marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEditorial"Dăruiește viață" împlinește 10 ani de existență: 43 milioane de euro investiți...

„Dăruiește viață” împlinește 10 ani de existență: 43 milioane de euro investiți în sistemul medical românesc

Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu au pus, acum zece ani, bazele unui ONG care avea să schimbe din temelii imaginea societății cu privire la puterea individului de a schimba sistemul. În acești zece ani, românii au înțeles, cu ajutorul oamenilor care activează în cadrul asociației Dăruiește Viață, că până și un sistem complicat precum cel medical poate fi îmbunătățit prin implicarea fiecăruia dintre noi. Din 2012 și până acum, Asociația a investit 43 milioane euro în sistemul medical din România, acești bani reprezentând fonduri strânse de la peste 500.000 de donatori persoane fizice și peste 7.700 de companii.

„Dăruiește Viață” a ajuns să fie mai mult decât un ONG. Această asociație a devenit un model de bune practici pentru români și un motor important în schimbarea mentalităților. Cumva, societatea civilă a înțeles că, acolo unde statul nu face, indivizii își pot uni forțele și pot umple golurile din sistem. Iar cele peste 35 de proiecte ale asociației spun o poveste despre importanța implicării oamenilor buni de peste tot în schimbarea paradigmei.

Anul acesta, la împlinirea a 10 ani de existență, Asociația face și un anunț extrem de important, și anume că proiectul cel mai important al Dăruiește Viață și cea mai de anvergură investiție făcută în sistemul sanitar din România în ultimii 30 de ani – Spitalul de Copii construit exclusiv din donații și sponsorizări – a intrat în etapa finală, urmând să fie dusă la bun sfârșit în următoarele luni.

Vorbim despre primul spital construit de la zero, exclusiv din donații și sponsorizări. Un proiect pilot care va redefini modul în care se oferă îngrijire medicală în România. Peste 350.000 de români au contribuit, prin donațiile lor, la construcția unui spital de la zero. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, fondatoarele asociației „Dăruiește viață” muncesc de o bună perioadă de timp la concretizarea acestei promisiuni, iar demersurile lor sunt aproape de final. Este vorba despre un veritabil campus medical, care ar trebui să ofere condiții occidentale pacienților aflați în nevoie. De altfel, Oana Gheorghiu a vorbit despre acest proiect într-un interviu cu INVESTIGATORIA la finalul anului trecut.

Vorbim despre un veritabil campus medical, așa cum vedem prin filme sau în străinătate, în care toți copiii care au nevoie să beneficieze de niște condiții de secolul ăsta, iar clădirea existentă a spitalului “Marie Curie”, care e făcută tot din donații de la statul polonez, după cutremurul din 77, să o consolidăm și să o transformăm într-o clădire pentru primirea familiilor copiilor bolnavi sau pentru tratamentele de care ei au nevoie, un fel de hotel al spitalului, cu spații de învățare, spațiu administrativ, cantina, adică ne dorim ca din proiectul ăsta să iasă primul campus medical adevărat din România. Și, dincolo de construit clădiri, ne dorim să facem un pic mai mult” – a spus Oana Gheorghiu.

În contextul aniversării primului deceniu de existență, asociația lansează acum campania ”Dăruitorii”. Campania a fost prezentată chiar în incinta șantierului noului spital, cu ocazia unei conferințe de presă.

”Uneori ni se pare incredibil că au trecut 10 ani, timp în care ni s-au alăturat peste 500.000 de oameni și 7.700 companii. Energia lor, bătăile lor de inimă au făcut posibile proiectele prin care  Dăruiește Viață a ajutat ca alte inimi, ale celor care au avut nevoie de sprijin, să bată. Fiecare persoană care a susținut Dăruiește Viață cu o donație, cu un share, cu o încurajare este un Dăruitor. De șanse, de speranță, de schimbare. Această campanie le este dedicată lor. Schimbarea însă, abia acum începe. Iar pe daruiesteviata.ro aflați mai multe detalii.”– Carmen Uscatu, fondatoare

”10 ani de Dăruiește Viață înseamnă 10 ani de muncă asiduă pentru a gândi și implementa proiecte care să dea șanse în plus pacienților din România și să le ofere cadrelor medicale resursele necesare pentru a-și face meseria cât mai bine. Înseamnă crearea de noi standarde și repere de urmat pentru sistemul medical și pentru autorități. Cu sprijinul donatorilor și sponsorilor, Dăruiește Viață a investit  43 mil. € în modernizarea infrastructurii spitalicești, dotarea cu echipamente performante a spitalelor din România, construcția de spitale modulare, donarea de echipamente de protecție, schimbarea de legi și construcția de la zero  unui Spital de Copii. Iar drumul nostru abia începe.”– Oana Gheorghiu, fondatoare

Bilanțul celor  10 ani de activitate cuprinde: 8 spitale ale căror secții de oncologie adulți și copii au fost renovate și aduse la standarde europene în Timișoara, Brașov, București și Cluj, 20 de camere sterile construite, ceea ce a triplat capacitatea de transplant în România, înființarea sub-programului de diagnosticare în profunzime a cancerului limfatic și crearea a două laboratoare adecvate în Timișoara și la Institutul Clinic Fundeni, București, achiziționarea de echipamente performante și schimbarea unui ordin de ministru pentru a facilita accesul bolnavilor care nu au șanse în România, la tratamente în afara țării.

De asemenea, Dăruiește Viață a reacționat rapid și eficient în situațiile de criză precum Colectiv (când a donat echipamente de 350.000 euro), pandemie (când a construit două spitale modulare la standarde europene, complet funcționale și astăzi la București și Piatra Neamț și a donat 17 tone de echipamente de protecție și echipamente medicale către unități medicale din 103 orașe, din 40 de județe) sau războiul din Ucraine (când a donat peste 450.000 euro în echipamente medicale și de prim ajutor). În prezent, gestionează inițiativa #NoiFacemUnSpital, construcția Spitalului de Copii de la Marie Curie, un proiect reper pentru România.

Campania aniversară ”Dăruitorii”, a fost creată de Saatchi & Saatchi + The Geeks și va fi difuzată în următoarea lună în toate mediile de comunicare (radio, TV, outdoor, online). Campania a fost inspirată din proiectele de succes ale Asociației, iar cadre din spotul de campanie au fost filmate în clădirea noului Spital.

Dăruiește Viață îi invită pe toți cei care vor să se implice în continuare sau care vor să înceapă să susțină proiectele Asociației să doneze pentru următorii 10 ani de schimbare. Principalele modalități de donație:

Foto credit: Cătălin Georgescu

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare