miercuri, aprilie 24, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneNATO schimbă foaia în cazul Chinei comuniste. Marea Britanie solicită urgentarea înarmării...

NATO schimbă foaia în cazul Chinei comuniste. Marea Britanie solicită urgentarea înarmării Taiwanului

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat joi, 30 iunie, că Occidentul trebuie să învețe din greșelile sale care au dus la eșecul descurajării invaziei rusești asupra Ucrainei și să aplice acele lecții pentru a „proteja pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”. Declarația acesteia vine în contextul în care NATO și-a schimbat semnificativ abordarea cu privire la China comunistă.  

Tensiunile dintre Taiwan și China comunistă, care revendică insula condusă democratic ca făcând parte din teritoriul său, au crescut în ultimii ani, pe măsură ce Beijingul și-a intensificat activitățile militare în apropierea Taiwanului pentru a presa statul insular să accepte dominația chineză.

Truss a spus că Occidentul, și în special țările din regiunea Indo-Pacific, trebuie să se asigure că Taiwanul este apărat, ceea ce presupune furnizarea imediată de armament.

„Trebuie să învățăm lecțiile din cazul Ucrainei și anume că ne-am fi putut asigura că Ucraina avea capacitatea defensivă mai devreme”, a declarat Truss.

Eșecul în ceea ce privește capacitatea de a-l descuraja „i-a permis lui Putin să creadă că ar putea organiza o invazie facilă pe care ar putea-o câștiga în câteva zile”.

Ea a adăugat că națiunile occidentale trebuie „să se asigure că nu sunt prea expuse economic față China” sau „să ajungă într-o poziție de dependență strategică”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat referitor la China comunistă că și-a extins capacitățile militare și arsenalul nuclear în timp ce amenință Taiwanul și alte țări vecine.

La Summitul NATO de la Madrid, Alianța Nord-Atlantică a aprobat o actualizare a „Conceptului său strategic” prin care acordă pentru prima dată o atenție semnificativă Chinei. Documentul a atras atenția că țara asiatică și „aprofundarea alianței sale strategice” cu Rusia reprezintă „o provocare sistemică” aflată ca prioritate pe agenda NATO.

Potrivit lui Stoltenberg, China nu a fost un inamic al organizației, dar gravele amenințări pe care le exercită trebuie să fie înțelese. Expansiunea Beijingului amenință interesele, securitatea și valorile membrilor NATO, se arată în documentul actualizat.

Un alt semn al interesului în creștere al NATO pentru Asia a fost reprezentat de invitația adresată liderilor națiunilor indo-pacifice Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud de a participa la Summitul de la Madrid. (sursa: BBC, Taiwan News)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare