miercuri, martie 29, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăInstantaneu PoliticCAB a decis: Piedone merge după gratii! Condamnarea primită, redusă semnificativ față...

CAB a decis: Piedone merge după gratii! Condamnarea primită, redusă semnificativ față de sentința din prima instanță

Curtea de Apel București a decis joi, 12 mai, că primarul Sectorului 5, Cristian Popescu-Piedone, va merge după gratii în Dosarul Colectiv. Sentința este definitivă.

Majoritatea condamnărilor definitive din Dosarul Colectiv au fost diminuate în raport cu cele din prima instanță, existând, totodată, și achitări.

– Alin George Anastasescu, patron Colectiv – 11 ani și 8 luni de închisoare

– Costin Mincu, patron Colectiv – 8 ani

– Paul Gancea, patron Colectiv – 6 ani și 4 luni

– Cristian Popescu -Piedone, la acea vreme primar al Sectorului 4 – 4 ani cu executare – a fost eliminată infracțiunea cu consecințe extrem de grave

– Marian Moise, pirotehnist – 6 ani și 10 luni de închisoare

– Viorel Zaharia, pirotehnist – 6 ani și 10 luni de închisoare

– Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii – încetează procesul

– Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 – achitată

– Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4 – achitată

– Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4 – achitată

– Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii – 2 ani și 6 luni cu suspendare

– Antonina Radu, pompier ISUBIF – 8 ani și 8 luni de închisoare

– George-Petrică Matei, pompier ISUBIF – 8 ani și 8 luni de închisoare

Piedone a primit de asemenea o interdicție pe o perioadă de 5 ani de a ocupa orice funcție publică.

Redăm un fragment din sentință: „Condamnă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu (autorizaţia SC C Club SRL). În baza art. 66 alin. (1) lit. a), b),g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 5 ani/ În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b), g) ?i k) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat și dreptul de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public. In baza art.72 Cp deduce perioada retinerii si arestarii preventive de la 06.11.2015 la 11.11.2015”.

Reitertăm condamnările din primă instanță:

– Cristian Popescu-Piedone – 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv;

– cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă;

– Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists (decedată între timp) – 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare;

– pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise – 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani;

– Cristian Niţă, director al firmei de artificii – 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare;

– George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI – câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

– Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie – 8 ani de închisoare;

– Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani;

– Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare şi prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

65 de oameni au murit, iar alţi 146 au fost mutilaţi pe viaţă, în urma incendiului produs, în seara de 30 octombrie 2015, în clubul Colectiv din Bucureşti.

Cristian Popescu Piedone a fost acuzat de procurori că a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu. 6 ani au trecut de când Piedone a fost trimis în judecată de DNA.

Redăm comunicatul DNA de la acea vreme: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpaților

POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, primarul Sectorului 4 București la data faptelor, pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București,

IOFCIU AURELIA, șef al Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București la data faptelor, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București,

GANEA LUMINIȚA LARISA, consilier superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București la data faptelor,

MOȚOC SANDRA RAMONA, referent superior în cadrul Serviciului autorizări comerciale din Sectorul 4 București la data faptelor,

ambele pentru săvârșirea unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice și ale sectorului 4 al municipiului București

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Infracțiunea de abuz în serviciu (sub forma autoratului, respectiv a complicității) reținută în sarcina inculpaților constă în eliberarea acordurilor și autorizațiilor de funcționare pentru două societăți comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispozițiile privind controlul după emiterea autorizațiilor.

Aceasta, în condițiile în care, la Sectorul 4 al municipiului București, primarul și funcționarii serviciului de autorizări comerciale aveau exclusiv competența de a emite acorduri și autorizații de funcționare pentru societățile comerciale cu obiect de activitate baruri, cluburi, restaurante.

Concret,

1. În calitate de funcționar public – primar al sectorului 4 București, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, a încălcat Hotărârea Guvernului României nr. 1739/06.12.2006, art. 1 lit. g și dispozițiile din Legea nr. 307/12.07.2006 privind apărarea împotriva incendiilor, respectiv art. 14 lit. f și la data de 14.01.2015 a eliberat acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru SC Colectiv Club SRL, deși clubul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Inculpatele Iofciu Aurelia, în calitate de șefă Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4 și Ganea Luminița Larisa, angajată a aceluiași serviciu, l-au sprijinit pe primarul sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale, în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat.

Autorizarea funcționării clubului SC Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentație publică fără autorizarea de securitate la incendiu, de către Popescu Cristian Victor Piedone, cu sprijinul lui Iofciu Aurelia și Ganea Luminița Larisa, a determinat:

– un folos necuvenit pentru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. în cuantum de 62.298 lei.

– punerea permanent în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a persoanelor, angajaților care s-au aflat în incinta SC Colectiv Club SRL în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcționării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienți și angajați.

Omisiunea verificării, de către inculpați a îndeplinirii cerințelor de securitate la incendiu, prealabil autorizării SC Colectiv Club SRL, a făcut inapte măsurile tehnice, operative care ar fi putut să prevină sau să reducă urmările din data de 30.10. 2015, în condițiile izbucnirii incendiului în club.

În acest fel există o legătură de cauzalitate mediată între îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu de către inculpați, rezultatul dramatic și prejudiciul adus părților civile din prezenta cauză, fiind antrenată răspunderea în solidar cu partea responsabilă civilmente, Sectorul 4 al municipiului București.

2. La data de 30.01.2015, cu sprijinul inculpatelor Iofciu Aurelia și Moțoc Sandra Ramona, inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone, cu încălcarea prevederilor legale anterior menționate, a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare pentru o altă societate comercială, pentru desfășurarea activităților de alimentație publică, deși restaurantul nu era autorizat pentru securitatea la incendiu.

Emiterea acordului și autorizației în folosul funcționării clubului fără autorizarea de securitate la incendiu a determinat:

– un folos necuvenit pentru societatea respectivă, în cuantum de 147.133 lei.

– punerea permanent în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a persoanelor, angajaților care s-au aflat în incinta restaurantului în perioada ianuarie – 30 octombrie 2015 prin acceptarea funcționării acestui club în lipsa măsurilor tehnice de prevenire sau reducere a urmărilor în caz de incendiu, generatoare de risc pentru clienți și angajați.

Pentru prejudiciile morale și materiale suferite ca urmare a tragediei din data de 30 octombrie 2015, ce a avut loc în clubul Colectiv, în perioada noiembrie 2015 – aprilie 2016, un număr de 90 de persoane au depus cereri scrise de constituire de parte civilă, dintre care 27 sunt persoane care au suferit vătămări (răni, arsuri etc) în urma incendiului din club, iar 63 sunt moștenitori/succesori ai celor decedați.

Sumele cu care aceștia s-au constituit părți civile variază între 30.000 euro și 2.000.000 euro.

În vederea recuperării prejudiciului, asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Popescu Cristian Victor Piedone, Iofciu Aurelia și Moțoc Sandra Ramona a fost instituit sechestru asigurător.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare