vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUn expert în politică externă avertizează Occidentul că greșește atunci când se...

Un expert în politică externă avertizează Occidentul că greșește atunci când se teme că Rusia ar putea apela la armele nucleare

În ultimele săptămâni, Vladimir Putin a avertizat țările occidentale că, dacă va fi provocat, va lua în calcul inclusiv folosirea armelor nucleare în contextul războiului contra Ucrainei. Această abordare a Kremlinului a determinat apariția unui discurs extrem de îngrijorat în Occident cu privire la o escaladare care ar putea avea consecințe globale. Cu toate acestea, expertul în politică externă Ian Bond, de la Centrul pentru Reforme Europene, spune că Occidentul trebuie să înceteze să-i fie frică ori să pară că îi este frică.

„Nimic nu este la fel de provocator pentru Putin precum slăbiciunea, așadar cu cât Occidentul spune mai mult ‘ne temem că Rusia ar putea folosi arme nucleare’, cu atât este mai probabil ca Putin să continue cu amenințarea de a folosi arme nucleare – și poate chiar să folosească una sau două pentru a demonstra că vorbește cu adevărat serios”, a zis acesta.

Bond a mai precizat că mesajul către Rusia, care ar putea fi transmis în mod privat, pe canale neoficiale, ar trebui să fie „vă rugăm să înțelegeți că, dacă treceți la arma nucleară, vom considera că nu mai are sens să ne purtăm cu mănuși”.

Deși acceptă ideea că nimeni nu ar putea „exclude în mod absolut” scenariul în care Rusia folosește arme nucleare, Bond a scos în evidență semnalele din actualul război conform cărora Putin nu va merge până la acel punct.

„Nu numai că rușii nu au răspuns într-un mod aparte la atacurile forțelor ucrainene asupra Crimeei, ci chiar și în cazul unui teritoriu absolut incontestabil, regiunea rusească Belgorod – au fost lovituri ucrainene, iar rușii nu au răspuns în această situație într-un mod deosebit de diferit”, a zis Bond.

„Ar trebui să încetăm să ne mai înspăimântăm că în cazul în care ucrainenii îi alungă pe ruși, atunci rușii vor merge pe calea armelor nucleare. Pur și simplu nu pot să înghit asta”, a continuat acesta.

Bond a identificat, de asemenea, o problemă cu care se confruntă rușii pe măsură ce acest război continuă, indiferent de mobilizarea parțială anunțată.

„Doar trimiterea la luptă a multor oameni cu puști ruginite nu va da randament. Se spune că există măsuri pentru ca industria rusă de apărare să crească producția, dar, în ultimii 30 de ani, Ministerul rus al Apărării a devenit dependent în proporție semnificativă de componente străine”, a explicat Bond.

„Nu va fi ușor pentru Putin să intensifice producția de echipamente. Așadar vor scoate din depozit armament din ce în ce mai vechi, ceea ce necesită din ce în ce mai mult timp pentru a fi adus la starea în care să fie utilizat și oricum acele arme nu vor fi corespondentul armelor mai moderne pe care NATO le furnizează Ucrainei”, a completat acesta.

Întrebarea atunci, spune Bond, este următoarea: poate domnul Putin să obțină armele dintr-o altă țară?

Știm că Rusia a primit drone din Iran, despre care Bond spune că au fost deja „utile” în privința deteriorării unor instalații din Odesa, dar se îndoiește că au rolul de game changer.

„Vor interveni chinezii? Până acum au fost reticenți să se implice direct în acest conflict”, a mai zis Bond.

„Nu văd nici această mobilizare ca pe un game changer. Va prelungi războiul, va crește numărul de victime de ambele părți, în special de partea rusă. Dar oare Putin va obține o mutare decisivă la Kiev prin trimiterea a încă 100.000 de oameni în mașina de tocat carne? Nu, nu cred!”, a conchis expertul în politică externă. (sursa: Sky News)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare