sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneMobilizare mascată în Rusia: Putin mizează pe analfabetismul juridic al unor soldați...

Mobilizare mascată în Rusia: Putin mizează pe analfabetismul juridic al unor soldați ruși pentru a-i forța să lupte în războiul contra Ucrainei

Câțiva soldați ruși care au refuzat să lupte în războiul dus la scară largă de Vladimir Putin împotriva Ucrainei au fost reținuți și apoi închiși în regiunea Lugansk, însă fără temei legal, conform celor susținute de avocatul acestora.

Andrei Rinchino, șeful juridic al Fundației Buriația Liberă, a declarat pentru publicația rusească independentă MediaZona că 17 militari care au încheiat contracte pe termen scurt cu Ministerul rus al Apărării au fost închiși după ce au refuzat să continue să participe la război și au încercat să-și rezilieze contractele.

Fundația se descrie pe siteul său drept „o mișcare anti-război împotriva războiului criminal din Ucraina ce a fost lansat de Federația Rusă condusă de Vladimir Putin”.

Potrivit avocatului, unul dintre militari a spus că în urmă cu aproximativ trei săptămâni el și ai săi camarazi au încercat să-și rezilieze contractele, deoarece nu mai doreau să lupte în războiul lui Putin. Rinchino a precizat că unii dintre ei au fost apoi duși înapoi în Rusia, în timp ce altora li s-a ordonat să aștepte.

Cu toate acestea, o săptămână mai târziu, militarii cărora li s-a ordonat să aștepte au fost trimiși din nou în prima linie în Lugansk.

Moscova a revendicat duminică victoria militară după ce a ocupat regiunea Lugansk, care, împreună cu regiunea Doneţk, se află în componența Donbasului.

Rinchino a spus că în timp ce se îndreptau spre linia frontului, mașina soldaților s-a stricat și au rămas pe marginea drumului. Se pare că au întâlnit trupe din autoproclamata Republică Populară Lugansk, care i-au hrănit și i-au lăsat să se ascundă într-un subsol.

„Brigada noastră nu a venit și am decis să ne întoarcem în Rusia”, a spus un militar din brigada din care făceau parte și soldații a căror mașină s-a stricat.

Rinchino a spus că, pe cale de consecință, un grup de soldați a decis să ia un autobuz spre Moscova, însă aceștia au fost reținuți de poliția militară la sosirea lor.

Se pare că pașapoartele și cardurile militare ale soldaților au fost confiscate și au fost trimiși în orașul Alchevsk din Lugansk, unde au fost închiși.

Rinchino a subliniat că unii dintre cei care au fost reținuți aveau contractele expirate.

„Ei profită de analfabetismul luptătorilor. În primul rând, ei (superiorii soldaților reținuți – n.red.) spun despre contract că se reînnoiește automat. În al doilea rând, li se spune că va începe un nou contract, că totul este conform legii, că așa trebuie să fie”, a spus acesta.

„Nimeni nu știe legea”, a adăugat Rinchino.

Dat fiind faptul că Putin nu a declarat oficial o mobilizare la nivel național, nu există un temei legal în baza căruia să forțeze vreun cetățean rus să meargă pe front în Ucraina în lipsa unui contract în vigoare încheiat cu Ministerul rus al Apărării. Putin nu a declarat mobilizarea generală pentru a continua să susțină că trupele sale desfășoară de fapt o „operațiune militară specială” în Ucraina, nicidecum un război la scară largă. 

Rinchino a spus că unul dintre soldații reținuti și-a pierdut parțial auzul din pricina unei explozii de grenadă, dar că încă nu are voie să se întoarcă acasă.

Avocatul a zis despre comandanții ruși că refuză să explice de ce sunt reținuți cu forța soldații.

„Astăzi, unul dintre ei a întrebat de ce au fost reținuți. A fost imediat pus într-o celulă”, a spus Rinchino.

În acest context, amintim pe final că, la doar câteva săptămâni de la începutul războiului la scară largă al Kremlinului contra Ucrainei, a apărut un videoclip viral care arăta aparent mai mulți soldați ruși furioși ce se plângeau că sunt prost echipați și li s-a ordonat să intre într-o regiune a Ucrainei fără un plan clar venit de la Moscova. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare