După ce jurnalistul Mircea Barbu a anunțat că nu dorește să fie premiat de Casa Regală a României pentru curajul său, de vreme ce aceasta e implicată în tăierile ilegale de arbori de pe Valea Cerbului, mai mulți jurnaliști invitați au spus că nici ei nu doresc să primească distincția. În consecință, Casa Regală a României a decis să amâne evenimentul „la o dată ulterioară”.
Familia Regală pare să fi fost destul de afectată de reacția jurnalistului Mircea Barbu care a generat atitudini similare printre colegii lui invitați la evenimentul programat pentru data 28 iunie. Chiar dacă aceasta nu a avut nicio reacție la mail-ul și postarea lui Mircea Barbu, în care acesta explica felul în care Casa Regală a României este părtașă la masacrul arborilor din zona parcului Bucegi, anularea evenimentului pare să fie un răspuns destul de puternic. Mai ales că și alți jurnaliști invitați au decis, după anunțul lui Mircea Barbu, să renunțe la distincția oferită lor în cadrul evenimentului Seara Palatului Elisabeta dedicată curajului civic.
Anunțul a fost trimis pe mail celor invitați, motivul oficial fiind acela că motive obiective care țin de agenda regală impun anularea tuturor evenimentelor anunțate în următoarele săptămâni, iar premierea jurnaliștilor curajoși ar urma să fie reprogramată în toamna acestui an.
În calitate de investigator al infracțiunilor de mediu în cadrul ONG-ului Agent Green, Mircea Barbu a documentat felul în care Casa Regală e personaj principal în povestea dureroasă a tăierilor de arbori seculari în Valea Cerbului. Un lucru mai puțin discutat în spațiul public e acela că familia regală este unul dintre cei mai mari proprietari de păduri într-una dintre cele mai apreciate zone turistice din România. Și, cu acordul Casei Regale, în Valea Cerbului sunt puși la pământ arbori seculari cu vârste impresionante.
Jurnalistul Mircea Barbu, care a documentat tăierile din Valea Cerbului a spus, în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate publicației INVESTIGATORIA că în zona respectivă se poate constata un veritabil masacru și că zona nu se va mai regenera în timpul vieții noastre, chiar dacă s-ar face eforturi în acest sens.
„În Valea Cerbului familia regală deține o suprafață foarte mare de pădure care se întrepătrunde cu Parcul Natural Bucegi. Parcul Natural Bucegi în sine are niște probleme. Pădurile care sunt scoase la licitație, păduri care aparțin Casei Regale, sunt pe cel mai vizitat traseu din România. Și ai pe o parte și pe alta a acelui traseu arbori seculari de 200, 300 de ani. E o chestie extrem de rară în Europa, pentru că vorbim despre un muzeu al naturii în aer liber, practic, pe care Casa Regală ar fi putut să-l valorifice și în alt fel. Dincolo de perdeaua de la drum, dacă mergi în pădure o să găsești arbori seculari cu o vârstă de peste 100 -150 de ani doborâți. E masacru acolo.”