duminică, septembrie 15, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneApropiații lui Putin se ceartă pe tema contextului în care să fie...

Apropiații lui Putin se ceartă pe tema contextului în care să fie folosite armele nucleare împotriva Ucrainei

La Moscova a izbucnit o aparentă dispută în rândul apropiaților dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei.

În contextul în care trupele ruse au suferit o înfrângere umilitoare în Lyman, oraș de unde au fost alungate de forțele Kievului, liderul cecen, Ramzan Kadîrov, i-a cerut sâmbătă lui Putin să utilizeze arme nucleare în Ucraina.

„După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament redus. Nu trebuie să luăm orice decizie stând cu ochii pe comunitatea vest-americană”, a scris liderul cecen pe Telegram.

Însă, două zile mai târziu, cererea lui Kadîrov a fost aparent respinsă printr-o declarație oficială a Kremlinului.

O traducere a documentului, postată pe site-ul agenției de știri de stat ruse RIA, precizează: „Comentând declarația liderului Ceceniei, Ramzan Kadyrov, care solicită utilizarea armelor nucleare cu randament redus în cadrul unei operațiuni speciale, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, a spus că toate motivele pentru utilizarea unor astfel de arme sunt stabilite în doctrina relevantă, iar astfel nu pot exista alte considerente”.

Institutul din Varșovia, un think tank geopolitic cu sediul în Polonia, a publicat vineri un raport despre ceea ce ar presupune de fapt doctrina nucleară rusă.

„Conform unei doctrine nucleare ruse actualizate, armele nucleare ar putea fi folosite de Rusia ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva acesteia sau a aliaților săi, precum și în caz de agresiune contra Rusiei în care sunt utilizate arme convenționale, iar atacul pune în pericol însăși existența Federației Ruse”, precizează think tank-ul polonez.

„Dar campania defensivă a Ucrainei este puțin probabil să reprezinte o amenințare pentru Rusia. În plus, Ucraina a vizat instalațiile militare rusești în Crimeea timp de două luni; Moscova a anexat ilegal peninsula încă din 2014. Așadar, de ce acapararea de noi teritorii ar provoca un atac nuclear abia acum?”, adaugă think tank-ul geopolitic.

Scenariul folosirii armelor nucleare a fost promovat cel mai recent de liderul cecen, asta după ce Rusia a recunoscut săptămâna trecută că trupele sale au fost forțate să fugă din orașul Lyman din regiunea anexată ilegal Donețk.

Kievul a susținut că a înconjurat până la 5.000 de soldați ruși în respectiva zonă, ceea ce este important din punct de vedere strategic. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a confirmat că „s-a retras pe linii mai avantajoase”, potrivit agenției de știri de stat ruse RIA.

Vestea a stârnit furie în rândul taberelor ruse pro-război și a culminat cu liderul cecen care a solicitat utilizarea de „arme nucleare cu randament redus”. El a promis chiar să-și trimită cei trei fii adolescenți, dintre care unul are doar 14 ani, să lupte pe front contra Ucrainei. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare