sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneFOTO/VIDEO Ziua Independenței Ucrainei. Refugiații ucraineni au mers în marș către Ambasada...

FOTO/VIDEO Ziua Independenței Ucrainei. Refugiații ucraineni au mers în marș către Ambasada Rusiei din București: „Full embargo for Russia! Kuzmin, afară din România!”

Miercuri, 24 august, cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, au avut loc mai multe evenimente în București prin care a fost reflectată solidaritatea României cu țara vecină, asuprită din 2014 de trupele Kremlinului, agresiune militară care, începând cu 24 februarie 2022, se desfășoară la o scară mult mai largă.

Inițial, în fața Ambasadei Ucrainei la București, s-a desfășurat o acțiune solemnă de solidaritate cu țara cotropită de armata Rusiei. La eveniment au participat atât oficiali români, cât și mai mulți ambasadori, printre care implicit cel al Ucrainei, Igor Prokopciuk, dar și sute de refugiați ucraineni. Ceremonia a început cu un minut de reculegere în memoria ”apărătorilor Ucrainei care și-au sacrificat ce au avut mai de preț – viețile lor – de dragul viitorului libertății pentru propria țară și Europa”, conform celor spuse de ambasadorul Prokopciuk.

Ulterior, diplomatul a mulțumit României pentru „asistența semnificativă furnizată încă din prima zi a războiului”.

”Apreciez foarte mult că drapelul ucrainean este arborat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe al României și că sediul acestuia, precum și clădirile Parlamentului și ale Guvernului României sunt luminate în culorile drapelului ucrainean. După 24 februarie, aproximativ 1,5 milioane de cetățeni ai Ucrainei au trecut frontiera de stat ucraineano-română, zeci de mii dintre ei găsind refugiu temporar pe teritoriul României. Ucraina este recunoscătoare României pentru asistența semnificativă furnizată din prima zi a unui război pe scară largă. În particular, Guvernul român și societatea română furnizează ajutor umanitar Ucrainei. Centre de asistență internațională funcționează pe teritoriul României. România facilitează exporturile ucrainene’‘, a spus diplomatul ucrainean în discursul său.

De asemenea, Prokopciuk a ținut să sublinieze că o victorie împotriva trupelor ruse nu e importantă doar pentru Ucraina, ci și pentru întreaga Europă.

”Nu este niciun dubiu că Ucraina va câștiga în acest război de agresiune dezlănțuit de Rusia. Adevărul este de partea noastră, ne apărăm pe propriul pământ! Nu apărăm doar dreptul nostru de a trăi liber în țara noastră, ci apărăm și fiecare principiu pe care se bazează arhitectura securității europene. Aceasta nu este numai despre Ucraina, ci este și despre viitorul întregii Europe”, a precizat acesta.

Dar, ”pentru a învinge agresorul, este absolut necesar să continue sporirea asistenței militare pentru Ucraina”, de asemenea să fie introduse noi ”sancțiuni riguroase” împotriva Rusiei, iar leadershipul politico-militar și personalul militar individual ”să fie trași la răspundere pentru numeroasele crime comise pe teritoriul Ucrainei”, a adăugat ambasadorul Igor Prokopciuk.

Potrivit acestuia, un stimulent important pentru Ucraina a devenit acordarea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, ucrainenii, prin fiecare zi de luptă, dovedind apartenența lor la familia unită a națiunilor europene.

”Ucraina este angajată să accelereze progresele pe calea transformărilor și reformelor europene pentru a realiza obiectivele integrării europene și euroatlantice. În încheierea remarcilor mele doresc să exprim recunoștința profundă față de apărătorii Ucrainei – apărătorii unei Europe unite democratice!’‘, a mai spus diplomatul ucrainean.

Iulian Fota, secretar de stat al Ministerului român de Externe, a reiterat sprijinul României pentru Ucraina, subliniind în acest sens că nu se pune problema ca la București să existe „o așa-zisă formă de oboseală” cu privire la sprijinirea țării vecine în fața agresiunii rusești.

Vedeți video:

După evenimentul de la ambasadă, refugiații din Ucraina au mers în Piața Universității din București, la borna „Kilometrul zero al democrației”, pentru a participa la a 20-a acțiune de protest organizată de Asociația „21 Decembrie 1989” împotriva agresiunii ruse începând cu 24 februarie 2022. Co-organizatoarea acțiunii de protest a fost profesoara ucraineană Daria Kustanovych, refugiată din orașul Harkiv.

Protestatarii au cerut, printre altele, impunerea unui embargo complet asupra Rusiei și le-au solicitat implicit țărilor occidentale să nu mai facă afaceri cu Kremlinul.

Galerie foto:

Vedeți video:

După o oră de protest în Piața Universității, manifestanții au plecat în marș către Ambasada Rusiei la București, loc unde au scandat „Russia is a terrorist state!”, „Full embargo for Russia!”, dar au cerut totodată și expulzarea lui Valeri Kuzmin, actualul ambasador al Rusiei în România.

Galerie foto (sursa: George Stancu – Asociația „21 Decembrie 1989”):

Tot în Piața Universității, la statui, Asociația „Zi de Bine” a organizat un flashmob de solidaritate cu Ucraina, pe parcursul căruia participanții, în proporție majoră copii, au format un lanț uman „pentru a reflecta calitatea formidabilă a oamenilor de a fi alături de ceilalți atunci când ceilalți, oricine ar fi ei” se află la ananghie.

Redăm comunicatul Asociației Zi de Bine despre acțiunea organizată: „Zi de Bine

‘Știi, tot ce am e speranța. Speranța că războiul se va sfârși. Mai devreme sau mai târziu, tot o să se termine. Tot ce am e speranța, n-am cum să renunț la ea. Și recunoștința că trăiesc. Cine s-ar fi gândit că, într-o zi, o să beau o cafea la București înainte să merg la muncă la București și că primul om pe care o să-l sun când am o problemă o să fie o necunoscută care mi-a devenit cea mai bună prietenă în două săptămâni?’ – Nastasyia, refugiată de 6 luni, mamă a doi copii.

Începem ziua de azi cu imagini cu care am încheiat, târziu în noapte, ziua de ieri, când am schimbat poze între noi.

Pe multe dintre zecile de ucrainence care au dansat aseară, cu copiii lor, la Universitate, le cunoaștem de la început, din primele zile de după ce am deschis Centrul Comunitar Zi de BINE.

Celelalte au venit pe parcurs, în fiecare zi, pe măsură ce se ducea vorba că există în București un loc în care se pot aduna de pe unde le împrăștiase războiul într-un oraș necunoscut. Că există un loc în care se pot regăsi, unde pot fi ascultate, înțelese și ajutate, unde pot învăța română și engleză, unde pot găsi un job, unde își pot aduce copiii la joacă sau la filme sau la șah…. Ba chiar un loc unde pot pune la cale un eveniment în inima orașului.

Maria și gașca de ucraineni de la Zi de Bine i-au zis flashmob, dar a fost mult mai mult decât atât: a fost o celebrare a lui Împreună. A calității ăsteia formidabile a oamenilor de a fi alături de ceilalți atunci când lângă ceilalți, oricine ar fi ei, se cască hăul.

Lanțul ăla uman ca un dans în mijlocul orașului, în care s-au prins niște sute de oameni, români și ucraineni, a fost cu de toate: cu speranță, cu bucurie, cu bine”.

Galerie foto:

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare