vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEvenimentPetiție pentru interzicerea tăierilor în parcurile naționale: "Au ajuns să fie zone...

Petiție pentru interzicerea tăierilor în parcurile naționale: „Au ajuns să fie zone de protecție doar pe hârtie”

Problema tăierilor ilegale de arbori continuă să fie una extrem de gravă în România, iar autoritățile manifestă un slab interes în sensul protejării mediului. În acest context, comunitatea DECLIC lansează o petiție pentru interzicerea tăierilor în parcurile naționale, mai ales că la noi în țară suprafața zonelor protejate este de aproximativ 30%, comparativ cu normele din țările europene, unde cel puțin 75% din suprafața unui parc național este considerată zonă de protecție.

România are 13 parcuri naționale, toate puse în pericol serios de tăierile constante de arbori. Fenomenul este frecvent scos la lumină de presă și de activiștii de mediu, însă dezvăluirile nu reușesc să convingă autoritățile să ia măsuri. Comunitatea DECLIC speră că o petiție semnată de cât mai mulți oameni va crea un context de presiune asupra guvernanților. Primele rezultate, la nivel declarativ, au apărut după protestul DECLIC de la Ministerul Mediului, când Tanczos Barna a anunțat că în Parcul Național Domogled-Valea Cernei va crește gradul de non-intervenție umană la peste 75%. Însă, inițiatorii petiției doresc ca măsura să se extindă asupra tuturor celor 13 parcuri naționale.

„În cazul parcului național Retezat sunt tolerate exploatări forestiere în zone fără aviz de mediu. Adică autoritățile tolerează nu doar tăieri de pădure în parcuri, dar și exploatări ilegale. Iar în parcul național Semenic, 13 rezervații naturale sunt puse în pericol de tăieri ilegale făcute fără plan de management. Asta cu acordul tacit al autorităților care nu fac nimic pentru a opri tăieri care periclitează 4600 de hectare de păduri aflate în patrimoniul UNESCO. Distrugerea biodiversității din parcurile naționale mai poate fi oprită doar prin lege. Un proiect legislativ în acest sens a existat, dar a fost uitat în arhivele Parlamentului după ce inițiatorul legii nu a mai fost ales în noua formulă parlamentară. Asta în timp ce drujbele pun la pământ unele dintre cele mai valoroase păduri ale Europei. „, arată inițiatorii petiției.

Ca atare, Parlamentului României i se cere să adopte o lege prin care să se interzică tăierea pădurilor în parcurile naționale. Până în acest moment, petiția are peste 35.500 de semnături strânse. Cei care doresc să se alăture acestui demers pot semna petiția AICI.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare