O fată de 13 ani a cărei familie a fost împușcată mortal de soldații ruși s-a prefăcut că e moartă pentru a nu avea parte de aceeași soartă.
Într-o declarație din 3 iunie, poliția din regiunea Kiev a precizat: „Dasha, în vârstă de 13 ani, s-a prefăcut că este moartă pentru ca soldații Federației Ruse să nu o execute”.
„La sfârșitul lunii februarie, o coloană de trupe rusești a intrat în Katyuzhanka. Fata și familia ei au încercat să conducă spre locuința lor, dar ocupanții au deschis focul asupra mașinii. Părinții ei au murit pe loc, iar mașina a luat foc”, a mai precizat poliția.
Dasha a încercat să scape, dar soldații ruși au deschis imediat focul. Copilul a fost grav rănit. Sângerând, fata s-a târât literalmente.
Șeful poliției din regiunea Kiev, generalul Andri Nebitov, a raportat că Dasha se îndrepta spre casă cu părinții și bunicul ei într-un Hyundai Sonata, când un convoi militar rusesc i-a atacat.
Tatăl și mama ei vitregă au murit în mașină. Dasha a fugit imediat și s-a ascuns în spatele unui camion, însă soldații ruși au împușcat-o în timp ce ea fugea. Apoi, aceasta a început să se târască. Când s-au apropiat de ea și au tras-o de picior, au crezut că era moartă și au părăsit locul.
Dasha fusese lovită de două gloanțe – în braț și coapsă – și era plină de sânge.
Dasha a spus cu propriile ei cuvinte: „Când gloanțele m-au lovit, nu am simțit imediat durerea, am fost amorțită”.
„Când stăteam întinsă sub scânduri, mi-am dat seama că nimeni nu mă va ajuta și m-am târât pe sub gard”, a mai zis aceasta.
„Tata a fost înmormântat cu Inna la cimitirul local”, a mai relatat Dasha.
Soarta bunicului ei este neclară.
Scândurile la care se referă Dasha erau niște bucăți de lemn sparte lângă gardul sub care încercase să se ascundă.
După ce forțele rusești s-au retras din zonele aflate la nord de capitala Kiev, a apărut un număr tot mai mare de dovezi despre violurile, actele de tortură și uciderile sumare pe care le-au comis față de civilii ucraineni.
Procurorul Curții Penale Internaționale a deschis o anchetă completă pe 2 martie cu privire la acuzațiile despre crimele de război, crimele împotriva umanității, respectiv despre actele de genocid comise în Ucraina de orice persoană începând cu 21 noiembrie 2013 și până în prezent.
Biroul Procurorului General al Ucrainei a documentat până în prezent peste 14.000 de crime de război comise de forțele rusești, a identificat peste 600 de suspecți și a inițiat proceduri împotriva a aproximativ 80 dintre aceștia. (sursa: Newsweek)