vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneNATO invită oficial Finlanda și Suedia să se alăture alianței. Biden: "Putin...

NATO invită oficial Finlanda și Suedia să se alăture alianței. Biden: „Putin voia finlandizarea Europei. Va obține în schimb NATO-izarea Europei!”

NATO și-a oficializat miercuri invitația adresată Suediei și Finlandei de a se alătura alianței, ceea ce reprezintă o extindere istorică a blocului de apărare care are pe agendă subminarea obiectivelor imperialiste ale președintelui rus Vladimir Putin, pe măsură ce continuă războiul acestuia contra Ucrainei.

NATO a decis în mod colectiv să aprobe cererile de aderare formulate de cele două țări, asta după ce Turcia a renunțat marți la o serie de obiecții, deschizând calea pentru cea mai importantă extindere a NATO din ultimele decenii.

„Aderarea Finlandei și Suediei le va face mai sigure, NATO va fi mai puternică și zona euro-atlantică mai securizată. Securitatea Finlandei și a Suediei este de o importanță directă pentru Alianță, inclusiv în timpul procesului de aderare”, se arată în comunicatul NATO.

Decizia va ajunge acum la parlamentele și legislativele celor 30 de state membre pentru ratificarea finală. Liderii NATO au spus că se așteaptă ca procesul să se miște rapid, permițând un proces de aderare fără precedent și o demonstrație de unitate împotriva lui Putin.

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a descris invitația oficială transmisă de alianță către Suedia și Finlanda de a se alătura blocului de apărare drept o „decizie istorică”.

„Acordul încheiat aseară de Turcia, Finlanda și Suedia a deschis calea acestei decizii”, a spus secretarul general al NATO într-o conferință de presă.

Votul de extindere, alături de o serie de noi angajamente substanțiale care întăresc postura de forță a NATO în Europa, au făcut din summitul de la Madrid unul dintre cele mai productive evenimente de acest tip din istoria recentă. Rezultatul este exact ceea ce Putin spera să evite când a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de patru luni.

„Am spus că Putin avea ca obiectiv finlandizarea Europei. Va obține NATO-izarea Europei. Și exact asta nu a vrut, dar e exact ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei. Și cred că este necesar”, a spus președintele american Joe Biden când a ajuns la summitul de la Madrid. (sursa: CNN)

Turcia a confirmat că a semnat marți un memorandum trilateral cu Finlanda și Suedia prin care susține candidaturile celor două state de aderare la NATO, picând finalmente de acord că Helsinki și Stockholm nu vor oferi sprijin Unităților de Protecție a Poporului Kurd, cunoscute și sub numele de YPG, pe care Turcia le consideră o organizație teroristă.

Turcia a declarat că își extinde pe deplin sprijinul față de Finlanda și Suedia împotriva amenințărilor la adresa securității naționale a celor două state.

Declarația turcă spune că Finlanda și Suedia au confirmat, de asemenea, că Partidul Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut și sub numele de PKK, pe care Turcia, SUA și UE îl consideră o organizație teroristă, reprezintă o „organizație teroristă interzisă” și se angajează să prevină activitățile acesteia și a tuturor celorlalte organizații teroriste și a extensiilor lor.

Turcia a adăugat că cele trei țări au convenit să nu aibă embargouri naționale impuse între ele privind armamentul.

Turcia, Finlanda și Suedia s-au angajat să stabilească un mecanism de partajare a informațiilor pentru a extinde operațiunile de combatere a terorismului și pentru a combate crima organizată. Țările au convenit că Finlanda și Suedia vor aborda „rapid și temeinic” cererile de deportare sau extrădare ce au fost formulate de Turcia și care se află în așteptare, aceste solicitări vizându-i pe suspecții de terorism.

Finlanda și Suedia au convenit să investigheze și să interzică orice activități de finanțare și recrutare ale PKK – considerată o organizație teroristă de Turcia, SUA și UE.

„Turcia își confirmă sprijinul de lungă durată pentru politica NATO a Ușilor Deschise și este de acord să sprijine la Summitul de la Madrid din 2022 cererea Finlandei și Suediei de a deveni membre NATO”, se mai arată în memorandumul semnat de Turcia. (sursa: AICI)

Premierul suedez Magdalena Andersson a declarat pentru Associated Press că acordul trilateral pe care țara ei și Finlanda l-au semnat cu Turcia va aduce „mai multă securitate” Alianței Nord-Atlantice.

„Este bine pentru Finlanda și Suedia. Și este bine pentru NATO, pentru că am fi furnizori de securitate pentru NATO”, a spus aceasta.

Cu cât se va efectua mai devreme finalizarea procesului de aderare, cu atât va fi mai bine, nu numai pentru Suedia și Finlanda, ci și pentru alte țări NATO, a mai zis Andersson.

„Dar există 30 de parlamente care trebuie să aprobe acest lucru și nu se știe niciodată”, a adăugat Andersson.

Întrebat dacă publicul suedez va vedea acordul drept o concesie asupra unor chestiuni precum extrădarea militanților kurzi considerați de Ankara drept teroriști, Andersson a spus că suedezii „vor vedea că acest lucru este bun pentru securitatea Suediei”. (sursa: AICI)

Procesul de aderare necesită aprobarea unanimă din partea tuturor celor 30 de țări membre ale alianței. Până astăzi, Turcia fusese singurul membru NATO care a respins cererile Finlandei și Suediei.

Invazia rusească din Ucraina are efect de bumerang pe mai multe fronturi împotriva Kremlinului. Dar una dintre cele mai dezastruoase consecințe pentru președintele rus Vladimir Putin constă în tot mai probabila aderare a Finlandei la NATO, a arătat o analiză CNN.

Rusia împarte în prezent aproximativ 1200 de km de graniță terestră cu cinci membri NATO. Aderarea Finlandei ar însemna că o națiune cu care Rusia împarte o graniță de 1300 de km va deveni oficial aliniată militar cu Statele Unite.

Nu în cele din urmă, amintim că premierul britanic Boris Johnson a încheiat pe 11 mai un acord esențial cu premierul suedez Magdalena Andersson prin care Suedia a primit garanții de securitate că va fi apărată militar de Marea Britanie în perioada de tranziție dintre aplicarea pentru aderarea la NATO și aderarea propriu-zisă. Marea Britanie are o abordare similară și în cazul Finlandei.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare