Vor începe primele procese pentru crime de război pe fondul atrocităților comise de soldații ruși pe parcursul conflictului militar declanșat de Kremlin împotriva Ucrainei.
Trei prizonieri de război ruși acuzați că au violat sau ucis civili, respectiv un soldat care ar fi ucis un bărbat înainte de a-i viola soția, vor fi judecați în cadrul primelor procese pentru crime de război pe fondul războiului din Ucraina, a dezvăluit procurorul general ucrainean.
Peste 10.700 de infracțiuni au fost înregistrate de la începutul războiului de către biroul procurorului general al Ucrainei, condus de Iryna Venediktova, iar o mână de dosare au fost acum depuse sau sunt gata să fie depuse în ceea ce marchează un moment decisiv la două luni de la începerea războiului.
Vadim Shysimarin, un tânăr de 21 de ani, comandantul Diviziei de Tancuri Kantemirovskaya, care se află în prezent în custodia ucraineană, este de așteptat să fie primul judecat, presupunându-se că el e cel ce a ucis un bărbat de 68 de ani.
Se presupune că Shysimarin, sergent în armata rusă, luptase în regiunea Sumy din nord-estul Ucrainei când a ucis un civil pe 18 februarie în satul Chupakhivka. El este acuzat că a condus o mașină furată împreună cu alți patru soldați în timp ce încerca să fugă de luptătorii ucraineni, iar apoi l-a împușcat pe bărbatul neînarmat ce se plimba cu o bicicletă și vorbea la telefon. I s-a ordonat „să-l omoare pe acel civil pentru a nu-i raporta (pe soldații ruși – n.red.) apărătorilor ucraineni”, potrivit procurorilor.
Se spune că infracțiunea s-ar fi petrecut în apropierea casei victimei și a fost comisă folosindu-se un AK-74. Dosarul a fost depus săptămâna aceasta la o instanță penală. „El este aici (în Ucraina – n.red.), îl avem„, a spus Venediktova, vorbind de la sediul ei puternic fortificat din Kiev.
Un purtător de cuvânt a adăugat: „Procurorii și anchetatorii SBU (serviciile secrete ucrainene – n.red.) au strâns suficiente dovezi ale implicării sale în încălcarea legilor și cutumelor războiului, la care se adaugă crima premeditată. Pentru aceste acțiuni, el riscă de la 10 până la 15 ani de închisoare sau închisoare pe viață”.
Separat, pe 24 februarie, ziua în care a fost lansată „operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin, se presupune că doi soldați ruși care foloseau un lansator de rachete multiple de 122 mm montat pe un camion sovietic au bombardat case și clădiri civile din satul Kozacha Lopan, în districtul Harkov.
Procurorii spun că soldații au continuat să bombardeze ținte în regiunea Harkov, dar au fost luați prizonieri de forțele ucrainene și acum așteaptă judecarea. Dosarul lor, care stabilește acuzațiile de încălcare a legilor și cutumelor războiului, a fost de asemenea depus la o instanță de procedură penală din Ucraina, dar numele și fotografiile nu au fost încă emise.
Într-un ultim caz care se îndreaptă probabil către o judecare în lipsă, un soldat numit Mihail Romanov, care are un tatuaj mare cu un urs pe piept, este acuzat că a spart o casă în martie într-un sat din regiunea Brovarsky, a ucis un bărbat, iar apoi i-a violat în mod repetat soția în timp ce „o amenința pe ea și pe copilul ei minor cu violența și arme pe care le avea în posesie”.
Cazul nu a fost încă înaintat în instanță, dar procuratura a putut furniza o fotografie de pe rețelele sociale care a fost folosită de victimă pentru a identifica bărbatul care ar fi atacat-o.
Despre Romanov, Venediktova a spus: „Acum nu știm unde este – poate că încă luptă, poate că a revenit prin rotație în Federația Rusă, poate că este mort. Nu știm, dar vrem să-l urmărim în lipsă”. Ea a adăugat: „Vrem să le demonstrăm acestor criminali că îi vom găsi. Și vom preveni moartea altor persoane din alte teritorii”.
Venediktova, care a călătorit luni în Polonia pentru a se întâlni cu procurorul general al Regatului Unit, Suella Braverman, care i-a oferit drept consilier un fost judecător al unei curți penale internaționale, a declarat că 36 de suspecți de crime de război identificați sunt în prezent urmăriți penal.
Venediktova, al cărei birou are o duzină de linii telefonice, inclusiv una către Volodimir Zelenski, a spus că se teme că vor apărea multe alte crime din teritoriile din estul și sudul Ucrainei ocupate în prezent de Rusia, inclusiv orașul-port devastat Mariupol.
Venediktova, care ține pe birou o carcasă rusă de bombe cu dispersie care a fost găsită în Herson, un oraș din sudul Ucrainei, a spus că au fost comise nenumărate atrocități.
Ea a precizat: „Am o teorie că Federația Rusă stabilise că atunci când vor veni în Ucraina toată lumea va fi bucuroasă să-i vadă, dar când au înțeles că întreaga populație luptă împotriva lor, împotriva unui inamic comun, au decis să facă totul pentru a speria populația”.
La sfârșitul lunii martie, au apărut videoclipuri cu presupuse crime de război comise de soldații ucraineni împotriva prizonierilor de război ruși, inclusiv un film care părea să arate trei soldați împușcați în picioare. Venediktova a spus că biroul ei continuă să investigheze inclusiv aceste informații, dar și altele.
Ea a spus: „Nu ne vom comporta precum niște barbari, ci ca oameni care înțeleg statul de drept. Încă investigăm, dar după cum am înțeles, unele dintre fapte ar putea fi false. Dar nu există un singur caz în care am început investigații, avem mai multe”. (sursa: The Guardian)