Rusia operează 21 de centre de filtrare pe teritoriul Ucrainei, unde prizonierii de război și civilii sunt reținuți și interogați, potrivit unui nou raport realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale în parteneriat cu Departamentul de Stat al SUA.
Raportul trece în revistă imagini obținute prin sateliții comerciali, respectiv informații open-source folosite pentru identificarea la un nivel de „încredere ridicată” a centrelor de filtrare – inclusiv facilități care au servit anterior drept școli, piețe și închisori obișnuite. De asemenea, raportul identifică posibile morminte situate într-un complex penitenciar.
Un centru al Observatorului de Conflicte care analizează dovezile crimelor de război comise de forțele rusești a publicat joi un raport despre care se spune că furnizează atât dovezile privind deportările forțate, cât și cele referitoare la centrele rusești de filtrare situate în Ucraina.
Laboratorul de cercetare umanitară al Yale School of Public Health, care a elaborat raportul în cauză, este partener al Observatorului Conflictelor, finanțat de departamentul de stat al SUA și lansat în luna mai pentru a obține și analiza dovezi ale crimelor de război și ale altor atrocități comise de Rusia în Ucraina.
Nathaniel Raymond, directorul executiv al laboratorului, a spus că descoperirile au arătat că Rusia a implementat un „sistem de filtrare” pentru a sorta oamenii ce locuiesc în zonele aflate sub ocupație rusă.
Oficialii ucraineni au acuzat Rusia că a deportat sute de mii de oameni din zonele Ucrainei ocupate de ruși.
Raportul publicat joi s-a concentrat asupra orașului Mariupol, ocupat în mare parte de forțele rusești în luna martie. Primarul orașului a declarat în aprilie că aproximativ 40.000 de civili din Mariupol au fost mutați cu forța pe teritoriul controlat de ruși sau duși în Rusia.
Raportul a identificat un sistem prin care civilii sunt duși în zonele afectate de conflict, sunt supuși înregistrării și interogatoriilor înainte ca aceștia să fie ori eliberați, ori ținuți în detenție, fie transportați în Rusia. (sursa: The Guardian)