joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialEuroparlamentarul Vlad Gheorghe a informat Comisia Europeană despre felul în care coaliția...

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a informat Comisia Europeană despre felul în care coaliția de guvernare închide gura avertizorilor de integritate

Europarlamentarul Vlad Gheorghe a anunțat că va depune o informare adresată vicepreședintei Comisiei Europene, Věra Jourová, comisara pentru valori și transparență, cu privire la felul în carea coaliția de guvernare a României pune pumnul în gura avertizorilor de integritate. Acesta subliniază faptul că Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Parlamentul României a avut grijă să transforme legea în așa fel încât avertizorii de integritate, și așa puțini, să nu mai aibă niciun pic de protecție.

După cum știm, avertizorii de integritate sunt persoane din instituțiile publice, și nu numai, care atrag atenția asupra lucrurilor necurate care se întâmplă în mediul lor de activitate. Ei sunt, în realitate, cel mai mare pericol pentru corupții din România. Tocmai de aceea, s-au făcut eforturi uriașe de către parlamentarii din coaliția PSD-PNL-UDMR să ridice orice formă de protecție pentru acești oameni care scot la lumină lucrurile ilegale sau necurate care se petrec în instituțiile publice.

Europarlamentarul Vlad Gheorghe din partea grupului Renew Europe a anunțat că va depune o informare pe această temă la Comisia Europeană și că situația din România va fi cunoscută și de vocepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová.

Așa cum am mai făcut-o și în trecut, pentru că autoritățile trebuie să respecte angajamentele luate, iar dacă nu o fac, trebuie să luăm măsuri să-i forțăm să o facă. PSD, PNL și UDMR vor să-i vadă dispăruți pe-acești avertizori de integritate și e simplu să înțelegem de ce. Corupții sunt ei. Faptele penale ei le fac. Abuzurile ale lor sunt. Vor să le închidă gura avertizorilor, să le facă imposibile denunțurile, să îi expună, să-i lipsească de orice protecție. De ce? Ca să nu mai aibă nimeni curajul să îi dea pe corupți către presă, către DNA, să nu mai aflăm noi, cetățenii, ce mizerii fac ei.  România era obligată să dea legea care să protejeze avertizorii de integritate încă din toamna lui 2021. Guvernele lui Iohannis nu doar c-au depășit termenul, dar au și ciunțit legea. Iar madam Vicol, șefa pusă de PSD la Comisia Juridică, apărătoarea interlopilor și urmașa lui Nicolicea s-a ocupat să o termine de tot înainte s-o trimită la vot în plen.„, a scris Vlad Gheorghe cu privire la subiect.

Suspiciunea rezonabilă a europarlamentarului este aceea că legea, în forma ei de acum, a fost determinată de dorința corupților din politică de a se proteja, chiar dacă asta poate atrage chiar și sancțiuni financiare pentru țara noastră.

Lor nu le pasă ce riscă România, ei vor să se pună pe ei la adăpost să poată fura liniștiți. Legea nu mai e bună de nimic în forma asta: au eliminat prezumția bunei credințe a avertizorului; raportările avertizorilor trebuie distruse obligatoriu după doi ani de zile; avertizorii au dreptul de a divulga public informațiile privind încălcarea legii doar după trei luni de zile și doar dacă au raportat intern în prealabil, mecanismul de raportare intern a devenit inaplicabil la nivelul localităților mici, deci juma de Românie, unde primarii și baronii sunt stăpâni); au eliminat raportarea anonimă și au redus mult amenzile pentru cei care persecută avertizorii.

Ce înseamnă asta pentru români? Jaloane încălcate din PNRR – în cel mai bun caz nu mai primim niște miliarde de euro din tranșa asta, în cel mai rău caz pățim ca Polonia sau Ungaria, unde din cauza încălcării statului de drept s-a blocat cu totul. Amenzi pentru infringement – pe care tot noi le plătim, că nu vin Ciolacu, Ciucă sau Hunor Kelemen cu bani de-acasă. Pot fi câteva mii de euro pe zi sau 100 000 /zi – banii românilor munciți, din taxe și impozite MCV ridicat? Vise, taică, vise – o să stăm cu el acum nu doar pentru Secția Specială nedesființată și legile justiției măcelarite de Dragnea nemodificate, ci și pentru aceasta directivă neaplicată și efectele ei – mai multă corupție Schengen? La revedere și-un praz verde, stați, românilor, prin vămi!„, a mai punctat europarlamentarul român.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare