vineri, aprilie 19, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneMotivul primordial pentru care Rusia trebuie exclusă din Consiliul de Securitate al...

Motivul primordial pentru care Rusia trebuie exclusă din Consiliul de Securitate al ONU, reliefat de un expert ucrainean în domeniu

Însăși amenințarea Rusiei că ar putea folosi arme nucleare împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare a Memorandumului de la Budapesta, tratat care face parte la rândul său din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare și, prin urmare, abordarea Kremlinului distruge sistemul de securitate nucleară internațională, a precizat Oleksandr Danylyuk, șef al Centrului ucrainean pentru Reforme în Apărare, respectiv coordonator al platformei interdepartamentale de combatere a amenințărilor hibride, care operează în cadrul cooperării Ucraina-NATO.

Dat fiind faptul că Memorandumul de la Budapesta implică oferirea de asistență de către Consiliul de Securitate al ONU, inclusiv cu privire la orice amenințare nucleară, Federația Rusă trebuie exclusă din această structură, iar forțele ONU ar trebui trimise în Ucraina pentru a constrânge Rusia să accepte pacea.

„Rusia, cu amenințările sale nucleare la adresa unui stat non-nuclear, a distrus complet sistemul internațional de securitate nucleară, care a fost conturat de Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP). Întrucât Memorandumul de la Budapesta face parte din TNP, agresiunea împotriva Ucrainei din 2014 ar fi trebuit considerată tocmai un atac la adresa securității nucleare internaționale”, a spus expertul.

„Dar apoi au decis să nu escaladeze. Ei nu vor să escaladeze nici acum, deși Memorandumul de la Budapesta solicită în mod clar membrilor Consiliului de Securitate al ONU să ofere asistență Ucrainei în cazul unei agresiuni nucleare sau a amenințării unei agresiuni nucleare. Rusia ar fi trebuit să fie exclusă din Consiliul de Securitate, iar ONU ar fi trebuit să decidă să desfășoare o operațiune de impunere a păcii împotriva Rusiei”, a mai zis expertul ucrainean în domeniul securității.

De asemenea, Danylyuk a avertizat că Rusia riscă să pună pe butuci complet neproliferarea nucleară, urmând ca din ce în ce mai multe state să devină puteri nucleare.

„Folosirea armelor nucleare împotriva unei puteri non-nucleare va forța țările non-nucleare să-și producă propriile arme nucleare. Din punct de vedere tehnologic, nu este nimic complicat în asta. Într-o lume în care toate țările dețin arme nucleare, va fi imposibil să te abții de la a le folosi. Dacă Rusiei i se permite inclusiv doar să emită amenințări nucleare, acesta va fi sfârșitul tabuului nuclear”, a rezumat Danylyuk. (sursa: Ukrinform)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare