joi, aprilie 18, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăAvocatul DiavoluluiGuvernanții și Economia: șoferi beți în tiruri supraîncărcate

Guvernanții și Economia: șoferi beți în tiruri supraîncărcate

„E mai mare decât crezi” ( șofer de tir, anonim)

Săptămâna asta primul ministru Ciucă a fost arestat pentru că a condus beat, apoi acuzat de plagiat, apoi descoperit că are un copil cu amanta. Cum zice la București: „Sfânta treime” sau la Barcelona:  „Felices los cuatro”. Naaah, e o glumă… am vrea noi vești amuzante din astea. Din păcate știrea reală a fost că inflația de 14% rămâne în creștere. În traducere liberă – am sărăcit cu 14% și continuam să sărăcim rapid. Misterios, avem una dintre cele mai mari inflații din UE, și plătim una dintre cele mai mari dobânzi la creditele externe.

„De unde veniți?” l-a întrebat un polițist tânăr dar curajos pe general, calculând că dacă își pierde jobul face mai mulți bani ca șofer. Plus că noul salariu va fi ajustat la inflație mai repede ca salariul de polițist. „De la Palatul Parlamentului”, zise prim-ministrul. „Păi… se bea acolo alcool?” „Eh, înainte de Orban și Ciolacu se mai liniștise treaba. Dar e depresie mare, ce vreți. Prețul gazelor la maxim, benzina nu mai vorbim, război”…”Dar ați văzut că soția v-a căzut din mașină la ultima intersecție?” „Bai răcane… În primul rand că nu era soția, era secretara, ai văzut ce picioare are! În al doilea rand, mă bucur că a căzut. Eu am crezut că mi-am pierdut auzul”.

Guvernanții noștri par să nu-și fi pierdut totuși auzul. Câteva planuri de ajutor pentru popor sunt în curs. Populație blajină că la noi mai rar, norocul lor… Aproximativ 80,000 de belgieni au protestat săptămânile trecute împotriva creșterii prețurilor, în condițiile unei inflații în Belgia de 9%. România, cu una dintre cele mai mari inflații din UE, la 14%, e liniștită și cuminte. Interpretarea fatalistă a mioriței, cu ciobanul care nu face nimic să se apere dar vorbește cu oile, mai capătă un pic de credit. No, că el voia de fapt să se lupte, ne spune un elev de bac, dar nu zice în baladă. Nici vijelioșii de la AUR, nici sofisticații din USR nu prea mai au energie să facă scandal, or fi la vreo nuntă. Politica românească are culoarea primăriei din Alexandria – un albastru roșiatic urâțel.

„Dar de ce nu ați mâncat ceva, domnu’ general?”..”Of, păi cu inflația asta. Cea mai mare creștere la prețuri e pe alimente, românii au cea mai mare pondere a cheltuielilor cu mâncarea, 25% vs 15% media UE. La masă mergeam acum, la parlament e doar 10 lei ciorbița”.

„Hmm, păi nu ziceți că erați deja acolo, de ce ați mai luat mașina?” medită cu voce tare polițistul despre inteligența deciziilor guvernanților noștri. „Err.. din obișnuință. Plus că s-a ieftinit și benzina cu 50 de bani”.

„Dar ați virat așa deodată în mijlocul bulevardului?”.

„Nuuu… Dar mi-a apărut brusc un brad în față”, zise ministrul. Polițistul se uita la brăduțul odorizantul agățat de oglinda. Lemnul s-a scumpit de la 400 la 650 tona, anul asta, după ce în 2020 era 250 lei, și 43% din romani folosesc încă încălzirea cu lemn. Vine iarna. „Știți care este pedeapsa pentru conducere în stare de ebrietate?”.. „Nu știu… încă un mandat pe timp de criză?”.

„Haideți, zise polițistul deodată înțelegător, vă las cu un avertisment. Vreți să o aduc pe secretară să conducă ea?” „Nu pot să pun trecătorii în pericol, lasă că mai bine iau un taxi”.

Mașină galbenă ajunse imediat și uitându-se la lumina de deasupra ei, Ciucă oftă – curentul costă. Taximetristul prăduitor, văzându-l beat, porni motorul, și fără să meargă nicăieri îl opri după un minut. Strategie de criză. „Am ajuns. 40 de lei cursa vă rog”. Ciucă stătu un pic pe gânduri și îi trase un capac milităresc șoferului. „Ia banii aici, dar să nu mai conduci atât de tare. Uită-te cât de repede ai ajuns”.

