luni, octombrie 14, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneKremlinul, pe culmile intoxicării: "Zelenski s-a sinucis", una dintre dezinformările propagate pe...

Kremlinul, pe culmile intoxicării: „Zelenski s-a sinucis”, una dintre dezinformările propagate pe social media. Raportul unei firme americane de securitate cibernetică

Agenții pro-ruși au susținut în mod fals, la câteva săptămâni de la declanșarea de către Kremlin a războiului la scară largă împotriva Ucrainei, că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis, ceea ce reprezintă o parte dintr-un efort agresiv de a afecta moralul public și de a submina Guvernul ucrainean, a declarat joi firma americană de securitate cibernetică Mandiant.

Afirmația falsă despre sinuciderea lui Zelenski este doar una dintre numeroasele operațiuni de dezinformare urmărite de Mandiant și care aveau ca scop înșelarea publicului din Ucraina, Rusia și din alte părți ale Europei – sau cel puțin să umbrească adevărul despre brutalitatea războiului declanșat de Vladimir Putin.

Campaniile de influență, spun analiștii, subliniază modul în care Kremlinul este angajat ca întotdeauna în războiul informațional, depunând eforturi de a modela percepțiile asupra conflictului, chiar dacă trupele rusești suferă pierderi grele pe câmpul de luptă.

Într-un alt caz, agenții legați de Belarus au afirmat în mod fals că un grup criminal polonez prelevă organele refugiaților ucraineni, cu complicitatea oficialilor polonezi.

„Proliferarea operațiunilor informaționale aliniate cu Rusia, atât la scară, cât și la ritm, sugerează importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional”, a declarat pentru Alden Wahlstrom, analist al Mandiant.

„Am observat că actori cunoscuți folosesc infrastructura unei campanii de lungă durată pentru a viza Ucraina în timpul invaziei, uzitând capabilitățile în care au investit de-a lungul timpului”, a mai precizat acesta.

Mandiant nu a dat vina direct pe Guvernul rus pentru narațiunea falsă a sinuciderii lui Zelenksi, dar a descris activitatea ca fiind o „suspectată campanie rusă de influențare”. Timp de decenii, inclusiv în epoca sovietică, dezinformarea și alte așa-numite „măsuri active” au reprezentat o parte-cheie a strategiei de politică externă a Rusiei, potrivit cercetătorilor.

În martie, Facebook și YouTube au eliminat un videoclip „deepfake”, răspândit pe scară largă, care pretindea să-l arate pe Zelenski cerând trupelor ucrainene să depună armele. Adevăratul Zelenski a apărut într-un videoclip la scurt timp după care spunea că apărarea Ucrainei a continuat.

Cel puțin o parte din dezinformarea analizată de Mandiant părea să câștige doar puțină tracțiune online. Iar cetățenii și soldații ucraineni nu au dat semne de a ceda în ceea ce privește rezistența față de invazia rusă.

Agenții ruși au plasat declarații false „pe un număr foarte limitat” de site-uri web și bloguri cum că Zelenski s-ar fi sinucis într-un buncăr militar din Kiev în martie, potrivit Mandiant.

Amintim totodată că Guvernul rus și-a prezentat în mod fals invadarea Ucrainei drept o campanie de „denazificare”, în ciuda faptului că Zelenski este evreu. Povestea falsă a sinuciderii seamănă cu modul în care dictatorul nazist Adolf Hitler a murit în 1945, prin sinucidere într-un buncăr, în timp ce trupele sovietice au avansat.

Cu ochii lumii îndreptați spre Ucraina, alte puteri mondiale au făcut demersuri pentru a influența opinia publică despre război sau pentru a semăna discordie între rivalii lor.

O operațiune pro-Iran a uzurpat identitatea unui jurnalist rus și a publicat tweet-uri în care susțineau că serviciile de informații israeliene au sprijinit Ucraina împotriva Rusiei în ajunul războiului, potrivit Mandiant. A fost o încercare aparentă de a crește tensiunile între Rusia și Israel. În acest context trebuie reiterat că Iran și Israel sunt dușmani înverșunați.

Nu în cele din urmă, SUA au încercat să modeleze percepțiile publice despre războiul din Ucraina în propriile moduri, inclusiv prin crearea unui cont al Departamentului de Stat pe Telegram, o aplicație de mesagerie populară printre ruși. (sursa: CNN)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare