Maia Sandu: „Republica Moldova este alături de Ucraina”

Maia Sandu: „Republica Moldova este alături de Ucraina”

Vizită istorică la Kiev. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vizitat capitala Ucrainei, în contextul războiului extrem de complicat din regiune. La finalul acestei vizite, Maia Sandu și-a exprimat susținerea pentru Ucraina și a promis că țara sa va continua să fie un spațiu ospitalier cu oamenii care fug acum de război.

După ce a văzut câteva orașe din regiunea Kiev, din care au rămas doar rămășițe de clădiri, de infrastructură și de istorie, Maia Sandu s-a declarat impresionată de forța cu care agresorii ruși au atacat construcții civile și au ucis oameni fără apărare. De asemenea, a văzut gropile comune de la Bucea, unde au fost îngropați zeci de oameni împușcați de armata rusă. La finalul acestui drum extrem de dificil și de impresionant, Maia Sandu a declarat public că Republica Moldova susține Ucraina și lupta ei pentru apărarea teritoriului.

În discuția pe care am avut-o, la Kyiv, cu Președintele Volodymyr Zelenskyy și echipa sa, mi-am exprimat admirația pentru curajul cu care ucrainenii își apără patria de agresiunea rusă și i-am asigurat că Republica Moldova este alături de Ucraina. Vom continua să susținem refugiații ucraineni adăpostiți în Moldova. Vom consolida capacitatea de transport și de tranzit pe teritoriul moldovenesc pentru a organiza coridoare de transport de mărfuri dinspre și înspre Ucraina. Este obligația noastră morală, de vecini și de prieteni să-i ajutăm. Am agreat, de asemenea, în cadrul discuției cu Președintele Zelenskyy, că țările noastre vor colabora în domeniul economic și energetic, precum și pe calea de aderare la Uniunea Europeană. Cetățenii țărilor noastre merită să aibă o viață pașnică și prosperă, în familia europeană, iar noi suntem datori să le oferim oamenilor un asemenea viitor.„, a punctat Maia Sandu într-o declarație publică, postată pe pagina ei de socializare.

Atitudinea sa este una curajoasă, de vreme ce se discută de luni bune despre riscul ca Rusia să îndrepte armele și spre Republica Moldova, problemele din Transnistria intensificându-se și ele pe fondul contextului regional extrem de tensionat.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.