vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneMasacrul de la Olenivka. Kuleba le solicită partenerilor Ucrainei să recunoască Rusia...

Masacrul de la Olenivka. Kuleba le solicită partenerilor Ucrainei să recunoască Rusia drept stat terorist

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, le-a cerut partenerilor să condamne ferm bombardarea de către forțele rusești a unei închisori din Olenivka și să recunoască Rusia ca stat terorist.

„Rusia a comis o altă crimă de război îngrozitoare, bombardând o închisoare din Olenivka (situată în regiunea Donețk – n.red.) aflată sub ocupație, unde erau închiși prizonieri de război ucraineni (din Regimentul Azov – n.red.). Lansez un apel tuturor partenerilor să condamne cu fermitate această încălcare brutală a dreptului internațional umanitar și să recunoască Rusia drept stat terorist”, a scris Kuleba pe Twitter.

Potrivit datelor furnizate de Forțele Armate ale Ucrainei, trupele ruse au bombardat deliberat o închisoare din Olenivka, unde erau ținuți prizonieri de război ucraineni.

Invadatorii ruși au înființat două închisori de filtrare în Olenivka. În aceste închisori sunt ținuți foști ofițeri de ordine, activiști pro-ucraineni și alți „infideli” până în momentul în care sunt condamnați sau sunt supuși procedurilor de filtrare. De asemenea, s-a raportat faptul că militarii ucraineni luați prizonieri la Mariupol au fost duși acolo.

Aproximativ 40 de prizonieri ucraineni au fost uciși și 130 au fost răniți în urma bombardamentului de astăzi, a transmis Parchetul General al Ucrainei.

„Parchetul General al Ucrainei a lansat o anchetă preliminară privind încălcarea legilor și obiceiurilor războiului”, a mai transmis instituția.

În această închisoare, invadatorii ruși țin în mod ilegal civili și prizonieri de război ucraineni. Ancheta preliminară este în derulare.

Oficialii de la Kiev au mai precizat că Rusia a atacat în mod deliberat penitenciarul din mai multe motive: pentru a acuza Ucraina de comiterea unor crime de război, respectiv pentru a ascunde tortura aplicată prizonierilor.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a afirmat că „regimul de la Kiev a efectuat în mod deliberat o provocare sângeroasă. Centrul de detenție din Olenivka, în care se află prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv militanți ai formațiunii Azov, a fost lovit de un atac cu rachete lansate de sistemul american HIMARS”.

Mîhailo Podoliak, adjunct al șefului cancelariei președintelui Volodimir Zelenski, a oferit imediat o replică, precizând că armata ucraineană știe cu exactitate ce obiective rusești trebuie anihilate, iar Olenivka nu este o zonă de operațiuni.

Podoliak a denunțat o „operațiune clasică sub steag fals” dusă de forțele rusești pentru a da vina pe armata ucraineană.

„Motivul este clar. În orice caz, rușii au masacrat în mod cinic și deliberat cetățeni ucraineni aflați în captivitate, iar acest lucru va fi investigat de Procuratura Generală și de echipele internaționale de anchetă. Este evident că, simțind apropierea înfrângerilor tactice, Rusia va recurge la noi provocări canibalistice pentru a le promova pe piețele globale”, a zis oficialul ucrainean. (sursa: Ukrinform)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare