joi, aprilie 25, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUn fost secretar general al ONU vorbește despre incapacitatea organizației de a...

Un fost secretar general al ONU vorbește despre incapacitatea organizației de a reacționa la războiul Rusiei împotriva Ucrainei

Ban Ki-moon, fost secretar general al ONU, înțelege dezamăgirea oamenilor din întreaga lume cu privire la incapacitatea Organizației Națiunilor Unite de a reacționa la agresiunea exercitată de un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU împotriva unei alte țări, incapacitate cauzată mai ales de dreptul de veto de care dispune statul agresor în respectiva structură. 

„Înțeleg perfect dezamăgirea oamenilor din întreaga lume, ca să nu mai vorbim de acele țări pe teritoriul cărora unul dintre membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU agresează. Mecanismul internațional nu a reușit să reacționeze cumva la această situație din cauza dreptului de veto”, a zis Ban Ki-moon pe parcursul unui briefing la Kiev, atunci când a fost întrebat de ce statul agresor este încă membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU.

El a menționat că statele membre ONU au discutat în ultimii 20 de ani despre reforma Consiliului de Securitate al structurii, dar această reformă „nu a înaintat niciun pas”, întrucât statele membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU nu doresc să instituie anumite restricții asupra dreptului de veto. Fostul secretar general al ONU a precizat în acest sens faptul că implementarea reformei necesită acordul tuturor membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

În același timp, potrivit acestuia, asta nu înseamnă că ONU nu face nimic. Ban Ki-moon a trecut în revistă faptul că această structură internațională a adus o contribuție puternică la asigurarea protecției drepturilor omului, precum și la promovarea obiectivelor de dezvoltare durabilă și a protecției mediului.

„Anumite lucruri ar fi trebuit făcute chiar și în timpul mandatului meu ca secretar general. Și acum vedem această situație teribilă cu încălcarea drepturilor omului, uciderea oamenilor. Sper cu adevărat că statele membre vor lua foarte în serios problema referitoare la modalitatea în care sistemul ONU poate răspunde așteptărilor comunității internaționale”, a precizat Ban Ki-moon.

În contextul prezentat mai sus, amintim că Adunarea Generală a ONU a adoptat pe 26 aprilie o rezoluție prin care a solicitat membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate să justifice utilizarea dreptului de veto. (sursa: Ukrinform)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare