Litoralul românesc pare să fi rămas încremenit în alte timpuri. Clădirile construite în comunism sunt în continuare majoritare în stațiuni, iar aspectul general al zonelor de pe litoral care primesc turiștii e unul deprimant. În plin sezon estival, în multe dintre stațiuni vezi rar oameni pe străzi, iar plajele nu mai sunt pline ca în anii precedenți. Investițiile puține, mijloacele alternative de divertisment, dar și calitatea serviciilor i-au determinat pe mulți români să opteze pentru plajele din Bulgaria sau Grecia în detrimentul celor din România, unde peisajul natural a rămas singurul aspect cu adevărat spectaculos.
Cei care optează pentru stațiuni precum Venus, Saturn sau Eforie, posibilitățile de divertisment alternativ mersului la plajă sunt foarte puține. Restaurantele, hotelurile și pescăriile au, uneori, program artistic, dar el constă în invitarea unor interpreți de manele sau de muzică populară. În afara festivalurilor, pe plajă se mai pot organiza mini-concerte, care nu reușesc să anime în niciun fel potențialul public.
Oferta de produse alimentare este destul de bogată, însă nu întotdeauna calitativă, iar prețurile pe care restaurantele și pescăriile le practică sunt ireal de mari.
La fel și cazarea. În Năvodari, cazarea pentru o noapte la un hotel de cinci stele se ridică și la 1300 de lei, iar la o pensiune de trei stele la 470 de lei pe noapte. În Olimp, un apartament de închiriat ajunge la 440 de lei pe noapte, iar la Venus, la un hotel de 3 stele, cazarea pentru o noapte poate urca până la 380 de lei.
Potrivit unui sondaj realizat de compania Frames, 37% dintre cei 350 de intervievați au declarat că, în acest an, vor merge în vacanță în străinătate, și numai 24% au rezervat o vacanță pe litoralul românesc. Întrebați care sunt motivele pentru care au evitat în acest an litoralul românesc, cei mai mulți dintre respondenți (64%) au indicat prețurile practicate de hotelieri drept principal motiv.
Însă, dincolo de aspectul financiar, cel mai trist dintre aspecte este felul în care arată stațiunile. Clădirile sunt vechi, rareori se văd clădiri noi în construcție, însă imaginea generală este cu totul și cu totul deprimantă. Și asta în plin sezon estival. La Venus nici măcar semnul de la intrarea în stațiune nu a fost dat cu un strat de vopsea, astfel încât să arate un minim interes al autorităților locale pentru felul în care se prezintă turiștilor.