Pe măsură ce SUA se apropie de alegerile de la jumătatea mandatului, oficialii serviciilor americane de informații se așteaptă ca Rusia să intensifice eforturile de interferență în încercarea de a perturba procesul politic. Unii experți consideră că Moscova se va angaja în acest an în atacuri cibernetice și campanii de dezinformare cu și mai multă fervoare, dat fiind contextul războiului din Ucraina.
Rapoartele de intelligence au prezentat dovezi semnificative că președintele rus Vladimir Putin a autorizat atât atacuri cibernetice, cât și campanii de propagandă în timpul alegerilor prezidențiale din 2016 și 2020, ceea ce a reprezentat un efort de a submina oponenții fostului președinte Donald Trump. Comunitatea serviciilor de informații este din nou îngrijorată de interferența Rusiei în alegerile din SUA, iar experții cred că politicienii care critică deschis războiul lui Putin contra Ucrainei vor fi cele mai mari ținte.
Kremlinul înțelege că președintele Joe Biden „a jucat un rol-cheie în unificarea aliaților noștri pentru a impune sancțiuni puternice împotriva Rusiei și pentru a oferi un sprijin consistent Ucrainei”, a declarat pentru Newsweek Brian Taylor, expert în politica rusă și profesor de științe politice la Universitatea Syracuse.
„O performanță slabă pe termen mediu a democraților ar fi percepută ca o slăbire politică a lui Biden, ceea ce ar fi în interesul Rusiei”, a mai zis acesta.
Agenția SUA pentru Securitatea Informatică și a Infrastructurii (CISA) i-a avertizat recent pe parlamentari cu privire la pericol. Jen Easterly, directorul CISA, a declarat în aprilie la o întrunire a Comitetului Camerei pentru Credite că agenția ei lucrează pentru a combate campaniile rusești de dezinformare privitoare la alegerile de la jumătatea mandatului, declarând că securitatea scrutinului electoral din această toamnă este „una dintre prioritățile noastre principale”.
Joseph Bodnar, expert în securitate cibernetică al think tankului German Marshall Fund, a declarat pentru Newsweek că amestecul cibernetic al Rusiei în viitoarele alegeri pentru Congres va arăta probabil diferit față de eforturile rusești anterioare privitoare la alegerile prezidențiale.
„Alegerile de la jumătatea mandatului nu se pretează pentru campanii de dezinformare pe scară largă în același mod în care o fac alegerile prezidențiale”, a spus Bodner.
„Nu există un singur candidat sau o singură problemă de vizat, așa că, probabil, Rusia va încerca să interfereze în cazul curselor electorale strânse, cu mize mari. Una dintre cele mai bune modalități de a face acest lucru este să pirateze un candidat și să scurgă informații compromițătoare și este mai mult decât posibil că rușii vor încerca să facă acest lucru în 2022”, a mai zis acesta.
S-au găsit dovezi conform cărora Rusia și-a sporit recent interferențele în mediul online. Microsoft a lansat pe 22 iunie un raport despre războiul cibernetic al Rusiei împotriva Statelor Unite și Ucrainei. Gigantul tehnologic a descoperit că agențiile ruse de informații au încercat să spioneze cibernetic în 42 de țări, iar SUA au fost ținta principală. Raportul a mai menționat că, de la începutul invaziei rusești la scară largă asupra Ucrainei, Rusia și-a intensificat eforturile de hacking împotriva rețelelor de computere guvernamentale ale SUA și ale aliaților pentru a aduna informații legate de război.
Lawrence C. Reardon, profesor asociat de științe politice la Universitatea din New Hampshire, a citat din raportul Microsoft, subliniind că creșterea activităților cibernetice ale Rusiei se va produce probabil în perioada alegerilor de la jumătatea mandatului.
Scopul lui Putin este să submineze „puterea și influența” SUA, a spus Reardon pentru Newsweek. O modalitate prin care ar putea face acest lucru este prin a cere agenților de informații să sporească interferența în procesul politic al Americii, trimițând americanilor mesaje spam pe e-mail cu subiecte precum „e-mailurile secrete ale președintelui Joe Biden”.
Rusia folosește, de asemenea, „boți de anvergură, troli și campanii virale” pentru a influența utilizatorii rețelelor sociale, potrivit celor spuse de Leeza Garber, un avocat din domeniul securității cibernetice.
Având în vedere cât de mare este diviziunea politică în America, precum și influența suplimentară a rețelelor sociale asupra discursului public, Bodner a declarat pentru Newsweek că agenții ruși au „o mulțime de oportunități de a turna combustibil pe foc”. Acești agenți ar putea folosi mesaje înșelătoare și alte mijloace pentru a propaga „elementele marginale din SUA”, astfel încât convingerile extreme „să domine știrile”, ceea ce ar putea diviza și mai mult americanii din punct de vedere politic și ar putea „submina încrederea în democrația americană în general”.
Bodner a spus că SUA ar trebui să aloce cantități mari de resurse pentru a împiedica orice eforturi ale Kremlinului de a semăna haos pe fondul ciclului electoral de la finalul anului. Acest lucru este deosebit de important deoarece Putin ar putea fi dornic „să susțină politicienii care sunt ambivalenți față de războiul Rusiei în Ucraina”.
Deși Garber crede că nu există niciun motiv să se îndoiască că Rusia va încerca să influențeze alegerile de la jumătatea mandatului, ea a remarcat că SUA au capacitatea de a lupta împotriva potențialelor atacuri cibernetice și campanii de propagandă din Rusia.
„Statele Unite dispun de resurse, inclusiv umane, la un nivel ridicat, care au menirea de a ne proteja informațiile confidențiale și sistemele electorale, dar încă vedem vulnerabilități exploatate în mod constant”, a spus aceasta.
„Este important să fim proactivi în menținerea igienei cibernetice și să rămânem vigilenți într-o lume în care securitatea cibernetică este o țintă în mișcare”, a conchis Garber. (sursa: Newsweek)