vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInstantaneu PoliticO studentă eminentă, condamnată în Belarus la ani grei de închisoare pentru...

O studentă eminentă, condamnată în Belarus la ani grei de închisoare pentru critici aduse războiului Rusiei contra Ucrainei. KGB a acuzat-o de terorism

O studentă în vârstă de 20 de ani a fost condamnată în Belarus la șase ani și jumătate de închisoare, asta pentru că și-a permis să critice războiul la scară largă pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei începând cu 24 februarie.

Danuta Perednia a fost arestata pe 28 februarie, fiind acuzată că a postat online un mesaj împotriva războiului Rusiei contra Ucrainei, pe care Kremlinul îl descrie în continuare drept o „operațiune militară specială”. Potrivit unor informații, momentan neconfirmate, partenerul ei ar fi din Ucraina.

Perednia a fost condamnată de tribunalul districtual Kirawsk din regiunea Mahilow din estul Belarusului, după ce a fost găsită vinovată de „vătămarea intereselor naționale ale Republicii Belarus și de insultarea președintelui acesteia”, Alexander Lukașenko, în vârstă de 67 de ani, care este cunoscut drept „ultimul dictator al Europei”.

Tânăra era o studentă eminentă a Universității de Stat Mahilow A. Kuleshov, dar de atunci a fost exmatriculată și ulterior considerată de serviciul KGB din Belarus ca fiind o „persoană implicată în activități teroriste”.

Sentința a fost pronunțată vineri. Perednia a fost acuzată că a postat un text pe un chat online, în care i-a criticat pe Vladimir Putin și Lukașenko pentru invadarea Ucrainei și a lansat un apel la proteste stradale.

Începând de marți, se pare că există 1.232 de deținuți politici în Belarus, iar peste o mie de persoane au fost reținute de la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei.

Centrul pentru Drepturile Omului „Viasna” a spus că majoritatea cetățenilor din Belarus sunt împotriva războiului din Ucraina, dar că a exprima asta poate avea un cost ridicat în dictatură.

Perednia este una dintre multele persoane acuzate și/sau condamnate în legătură cu invazia rusească asupra Ucrainei.

Jucătorul NHL Ivan Fedotov a fost reținut vineri în Sankt Petersburg. Jucătorul de hochei rus, care semnase recent cu echipa americană Philadelphia Flyers, a fost reținut din cauza suspiciunilor de sustragere din serviciul militar, a informat Euro Weekly News, citând publicația rusă Fontanka.ru. Tânărul de 25 de ani ar fi încălcat articolul 328 din Codul Penal privind „sustragerea din serviciului militar sau civil alternativ”, faptă pentru care ar putea risca până la doi ani de închisoare, potrivit publicației de știri ruse.

Oleg Mammadov, un activist și membru al Partidului Libertarian din Rusia, este unul dintre numărul tot mai mare de oameni din întreaga țară care au fost pedepsiți în urma noilor legi stricte impuse de Kremlin și care au incriminat efectiv orice critică la adresa războiului purtat de Putin contra Ucrainei.

De asemenea, Alexandra Skochilenko, care poartă și numele de Sasha, a fost arestată pe 11 aprilie în Rusia pentru că a înlocuit etichetele de preț la supermarketuri cu mesaje anti-război, ceea ce a fost contrar legii care incriminează distribuirea de „știri false” despre armata rusă sau război. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare