunile Rusiei să fie cât mai bine cunoscute și oamenii să știe că există pe partea bună a baricadei niște specialiști în IT care se ocupă de identificarea și exploatarea acestor vulnerabilități. Vorbim, fără îndoială, despre o prelungire a războiului în mediul online.

Desigur, sunt destui cei care văd și faptul că atacul cibernetic, în esență, e situat în afara legilor, însă cei de la Anonymous România susțin că ei nu vor pune niciodată în pericol siguranța oamenilor și că misiunea lor este aceea de a-și face simțită prezența exclusiv atunci când drepturile și libertățile sunt încălcate. I-am contactat pe cei de la Anonymous România, i-am provocat la un interviu și, inclusiv spre surprinderea noastră, au acceptat. Ne-au povestit despre filosofia lor, despre cât de vulnerabili suntem în lumea profund tehnologizată în care trăim și despre motivațiile lor de a se fi implicat activ în acest context problematic și tensionat la nivel regional.

INVESTIGATORIA: Știu că nu vom discuta despre felul în care sunteți organizați, de vreme ce una dintre regulile Anonymous e să nu discuți despre grup și despre felul în care el funcționează, dar aș vrea să începem prin prezenta publicului filosofia voastră în general, astfel încât tuturor să le fie clară misiunea Anonymous. Și pun această întrebare pentru că există o aversiune a multora cu privire la faptul că atacurile cibernetice în general sunt acțiuni situate în afara sferei legalității.

ANONYMOUS ROMÂNIA: Noi ne facem simțită prezența doar în locurile în care libertatea și drepturile sunt îngrădite, acolo unde oamenii suferă și au nevoie de ajutor. Suntem profund afectați de suferința lor și nu putem sta deoparte. Suntem puternici datorită oamenilor, lor le datorăm și dedicăm întreaga noastră activitate.

I: Ați devenit și mai vizibili ca structură după debutul războiului în Ucraina, pentru că Anonymous s-a declarat un adversar direct al guvernului rus în povestea asta. Putem, deci, presupune că aveți reacții (cel puțin în social media) de la cei din jur cu privire la acțiunile pe care le desfășurați. Cum simțiți că sunteți percepuți și cum sunt percepute acțiunile voastre din ultima vreme de oamenii care nu sunt neapărat specializați în domeniul IT? E percepția la care v-ați așteptat?

A: Părerile sunt împărțite. Acțiunile noastre sunt percepute în general ca pe un lucru bun iar pe noi ne bucură faptul ca majoritatea oamenilor au început să înțeleagă corect activitatea noastră. Pentru unii suntem o speranță, pentru alții suntem infractori. Noi vom lupta în egală măsura pentru ambele categorii. Poate că am devenit mai vizibili în ultima perioadă. Suntem aici de multă vreme și oamenii nu știu că Anonymous este implicat în foarte multe operațiuni și vom da și câteva exemple: mii de violatori prinși în toată lumea datorită informațiilor transmise de către Anonymous, autorităților statelor respective. Au fost închise peste 12.000 de website-uri de pornografie infantilă, trafic de droguri, trafic de persoane, în toată lumea, iar lista poate continua.

I: Sunteți o grupare formată din performeri în IT și cu siguranță aveți conștiința faptului că sunteți, de fapt, o forță în lumea profund tehnologizată a ultimelor decenii. Cât de vulnerabili ne face, de fapt, dezvoltarea tehnologică?

A: Da, suntem o forță în lumea tehnologizată, dar operațiunile Anonymous nu vor pune niciodată în pericol viața și siguranța oamenilor, de asta vrem să-i asigurăm. Dezvoltarea tehnologică aduce un beneficiu, dar și o mare vulnerabilitate. Oamenii trebuie să înțeleagă ca în acest moment trăim în două lumi, fizică și virtuală. Din păcate cea virtuală ajunge să fie mult mai mare și mai vastă decât cea fizică, deci avem și acolo infractori, ilegalități, războaie. Cu cât tehnologia avansează, cu atât devenim mai vulnerabili, aceste două lumi nu pot coexista și nu se pot dezvolta în egală măsură, în final una trebuie să piardă în favoarea celeilalte.

I: Și, dincolo de indivizi, cât de vulnerabile sunt, de fapt, statele în lumea de azi?

A: Nimic nu este 100% securizat, pericolul unui atac cibernetic este de așteptat la orice tip de sistem.

I: În ultima vreme, Anonymous s-a focusat pe atacuri cibernetice la adresa unor instituții, entități și chiar companii din Federația Rusă. Cum motivați implicarea Anonymous în acest război? Simțiți că, în paralel cu războiul convențional, e în plină desfășurare și un război cibernetic?

A: Da, în acest moment ne confruntăm cu un război cibernetic. Pentru noi acest război are și limite, bineînțeles. Nu atacăm spitale, sateliți, învățământul. Aceste sisteme pot afecta viața, sănătatea și educația oamenilor, dar, pentru hackerii pro-ruși nu pare sa fie o problemă, și nici nu ne așteptam la alt comportament. Noi condamnăm și intenția de atac asupra acestor structuri, sunt acte criminale, în adevăratul sens al cuvântului. Fiecare acțiune a lor le consolidează tot mai mult statutul de agresori.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

5 COMENTARII

  1. Cred mult in acești băieți ca în niște eroi adevărați.Multumim pentru ceea ce faceți, mulțumim ca sunteți alături de oameni și de dreptate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare