marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEvenimentINIȚIATIVĂ INEDITĂ: 3,5% din impozit ar putea merge către biblioteci

INIȚIATIVĂ INEDITĂ: 3,5% din impozit ar putea merge către biblioteci

Românii ar putea direcționa procentul de 3,5% din impozitul pe profit către biblioteci. Într-o țară în care bibliotecile din mediul rural sunt tot mai slab dotate, iar cele din mediul urban dispar de la un an la altul, inițiativa depusă în Parlament ar putea contribui la dezvoltarea interesului populației pentru citit.

Inițiativa aparține deputatului Cătălin Teniță, cu argumentația că bibliotecile publice au un rol foarte important în comunitate, asigurând egalitatea accesului la informaţie şi la cărțile necesare educării, fără deosebire de statutul social sau economic, vârsta, sexul, apartenenţa politică, religia ori naţionalitatea utilizatorilor.

Potrivit unui comunicat transmis de USR, măsura propusă este oportună mai ales în condițiile în care, în ultimii 10 ani, au fost închise aproximativ 3.000 de biblioteci, dintre care 750 de biblioteci publice, în ciuda faptului că legea spune clar că bibliotecile se pot închide doar dacă se desființează unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Proiectul de lege creează premisele necesare pentru îmbunătățirea situației financiare a bibliotecilor, prin crearea posibilității de colectare a formularelor 3,5%. Totodată, are în vedere introducerea din oficiu a bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

Actualmente, Codul fiscal permite direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit către organizațiile non-profit, instituțiile de cult și către bursele private acordate pentru susținerea studiilor. Introducerea bibliotecilor de drept public cu personalitate juridică în rândul beneficiarilor este un demers natural, având în vedere că acestea pot beneficia deja, conform legii, de donații și sponsorizări. Considerăm, așadar, că absența bibliotecilor din rândul entităților care pot beneficia de această facilitate fiscală reprezintă, mai degrabă o omisiune, intenția legiuitorului fiind aceea de a permite donațiile către biblioteci din partea persoanelor fizice.

Acest lucru nu înseamnă, în nici un caz, că autoritățile și instituțiile publice sunt exonerate de îndeplinirea sarcinilor legate de finanțarea bibliotecilor aflate în coordonarea lor. Cu toate acestea, sumele obținute prin colectarea formularelor de 3,5% vor reprezenta o plasă de siguranță importantă, atenuând vulnerabilitatea financiară a bibliotecilor și stimulând conturarea unei oferte mai bune și mai bogate de servicii pentru comunitate. Totodată, măsura va stimula bibliotecile să depună mai multă diligență înspre organizarea unor activități proprii de strângere de fonduri.

Impactul financiar este unul redus. În primul an, acesta este estimat la 1.500.000 lei, în vreme ce o continuare cu succes a programului de atragere a susținătorilor persoane fizice de către bibliotecile de drept public poate duce această sumă la 4.556.250 lei în 2027.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare