marți, aprilie 16, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăAvocatul DiavoluluiI-a făcut un vaccin lu’... Moderna! Cum să lucrezi o zi și...

I-a făcut un vaccin lu’… Moderna! Cum să lucrezi o zi și să iei salariul pe un an!

„Banii nu-i faci din vindecare. Banii sunt în doctorii. Așa-ți iei banu’!” (Chris Rock)

Mai îi țineți minte pe băieții cu vaccinele? Mai specific Moderna, micuța corporație cu venituri de aproximativ 7% din PIB-ul României? Dincolo de glumă, Moderna a produs 807 milioane de doze de vaccin în 2021  salvând probabil zeci de mii de vieți. Sper să nu mai auzim de ei iar curând, dar vroiam doar să vă informez că… compania Moderna tocmai a fost și ea vaccinată! Mda.. de către directorul lor de finanțe!

Pe scurt, CFO-ul Jorge Gomez tocmai și-a „părăsit” poziția, cu efect imediat. Domnul Gomez a fost numit director de finanțe…

Marți, venind de la o altă mare corporație Dentsply Sirona Inc. Marți s-a angajat și Miercuri a fost concediat… când Dentsplay a prezentat public că era investigată pentru multiple nereguli financiare. Se pare că Denstsply avea micul obicei de a da „stimulente” celor care le distribuiau produsele, stimulente pe care în mod convenabil uitau să le mai treacă în registrele contabile. Acum, băieții și fetele de la vânzări mai sar peste cal ca să-și facă target-ul, se întâmplă. Doar că la Dentsply ordinele veneau de la top. Managerii seniori, inclusiv domnul Gomez, împingeau puternic „stimulentele” pentru că și ei aveau target-uri, respectiv ei își primeau bonusul „micuț” doar dacă anumite ținte financiare erau îndeplinite.

Domnul Gomez a „uitat” să menționeze potențialele probleme de la fostul job în cursul interviului cu Moderna. De fapt, el și-a părăsit jobul de la Dentsply după ce în 2021 primise nu mai puțin de 3,6 milioane dolari, incluzând salariu, opțiuni și firește, faimosul „bonus”. Analiștii se așteptau că el să „stimuleze” eforturile companiei Moderna de a-și creste vânzările, incluzând adăugarea de noi produse la portofoliul firmei și expandarea vânzărilor existente.

După prima zi intensa la Moderna, domnul Gomez va primi 700,000 de dolari, dar din păcate va renunța la bonusul de semnare de 500,000 de dolari. O tragedie pentru noi toți!

Scandalul nu e nou pentru industria farmaceutică și industria medicală în general. Cam 85% din industrie a primit amenzi semnificative… Aceste industrii au crescut la o viteză amețitoare, doar că menținerea acestei creșteri pune o presiune imensă pe angajații lor de top. Pe măsură ce aceste mari companii se extind, în special în țari atinse de boala corupției (ahem… Romania), scrupulele sunt lăsate deoparte. Angajații pharma îi „ating” pe doctori cu cadouașe, călătorii sau îi plătesc bine să facă prezentări de 10 minute la conferințe dacă le împing produsele către clienți.. adică către bolnavii care merg la doctor cu bună-credință. Au fost și cazuri de favoruri sexuale oferite doctorilor.

GlaxoSmithKline, probabil cea mai amendată corporație din industrie pentru dare de mită și alte practici „ne-ortodoxe”, a plătit peste 10 bilioane în amenzi (aproximativ 5% din PIB-ul României ca să ne dam seama de nivel). Pfizer, bun prieten cu Moderna, și-a luat și el peste 3 bilioane de dolari în amenzi și deține recordul la cea mai mare penalizare de 2,3 bilioane de dolari. Să nu uitam de Johnson and Johnson, 2,7 bilioane de dolari.

Unde începe „mita” și unde termină „promovarea”, „marketingul”? Unde e de fapt linia dintre legal și ilegal? Doctorii până la urma nu sunt angajați publici, cel puțin nu în cabinetele lor private. Legal.. ei pot accepta „cadouri” fără că ele să fie considerate mită. Dacă li se permite doctorilor să-și recomande propriul cabinet privat când ei lucrează la spitalul public, de ce nu li s-ar permite să recomande și medicamentele care le aduc lor personal beneficii adiționale. Ca de exemplu o excursie plătită de o săptămână la o conferință în Las Vegas…

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare