vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneRusia, încolțită de anunțul de aderare la NATO al Finlandei: "Vom reacționa...

Rusia, încolțită de anunțul de aderare la NATO al Finlandei: „Vom reacționa în funcție de situație”

O lovitură puternică pentru Rusia vine din partea țării vecine, Finlanda, care a anunțat că intenționează să adere la NATO, ceea ce înseamnă că lângă granița Rusiei urmează să existe infrastructură militară care determină multe neliniști în rândul oamenilor din statul lui Putin. Ministerul rus de externe a reacționat dur și susține că va exista chiar o reacție militară a Rusiei.

Ministerul Rus de Externe privește declarațiile președintelui Finlandei S. Niinistö și a prim-ministrului Finlandei S. Marin, cu privire la aderarea Finlandei la NATO, ca pe o schimbare radicală în politica externă a țării, dar și ca pe un gest ostil față de Federația Rusă.

Nici asigurările Rusiei cu privire la absența oricăror intenții ostile față de Finlanda, nici istoria lungă de cooperare de bună vecinătate și reciproc avantajoasă dintre țările noastre nu au convins Helsinki de avantajele menținerii unei politici de nealiniere militară.„, punctează șeful externelor Rusiei, în contextul dat.

Trebuie menționat că Finlanda  are 1.300 de kilometri de graniță cu Rusia și o istorie destul de grea pe fondul acestei vecinătăți, așa că țara a crescut gradual cooperarea cu NATO, după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014. Mai mult decât atât, și Suedia ar intenționa să se alăture blocului nord-atlantic, așa că se discută despre o cerere comună de aderare a celor două țări, pentru ca procedura să decurgă mai rapid și mai eficient.

Evenimentele acestea au luat prin surprindere Rusia, preocupată de susținerea războiului din Ucraina, astfel că reacția venită din partea ministerului rus de externe este destul de dură.  Practic, în comunicatul transmis, Rusia amenință Finlanda militar și economic.

Aderarea Finlandei la NATO va provoca daune serioase relațiilor bilaterale ruso-finlandeze, menținerii stabilității și securității în regiunea nord-europeană. Rusia va fi nevoită să întreprindă măsuri de răspuns, atât de natură militaro-tehnică, cât și de altă natură, pentru a opri amenințările la adresa securității sale naționale care apar în acest sens.

Aderarea la NATO va reprezenta, de asemenea, o încălcare directă a obligațiilor legale internaționale ale Finlandei, în primul rând a Tratatului de pace de la Paris din 1947, care prevede obligația părților de a nu intra în alianțe sau de a participa la coaliții îndreptate împotriva uneia dintre ele, precum și a Tratatului din 1992 dintre Rusia și Finlanda privind bazele relațiilor, care a stabilit că părțile se vor abține de la amenințarea sau utilizarea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a celeilalte părți, nu vor folosi sau nu vor permite utilizarea teritoriului său pentru agresiune armată împotriva celeilalte părți. Cu toate acestea, având în vedere atitudinea actuală indiferentă a Occidentului colectiv față de dreptul internațional, un astfel de comportament a devenit norma. Vom reacționa în functie de situație.„, se mai arată în comunicatul ministerului de externe rus.
Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare