vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExternePremierul Ucrainei cere ca activele rusești din Vest, ce au o valoare...

Premierul Ucrainei cere ca activele rusești din Vest, ce au o valoare colosală, să fie confiscate și alocate pentru reconstrucția țării sale

Premierul ucrainean, Denys Shmyhal, a declarat la o conferință internațională că reconstruirea țării sale devastate de război ar costa aproximativ 750 de miliarde de dolari, sumă care ar trebui acoperită în proporție semnificativă de activele rusești confiscate de lumea civilizată.

Vorbind la deschiderea conferinței privind redresarea Ucrainei, eveniment ce se desfășoară în Elveția, Shmyhal (foto) a spus că activele confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși ar trebui folosite pentru ca țara sa să fie ajutată să revină pe un făgaș normal.

„Considerăm că sursa-cheie pentru redresare ar trebui să fie bunurile confiscate ale Rusiei și ale oligarhilor ruși.

Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros, au provocat această distrugere masivă și ar trebui să fie trași la răspundere pentru asta”, a spus acesta.

Shmyhal a estimat că activele înghețate ale Rusiei se ridică la o valoare cuprinsă între 300 și 500 de miliarde de dolari.

Vorbind printr-un mesaj video, Zelenski a spus că reconstrucția nu este „sarcina locală a unei singure națiuni”, ci mai degrabă „o sarcină comună a întregii lumi democratice”.

Conferința de două zile, ce se desfășoară în condiții stricte de securitate în orașul Lugano, din sudul Elveției, a fost programată cu mult înainte de invazie, inițial fiind planificată să abordeze reformele din Ucraina, însă ulterior a fost reorientată pentru a se concentra pe obiectivul reconstrucției.

La conferință s-a transmis că planul privind redresarea Ucrainei are trei faze: prima este axată pe repararea lucrurilor care contează pentru viața de zi cu zi a oamenilor, cum ar fi alimentarea cu apă, etapă care e în desfășurare; o a doua componentă e cea de „recuperare rapidă” care va fi lansată de îndată ce luptele se încheie, inclusiv proiecte temporare de locuințe, spitale și școli; iar a treia etapă își propune să transforme țara pe termen lung. (sursa: The Guardian)

În acest context, amintim că Guvernul britanic a anunțat ieri că ia în calcul să urmeze exemplul Canadei, iar astfel să confiște bunurile rușilor din Marea Britanie pentru a le oferi Ucrainei, conform precizărilor făcute de ministrul de Externe, Liz Truss.

Se estimează că peste 120.000 de case din Ucraina au fost distruse în timpul invaziei ruse, ceea ce a creat nevoia unor sume imense pentru a restabiliza țara din punct de vedere economic și a face din ea o economie cu față europeană.

Truss le-a transmis parlamentarilor britanici săptămâna trecută că susține ideea ca Guvernul să confiște bunurile rusești înghețate în Marea Britanie și să le redistribuie victimelor războiului dus la scară largă de Rusia împotriva Ucrainei.

„Susțin conceptul. Canadienii tocmai au adoptat o astfel de legislație. Aceasta este o problemă la care lucrăm împreună cu Ministerul de Interne și cu Trezoreria, dar cu siguranță sunt de acord cu conceptul. Trebuie doar să pregătim detaliile în mod corect”, a zis aceasta.

Ea a spus că inițiativa va avea „cel mai probabil” nevoie de o implementare în plan legislativ.

Fondurile confiscate ar putea fi furnizate fie unor persoane sub formă de despăgubiri, fie statului ucrainean. În prezent, Regatul Unit poate îngheța pentru 56 de zile activele rusești în temeiul Legii privind criminalitatea economică și poate prelungi această perioadă pentru încă 56 de zile. În acea perioadă proprietarul bunurilor nu poate beneficia în niciun fel de acestea. (sursa: The Guardian)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare