vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăAvocatul DiavoluluiPolitica Subtilă a Provocării

Politica Subtilă a Provocării

Lângă Tsai Ing-Wen, președinta Taiwanului, hotărâtă și cuminte ca o școlăriță care tocmai s-a calificat la olimpiada județeană, Nancy Pelosi stă fermă, cu Ordinul Norilor Favorabili agățat mult sub insigna americană, cu Marele Cordon Special pe diagonala pieptului precum cureaua puștii lui Che Guevara. Buzele strânse nu i se văd de sub masca albastră, doar fruntea preocupată ne spune că situația e serioasă. Tocmai s-au dat medalii.

Mai devreme, în vizită la o școală, Nancy Pelosi a vorbit cu copiii taiwanezi despre viață și încercările ei. „Ne poate da cineva un exemplu de o tragedie?” a întrebat ea elevii. „Într-o zi, vecinul nostru care lucrează la o fabrică de roboți a fost călcat de o mașină fără șofer”, a zis micul Cinceai Mu. „Nu, asta ar fi doar un accident”, i-a zis cu blândețe buna democrată americană.

„Dacă bateria de litiu în autobuzul electric care ne duce acasă s-ar aprinde, asta ar fi o tragedie”, a zis Lung Muc. „Nu, asta ar fi o mare pierdere”, i-a răspuns Președinta Camerei Reprezentanților din SUA.  Ping Tzio, tocilara clasei, a răspuns și ea: „Hmm.. dacă avionul în care zburați ar fi lovit de o rachetă chinezească… atunci asta ar fi o tragedie”. „Excelent, ai dreptate. Și ne poți explica de ce?” „Păi.. cu siguranță n-ar fi nici un accident și nici o mare pierdere”. Nancy… n-a zâmbit și nici nu s-a încruntat. Botoxul e minunat câteodată.

Aflat în Myanmar, unde trupele Tatmandaw continuă să reprime sistematic și brutal populația după ce au ucis peste 1600 de protestatari împotriva loviturii de stat, Serghei Lavrov s-a arătat indignat. Venise aici să se bucure de vacanță, se simțea ca acasă și dintr-o dată doamna asta îi strica sejurul. S-a ridicat de pe canapeaua de piele, a pus paharul deoparte și l-a rugat pe generalul Myint Swe să oprească execuția protestatarilor pentru câteva minute. „E o provocare”, a zis el.

Și totuși, de ce s-a dus Nancy Pelosi în Taiwan? Ce era suficient de important să merite să îi supere atât de tare pe chinezi?

OPEC’ul Cipurilor

Taiwan este pentru lumea tehnologiei ceea ce Arabia Saudita este pentru lumea petrolului. TSMC are 53% din piață globală a semiconductorilor, și alti producători locali duc acest procent la 63% pentru Taiwan. O rachetă chinezească lovind Taiwanul poate bloca achizițiile militare aproape în totalitate. Fară sisteme HIMARS, Javeline, Switchblade. Fară F-35’uri. Americanii ca și Chinezii au eșuat în dezvoltarea cipurilor de 5nm, făcute în prezent doar de Taiwan și Korea după design american. Americanii încearcă acum să aducă fabricile înapoi, inclusiv tentând TMSC să deschidă o fabrică în SUA, dar în ciuda subvențiilor taiwanezii nu par prea dornici să vină. Nancy a mers personal să se întâlnească cu fondatorul și cu președintele TMSC.  Și de ce ar veni, i-ar mai apăra americanii dacă nu ar mai avea de luat cipuri de la ei?

Un mesaj extern pentru aliații lui Putin

Cu armata rusa în defensivă, încercând cu greu să își mențină pozițiile cucerite, SUA trimite un semnal important pentru aliații lui Putin – dacă nu faceți un pas în spate veți avea consecințe în curtea voastră. Mesajul a fost auzit foarte clar în Serbia, care a fost la un pas de conflict armat cu Kosovo săptămâna trecută și imediat de China, care și-a dat seama repede de vulnerabilitățile ei. Vine și congresul Partidului Comunist Chinez în lunile următoare și Xi Jinping e într-o poziție dificilă, și geopolitic și economic.

Un mesaj intern pentru alegătorii americani

Republicanii au reușit să captureze sentimentul național că China e o amenințare, în timp ce democrații de multe ori sunt percepuți ca ajutând China, cerându-și scuze pentru China. Intern, Pelosi vrea să spună „Și noi democrații suntem duri cu China”. De ce  Pelosi? Ea aproape că a fost arestată în 1991 în Piața Tienanmen de către chinezi, și este o bună prietenă a lui Dalai Lama, ghimpele tibetan din coasta comuniștilor chinezi. Alegerile pentru Casa Reprezentanților și Senat au loc în luna Noiembrie în SUA, democrații stau prost în sondaje și au nevoie rapid de puncte.

După vizită, armata chineză a tras pentru prima dată cu rachete deasupra Taipeiului, a zburat valuri de drone deasupra insulelor învecinate și a trimis vase de război în strâmtoarea Taiwanului. Practic, o blocadă militară care schimbă total ecuația globală a securității. India a decis și ea să înceapă exerciții militare la granița disputată cu China din munții Himalaya, ajutați si de SUA.Yang Li-Hsing, directorul adjunct al celui mai important dezvoltator de arme taiwanez a decedat zilele trecute, în condiții deloc suspecte în camera de hotel. Efectele vizitei vor continua în lunile următoare, cu președintele chinez Xi Jinping încercând să-și mențină fața înainte de congresul PCC și democrații americani disperați de sondaje căutând noi divagări de la dezastrul economic înainte de testul din Noiembrie.

 

 

 

Sorin Rizeanu
Sorin Rizeanu
Doctor în Finanțe Internaționale, profesor la Universitatea din Victoria, Columbia Britanică, investitor activ pe bursa americană și canadiană, consultant și antreprenor, Sorin scrie pentru Investigatoria pe teme de finanțe, economie, business si politică.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare