Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu

Secretariatul de stat pentru revoluționari cere retragerea certificatului de revoluționar al lui Ion Iliescu

Ion Iliescu deține și titlul de luptător cu merite deosebite în cadrul Revoluției din 1989. Oricât de straniu ar părea, abia acum, când fostul președinte are 92 de ani, Secretariatul de stat pentru revoluționari, structură subordonată Guvernului României, cere în instanță retragerea acestui titlu.

Consultând abia acum CV-ul public al fostului președinte, comisia abilitată din cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a considerat că e timpul să solicite retragerea certificatului de revoluționar al unui personaj despre care mulți au convingerea că a fost exact opusul eroismului în timpul și după Revoluția anti-comunistă din România. Potrivit CV-ului său, Iliescu a deținut funcții de conducere în aparatul de stat comunist, în condițiile în care legea 341/2004 nu permite acordarea acestei calități persoanelor cu astfel de funcții.

Acesta a deținut poziția de membru al comitetului central al Partidului Comunist Român (PCR) și șef al Uniunii Tineretului Comunist (UTC).

Ion Iliescu este acuzat și în dosarul Revoluției de crime împotriva umanității, chiar dacă dosarul pare deja parte a istoriei nerezolvate a acestei țări. Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.

Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii. Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.