vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăEvenimentSocietatea civilă iese în stradă pentru a cere dreptate pentru 10 august

Societatea civilă iese în stradă pentru a cere dreptate pentru 10 august

Au trecut patru ani de la reprimarea violentă a manifestației societății civile în Piața Victoriei de către autoritățile statului și nici până acum nu există responsabili trași la răspundere. Amintirea copiilor gazați, a oamenilor decenți bătuți în plină stradă sau a tunurilor de apă îndreptate împotriva protestatarilor e încă vie pentru cei care au participat în mod direct la eveniment. Pe 10 august, societatea civilă iese din nou în Piața Victoriei pentru a cere dreptate.

Evenimentul, programat pentru ora 18, va avea loc în Piața Victoriei pe 10 august și va reuni membri ai mai multor organizații non-guvernamentale, dar și victime ale represiunii violente de atunci, vocile lor reunite cerând, din nou, ca responsabilii pentru ceea ce s-a întâmplat atunci să fie trași la răspundere. Dosarul 10 august există, dar, o dată cu trecerea timpului, dorința de a-l soluționa pare a scădea considerabil, la fel ca și presiunea pusă de societatea civilă în acest sens.

În manifestul publicat de ONG-urile care organizează evenimentul sunt menționate și câteva nume ale celor care ar trebui să dea socoteală pentru trauma colectivă produsă atunci de autoritățile statului român. Printre ele se numără cel al fostului ministru de Interne, Carmen Dan, al lui Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și al colonelului Paraschiv, care a dirijat, la propriu, violențele.

Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în războiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legătura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor. Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat la vârsta de 49 de ani. Dosarul #10august a fost redeschis, iar tergiversarea lui a dus la anularea și distrugerea unor probe care nu mai pot fi recuperate. Acesta s-a întors la procurorii militari unde istoria ne-a învățat că ajung să zacă dosare istorice chiar și decenii întregi (Ex: Mineriade, Revoluție). Ieșim în stradă să cerem pedepsirea vinovaților pentru represaliile din 10 august 2018, printr-o anchetă corectă, reală, în spiritul și litera legii și care să aibă o durată rezonabilă de timp!„, arată organizatorii manifestației.

Evenimentul va începe la ora 18.00 și va dura până în jurul orei 23.00, fiind așteptați toți cei care cred că e necesar ca acest dosar să fie finalizat și că e importantă pedepsirea vinovaților de atunci pentru ca trauma colectivă să se vindece.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare