sâmbătă, martie 25, 2023

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

spot_img
AcasăȘtiri InterneAlexandru Rafila, acuzat că induce panică generalizată și că îngreunează activitatea medicilor...

Alexandru Rafila, acuzat că induce panică generalizată și că îngreunează activitatea medicilor de familie, după ce a îndemnat populația să ia rețetele pentru pastile cu iod

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este acuzat că îngreunează activitatea medicilor de familie și că induce o panică generalizată în rândul populației, după ce a îndemnat populația de sub 40 de ani să meargă „cât mai repede” pentru a-și lua rețetele pentru pastile cu iod. USR a reacționat și susține că ministrul Sănătății s-a exprimat iresponsabil.

Cele mai recente declarații ale ministrului Alexandru Rafila privind pastilele de iod au generat multă vâlvă la nivelul societății românești, în contextul îngrijorărilor crescute cu privire la starea centralelor nucleare din Ucraina pe durata războiului încă în desfășurare.  USR a ieșit cu un comunicat de presă în care susține că, după aceste declarații, ministrul Sănătății îngreunează sau chiar blochează activitatea medicilor de familie și accentuează riscurile pentru pacienții cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de așteptare până vor beneficia de consultație.

Așa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România. Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai până în vară din colț în bară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca «românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua rețeta». Fără discuții prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, domule ministru! Sper doar că oamenii nu își vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor. La o mai bună comunicare din partea Ministerului am renunțat să mai sper”, declară deputatul USR Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Ministrul Rafila a ieșit cu o declarație foarte neinspirată, inducând panică generală. În fapt, nimic nu s-a schimbat din 23 iunie, când s-a publicat ordinul privind distribuția comprimatelor de iodură de potasiu, dar nu prea i-a ieșit campania de comunicare și nici procedura, din moment ce lumea nu s-a aprovizionat pentru eventualitatea prevăzută în ordin. Așa că, al doilea mare proiect al ministrului Rafila, după punerea pe circuit deschis a favipiravirului, avea nevoie de un brânci discret, care, la acest moment, pare că a fost dat din vârful casei scărilor: ne sună bunicii și părinții speriați că trebuie să ia iod urgent, ne scriu prietenii că s-a întâmplat ceva, se discută că sigur știe ministrul ceva”, declară Diana Stoica, deputat USR și secretar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

USR îi atrage atenția ministrului Alexandru Rafila că are rolul de a asigura buna funcționare a sistemului de sănătate și că în niciun caz nu trebuie să îngreuneze activitatea medicilor de familie și, implicit, viața bolnavilor care au nevoie de consultații. În acest sens, ministrul Sănătății trebuie să fie receptiv la avertismentele medicilor de familie, care au arătat că recomandarea privind prezentarea imediată pentru ridicarea prescripției cu iodură de potasiu nu va face decât să crească de la câteva zile până la câteva săptămâni timpul în care pacienții cu probleme curente de sănătate vor obține o consultație la medicul de familie.

REDACTIA
REDACTIAhttps://investigatoria.ro/
Investigatoria este un site on-line de investigație, reportaje și știri cu acoperire națională, care își propune să aducă în România conceptul de “jurnalism constructiv “. Practic, el pune laolaltă problema și soluția ei, astfel încât să genereze schimbare autentică în societate. Încă de la început, publicația a abordat subiecte dificile care au avut impact nu doar la nivelul traficului, ci și la nivelul efectelor. S-au scris investigații din domeniul traficului de persoane, fraudelor din fonduri europene, spălării de bani, corupției și traficului de influență. Pe termen lung, Investigatoria își propune, așa cum susține și prin motto, să pună realitatea sub lupă și să dea un cadru inovativ de înțelegere a lumii, exact așa cum e ea: cu lumini și umbre.
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare