Există un mare interes public cu privire la stadiul în care se mai află dosarul Tel Drum, aflat în instrumentarea procurorilor DNA, de vreme ce vorbim despre deturnare de fonduri europene care ar fi fost susținute de Liviu Dragnea, la vremea aceea, președintele Consiliului Județean Teleorman. Dosarul, deschis în urmă cu 5 ani, a rămas în lucru și chiar și șeful DNA, Crin Bologa, declară că nu știe când va fi dată exact o soluție în dosar, dar speră că acesta va fi finalizat în mandatul său.
Declarațiile pe această temă au fost făcute de Crin Bologa în emisiunea jurnalistului Sebastian Zachmann, Bologa declarându-se chiar nemulțumit de amânările repetate în soluționarea dosarului. Vestea bună, însă, ar fi aceea că procurorul de caz s-ar afla în etapa de redactare a unei soluții.
„Nu par foarte mulţumit, pentru că cel care a condus DNA înainte de a veni eu interimar, a dat anumite termene şi aceste termene s-au prelungit, s-au prelungit. Sigur că sunt motivate de procurorul de caz. Dosarul este în lucrare, în permanenţă, deci nu au fost perioade de timp în care s-a aflat în nelucrare, numai că lumea aşteaptă foarte mult finalizarea acestui dosar. Imediat îmi expiră mandatul şi nu am văzut Tel Drum finalizat. Aş vrea să îl văd mai mult ca oricine.”, a spus șeful DNA pentru Sebastian Zachmann.
Înțelegerea afacerii Tel Drum presupune o incursiune în istorie. Pentru că afacerea are rădăcini atât de vechi, încât ea nu poate fi analizată în anul 2021 fără a înțelege puzzle-ul istoric și politic care a permis apariția ei și dezvoltarea ei ca grup infracțional organizat. Pentru că , de fapt, nu despre o afacere este vorba, ci de o gașcă de prieteni ai lui Liviu Dragnea, care au profitat de un anumit context pentru a avea acces constant și nemijlocit la banul public.
Din conducerea Tel Drum au făcut întotdeauna parte oameni foarte apropiați lui Liviu Dragnea. Colegi de trupă, colegi de școală, prieteni de familie, oameni de încredere: Petre Pitiș. Mugurel Gheoghiaș, Liviu Dobrescu, Marian Fișcuci, Mirela Costache, Florea Nedea.
Ancheta în dosarul Tel Drum a început destul de târziu. În anul 2017, DNA îi cerceta pe Petre Pitiș, Florea Neda, Ion Florian și pe Mircea Vișan pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Alături de ei, în vizorul procurorilor intraseră și companiile Tel Drum SA și SC WFA IMPEX SRL.
Abia din anul 2020, Liviu Dragnea ajunge să fie numit în corelație cu dosarul Tel Drum, procurorii arătând că, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman ar fi emis și semnat hotărâri și dispoziții, cu încălcarea legii, acte indispensabile pentru procedura de atribuire a contractului care, între altele, au inclus o condiție restrictivă ce avantaja SC Tel Drum SA.
Procurorii susțin că, prin Liviu Dragnea, firma Tel Drum ar fi beneficiat de date confidențiale ce au avantajat-o la obținerea unor contracte cu bani europeni pentru reabilitarea unor drumuri județene din Teleorman.
“În cursul procedurii de atribuire s-ar fi falsificat și înlocuit date, inclusiv prin introducerea condiției restrictive ce favoriza societatea Tel Drum, asigurându-i câștigarea licitației”, arată procurorii.
Dragnea este acuzat de procurorii anticorupție de comiterea următoarelor fapte: constituire a unui grup infracțional organizat, două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, instigare la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă participației improprii.
În calitatea lui de președinte al Consiliului Județean Teleorman, Dragnea ar fi inițiat un grup infracțional organizat din care ar fi făcut parte funcționari din administrația locală și persoane din mediul de afaceri.
[…] Declarațiile pe această temă au fost făcute de Crin Bologa în emisiunea jurnalistului Sebastian Zachmann, Bologa declarându-se chiar nemulțumit de amânările repetate în soluționarea dosarului. Vestea bună, însă, ar fi aceea că procurorul de caz s-ar afla în etapa de redactare a unei soluții, scrie Investigatoria.ro […]