Din fericire avea bani la el. Conform BNR, avuția netă a populației a continuat să se majoreze, cu 10% în ultimul an, ceea ce înseamnă că în medie nu am sărăcit decât 4%. În medie. Generalii, guvernanții, parlamentarii și clica „are” bani. Polarizarea bogați-săraci a atins însă noi cote. Valoarea depozitelor de peste 100,000 euro s-a majorat cu 14%, comparativ cu 4% pentru ceilalți deponenți. Locuitorii din mediul rural au cu 50% mai puțin decât cei din urban, pe la ei n-a ajuns aceasta „majorare a avuției” cum o numește BNR. Mai au ceva animale prin gospodărie, pe care le vor mânca. Pentru că în ciuda inflației, preturile de achiziție de la micii producători români au rămas aproape la fel că în anii trecuți. Fermierii prin alte părți au blocat autostrăzile, l-a noi n-au avut ce, că pe aia dinspre mare nu vrea nimeni s-o blocheze să nu rămânem fără poze sexy pe Insta.

Guvernul și BNR sunt că bețivii conducând tiruri supraîncărcate. Accelerează fără să aibă vizibilitate, frânează brusc și prea mult sau prea puțin, încearcă să se bage în fata sau conduc prea încet. Vor să meargă în dreapta și stau pe banda din stânga sau invers. La noi dreapta ia masuri de stânga și stânga de dreapta. Banca națională și-a asigurat până acum longevitatea guvernatorului printr-o strategie imitativă – fac și ei ce fac alții prin afară. Când încetinește tirul din fața ta încetinești și tu, când accelerează ei accelerezi și tu. Din păcate coloana de tiruri a început să frâneze prea târziu, lăsând inflația să-și facă de cap. Dacă a început să frâneze, probabil că va frâna prea mult, făcând că unele tiruri mai de la coadă să se oprească de tot.

Creșterea ratelor la bancă reduce inflația pentru că oamenii vor cheltui mai puțin. Dar nu face un bine pentru că sărăcește populația, îi ia puterea de cumpărare. Deci nu mai stoarce oamenii prin inflație, îi stoarce prin reducerea puterii de cumpărare. Adică în traducere banii își mențin valoarea, nu o să mai fie inflație și nu mai cresc prețurile, dar mulți nu o să mai aibă bani, în special cei din pătură săracă.

America, primul tir din coloană, speră la un „soft landing” – dar ei își permit riscul având șomajul foarte mic, ceea ce nu e chiar cazul pentru tirul Romania. Tirurile din față poate vor încetini ușor și elegant, dar tirurile din spate s-ar putea să iasă în șanț sau și mai rău, să lovească copaci.

Singurul mod de a îmbunătăți viață oamenilor acum este să creștem productivitatea, dar nici băncile centrale, nici guvernele nu se preocupă cu asta. Ce să facă ei? În primul rând, să atingă foarte delicat accelerația și frâna pentru a genera siguranță, nu ca acum când dau tare ori pe una, ori pe alta. Dacă vedem țările ca pe tiruri, ne putem imagina că parte din încărcătură e datoria națională, ca o bila mare de plumb stând pe trailer. Dacă frânează economia prea brusc (crescând ratele dobânzii de exemplu), bila mare de plumb din unele tiruri va veni inerțial în față zdrobind cabina – o datorie externă mare va zdrobi o țară dacă crește dobânda prea mult. Dar dacă nu cresc dobândă nu le mai da nimeni bani împrumut și toate guvernele au deficite mari, cheltuie mai mult decât produc.

În spatele Dusterului ministerial se opri un tir, cu Mircea Abrudean șofer. „’Trăiți dom general! Am auzit că sunt probleme și am adus tot cabinetul și toți aleșii, senatori și deputați, în container”. „Cam târziu, am rezolvat. Păi pe toți?”. „Știu, am o limită de încărcare de 10 tone… Eu am pus 20 de tone. Dar am bătut în container la fiecare 2km”.

„Pai… de ce ai bătut în container?”

„Când batem în container, ăia care sunt papagali zboară și îi ținem în aer, ca să nu mai cântărească”

„Aaaa!!! Păi și cât cântărește acum containerul?”

„Aproape nimic”.

 

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare