joi, martie 28, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneAnalist rus: Putin deține cheia realegerii lui Erdogan în 2023! Relațiile dintre...

Analist rus: Putin deține cheia realegerii lui Erdogan în 2023! Relațiile dintre Turcia și Rusia, în continuă consolidare

Este nevoie ca președintele rus Vladimir Putin să-i confere omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, un sprijin politic și financiar continuu pentru ca cel din urmă să fie reales anul viitor, a declarat luni un important analist rus, reflectând asupra întâlnirii dintre cei doi lideri ce s-a desfășurat săptămâna trecută la Soci. 

Erdogan se confruntă cu o instabilitate economică substanțială în țara sa, unde inflația a atins 79,6%, iar lira turcească e în cădere în raport cu valutele străine. Necazurile i-au afectat popularitatea lui Erdogan printre alegătorii turci, ceea ce înseamnă că ar putea pierde atât alegerile parlamentare, cât și alegerile prezidențiale, care trebuie să aibă loc până în iunie 2023.

În timpul întâlnirii de patru ore de vineri, Erdogan a convenit cu Putin să plătească gazul natural rusesc parțial în ruble, să crească nivelul comerțului dintre cele două țări și să permită firmelor ruse să își înființeze afaceri în zonele de liber schimb ale Turciei. El a spus sâmbătă că cinci bănci turcești au adoptat sistemul de plăți rusesc Mir. Cei doi lideri au convenit, de asemenea, să coopereze în combaterea terorismului în Siria și în industria transporturilor, agriculturii, finanțelor și construcțiilor.

Erdogan trebuie să-l ajute în continuare pe Putin, altfel ar putea fi înlăturat anul viitor, a spus Igor Korotchenko, expert rus în domeniul Apărării.

„Nu diminuăm rolul poporului turc în alegerea sa”, a spus Korotchenko pentru Russia-1, potrivit cotidianului britanic Daily Express.

„Nu diminuăm nici rolul lui Erdogan în asta, dar Rusia influențează alegerile organizate de alte națiuni în favoarea anumitor politicieni”, a completat acesta.

Tim Ash, strateg senior pentru piețele emergente, ce activează în cadrul BlueBay Asset Management din Londra, fiind totodată un fin observator privind Turcia, a precizat duminică pe Twitter că discuțiile cu Putin și rezultatul lor nu au conferit o imagine bună părții turce.

„Erdogan… pare să facă tot posibilul pentru a stimula comerțul cu Rusia, pentru a ajuta Kremlinul să depășească sancțiunile și chiar să profite de situație”, a spus Ash.

Erdogan a refuzat să sancționeze regimul Putin sau oamenii de afaceri ruși și a pretins că are un rol principal în negocierea unui acord între Moscova și Kiev pentru reluarea exporturilor de cereale ucrainene. El spune că oligarhii ruși sunt bineveniți în Turcia ca turiști sau investitori.

În timp ce guvernele occidentale au lăudat Turcia pentru că a intermediat acordul cu cereale, ele devin foarte îngrijorate de consolidarea legăturilor economice și comerciale ruso-turce, avertizând că Ankara s-ar putea confrunta cu măsuri punitive dacă ar ajuta Rusia să evite sancțiunile.

Analistul rus Korotchenko a reliefat rolul pe care-l are Putin în menținerea lui Erdogan la putere.

„Să nu uităm cel mai important lucru – alegerile din 2023. Fără sprijinul Rusiei, fără sprijinul lui Putin, resorturile președinției lui Erdogan sunt în mâinile liderului rus dacă suntem sinceri… De aceea prietenia cu Rusia și interacțiunile personale dintre Putin și Erdoğan sunt avantajele care vor determina alegătorii turci să voteze pentru Erdogan anul viitor”, a zis acesta. (sursa: Ahval News)

În tot acest timp, statele occidentale sunt din ce în ce mai preocupate cu privire la consolidarea legăturilor economice dintre Turcia și Rusia, avertizând asupra riscului în creștere ca Ankara să se confrunte cu măsuri punitive în cazul în care va ajuta Moscova să evite sancțiunile, a precizat publicația Financial Times.

Șase oficiali occidentali au declarat pentru Financial Times că sunt îngrijorați referitor la acordul de vineri, 5 august, încheiat între președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, care privește cooperarea ruso-turcă în domeniul comerțului și al energiei.

UE monitorizează „din ce în ce mai îndeaproape cooperarea turco-rusă”, fiind îngrijorată că Turcia devine „din ce în ce mai mult” o platformă pentru comerțul cu Rusia, a declarat un oficial al Uniunii Europene pentru Financial Times.

Pe parcursul întâlnirii ce s-a desfășurat în orașul Soci, Putin și Erdogan au convenit să intensifice cooperarea în industria transporturilor, agriculturii și construcțiilor. Aceștia au convenit totodată privind conversia în ruble a unor plăți pentru gazul rusesc.

În timp ce a denunțat agresiunea rusească asupra Ucrainei, Turcia, spre deosebire de majoritatea țărilor NATO, nu a mai aplicat măsuri punitive împotriva Rusiei și a încercat să medieze între cele două tabere, în speranța de a negocia un acord de pace sau o încetare a focului.

Comportamentul Turciei față de Rusia este „foarte oportunist”, a declarat un alt oficial pentru Financial Times.

„Încercăm să-i facem pe turci să acorde atenție preocupărilor noastre”, a completat acesta.

Ministrul turc de Externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat în martie că țara sa îi va primi pe oligarhii ruși ce se confruntă cu sancțiunile occidentale, atât ca turiști, cât și ca investitori, a informat agenția de presă de stat Anadolu. Mai mult decât atât, în ultimele luni au existat numeroase reportaje despre iahturile de lux ale oligarhilor ruși, acestea navigând spre Turcia în încercarea de a evita sancțiunile occidentale.

Unele națiuni care au impus sancțiuni Rusiei ar putea acționa împotriva Ankarei „cerând firmelor occidentale fie să renunțe la relațiile cu Turcia, fie să-și diminueze relațiile cu Turcia”, a declarat un oficial pentru Financial Times, dar a adăugat că sugestia a fost respinsă de câțiva alți oficiali occidentali, care au pus sub semnul întrebării caracterul practic și aspectele legislative.

Nu au existat încă discuții oficiale la Bruxelles cu privire la posibilele repercusiuni pentru Turcia, au spus trei oficiali europeni.

Relațiile dintre Ankara și aliații săi occidentali din Statele Unite și Europa au fost pe o traiectorie descendentă constantă de ani de zile.

Statele Unite au impus deja sancțiuni asupra industriei de apărare a Turciei în ceea ce privește achiziția de rachete rusești S-400, spunând că sistemul rusesc ar putea fi folosit pentru a fi colectate informații despre avionul stealth F-35 al Lockheed Martin Corp.

Washingtonul a suspendat anterior contractorii turci de apărare din programul internațional ce viza contribuția la construirea avioanelor de luptă F-35. (sursa: Ahval News)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare