vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorialVIDEO. Agresiuni sexuale la Facultatea de Teatru din Cluj: "M-a tras către...

VIDEO. Agresiuni sexuale la Facultatea de Teatru din Cluj: „M-a tras către el și mi-a pus picioarele peste picioarele lui, m-a ținut cu forța (…) a început să mă pipăie”

O anchetă realizată de studenții Facultății de Jurnalism din Cluj arată traumele prin care au trecut câteva studente ale Facultății de Teatru din cadrul Universității Babeș Bolyai, în urma unor acțiuni de hărțuire și agresiune sexuală comise de actorul Cristian Grosu. Acesta a demisionat în toamna anului 2021, în urma plângerilor pe care studentele le-au făcut.

Ancheta, realizată de Georgiana Grigoraş și Katja Bauer, coordonată de Vasile Hotea-Fernezan, pune sub lupă situații traumatizante prin care studente ale Facultății de Teatru au trecut, fără a fi beneficiat la momentul acela de sprijin din partea facultății și nici de consiliere psihologică.

Gândul cu care am plecat la drum a fost acela de a încuraja studenţii să vorbească atunci când se confruntă cu nedreptăţi. Scopul materialului nu constă în aruncarea cu noroi asupra vreunuia dintre numele menţionate în investigaţie. Nu dorim să găsim sau să sugerăm vinovaţi.„, spun realizatorii materialului video, care poate fi urmărit și AICI

Tinerele își amintesc cum au fost forțate să îl țină de mână, să îi stea în brațe și să îi asculte limbajul inadecvat în contexte dintre cele mai diverse, fie că vorbim de aniversări, petreceri private, deplasări în scop educațional sau chiar în incinta unității de învățământ.

Cu mult curaj, câteva studente au decis să-și împărtășească experiențele personale și să le expună public, astfel încât să încurajeze și alte victime ale abuzului de putere și hărțuirii sexuale să ia atitudine în fața unor comportamente similare.

„Auzisem foarte multe povești, eram foarte stresată de ce-o să fie, că vorbisem cu un tip care terminase generația trecută și am fost cumva avertizată să am grijă cu domnul Grosu. La unul din cursuri, în care erau toți profesorii prezenți, ceilalți doi lucrau cu restul colegilor, el a venit la mine, mi-a pus mâna pe picior și m-a întrebat: Mă iubești? Nu i-am răspuns nimic, nici nu m-am uitat la el, am continuat să mă uit la ce lucrează colegii, după care a întrebat din nou: Eu am pus o întrebare. De ce nu răspunzi? Spune! Mă iubești? Și i-am zis că Vă respect ca profesor!, după care mi-a întins obrazul și mi-a zis să-l pup”, a povestit una dintre studente în cadrul anchetei jurnalistice.

„Cel mai nasol a fost la ziua mea de naștere, când am făcut 19 ani am făcut o petrecere la un coleg de la Film acasă și am invitat toți colegii și a apărut și el. Nu-l invitasem, nu nimic… Când a plecat, i-am spus La revedere, sper că v-ați simțit bine și mi-a răspuns cu: Dacă îmi mai spui vreodată v-ați, o să-ți rup clitorisul!„, povestește o altă studentă.

„Am ieșit la țigară unde se aflau încă vreo trei, patru persoane și acest individ. M-a tras cumva… el stând în picioare, m-a tras către el și mi-a pus picioarele mele peste picioarele lui și m-a ținut cu forța și mi-a zis: Unde este această prietenă a ta, nu mai e aici, stai cu mine. Aveam o geacă de piele, mi-a băgat mâinile în buzunar, fiind în spatele meu și a început să mă pipăie. După a apărut acea prietenă a mea și a zis: A, uite! Vine competiția!„, își amintește o altă studentă intervievată.

Și Nelu Bendea, fost cameraman la TVR Cluj, angajat și el la Facultatea de Teatru la momentul evenimentelor, este acuzat de o doctorandă de agresiune sexuală. Povestea este și ea semnalată în materialul video realizat de studenții Facultății de Jurnalism.

Ne mutam sediul și am venit să ajut. Eram singuri și dânsul a considerat că e momentul să încerce să îmi fac avansuri sexuale. Prin atingeri. A încercat să mă sărute, să mă bage într-un loc ferit și când a văzut că opun rezistență și că nu se va întâmpla nimic, m-a strâns foarte tare. Am reușit să scap și a spus că ne vom mai întâlni.

Cristian Grosu și Nelu Bendea au demisionat în urma plângerilor depuse de victimele lor.

 

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare