sâmbătă, aprilie 27, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiFincodrum, “sora mai mică” a Teldrum din Brașov, reia procesul de sufocare...

Fincodrum, “sora mai mică” a Teldrum din Brașov, reia procesul de sufocare a cartierului Bartolomeu, deși nu are autorizație de funcționare

Cartierul brașovean Bartolomeu a fost sufocat ani de zile de o companie locală de asfaltări. Sufocat la propriu! Oamenii care locuiesc în respectivul cartier s-au plâns constant autorităților că nu mai pot să respire. Și asta pentru că firma Fincodrum SA, celebră pentru parteneriatul cu și mai faimoasa companie Teldrum SA, are de ani întregi o stație de asfalt între blocuri, care a umplut de de praf plămânii a aproximativ 20.000 de persoane. În cele din urmă, după îndelungate lupte ale oamenilor de acolo, Fincodrum a fost obligată să înceteze activitatea. De astăzi, însă, stația de asfalt a început din nou să funcționeze. Fără autorizație de funcționare...

Povestea e destul de veche și a implicat un efort civic uriaș din partea oamenilor din cartier care și-au dorit să rezolve cumva situația pe termen lung, apelând la instituțiile publice, pentru ca acestea să nu mai dea autorizație de mediu firmei.

Deși funcționarea unei stații de asfalt printre blocuri este total ilegală, Fincodrum SA a primit ani la rândul autorizații de mediu. Oamenii care locuiesc în zonă ajunseseră la limită pe fondul acestui abuz, așa că au rugat, prin scrisori deschise și petiții numeroase autoritățile din Brașov să ia măsuri pentru normalizarea situației.

De altfel, la finalul anului 2019, la Garda de Mediu Brașov s-a făcut o sesizare legată de „poluarea intensă cu fum alb și miros înțepător” care provenea de la aceeași stație de asfalt.

Comisariatul Județean Brașov susținea, în replică, faptul că „o echipă de comisari, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică s-au deplasat pe strada Spicului și au constatat că primăria municipiului Brașov a eliberat Autorizație de Construire cu nr. 292/03.04.2008 pentru construirea stației de asfalt și că societatea Fincodrum deține rapoarte pentru emisii dirijate de poluanți din surse fixe și raport pentru imisii de pulberi în suspensie.”

Mii de oameni au semnat ulterior o petiție inițiată de Mihai Codruț Nanu, Olivia Apostolescu și Irina Iatan, prin care solicitau închiderea stației de asfalt dintre blocuri.

Locatarii cartierului Avantgarden 3 Brașov, ai cartietului Bartolomeu, dar și ceilalți locuitori ai orașului Brașov fac această petiție, cu sesizare către APM și toate instituțiile autorizate pentru a reevalua condițiile în care își desfășoară activitatea și cerem relocarea acestora în afara orașului sau în alt loc unde dreptul nostru la sănătate nu va mai fi încălcat

Citat din petiția locuitorilor din Bartolomeu

Cei de la Fincodrum SA au continuat să ceară chiar în instanță ca stația să-și continue funcționarea, dar judecătorii au considerat că interesul public de a respira aer curat e mai important decât interesul unei societăți comerciale de a face profit.

Așa că pe 23 noiembrie 2021, Curtea de Apel Brașov a respins cererile de recurs ale Fincodrum SA, astfel că Agenția pentru Protecția Mediului Brașov și Primăria Brașov au fost puse în situația de a nu mai putea emite o nouă autorizație de mediu pe numele acestei companii, de vreme ce hotărârea instanței e definitivă.

Abia în vara acestui an, însă, Fincodrum a fost nevoită să-și înceteze activitatea de facto, pentru că Garda Națională de Mediu a luat act de decizia instanței pronunțată în 2021, dar, având în vedere starea de alertă existentă generată de pandemie, a considerat că valabilitatea avizului de mediu se prelungește pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Ca atare, abia pe 8 iunie 2022 au trecut cele 90 de zile până la care Fincodrum încă mai putea funcționa legal.

Mai mulți locuitori din cartierul Bartolomeu au semnalat faptul că Fincodrum încă funcționa și ulterior datei de 8 iunie, iar prin răspunsul Gărzii de Mediu nr. 12680/08.06.2022 li s-a comunicat că „conform declarației verbale a administratorului societății, nu se vor mai desfășura activități de fabricare a produselor din minerale nemetalice”.

Cu toate acestea, în dimineața zilei de 7 octombrie, la un an de la uriașa victorie în instanță, oamenii din cartierul Bartolomeu au constatat că stația de asfalt și-a reluat activitatea și emisiile de noxe au reînceput.

Imagine cu fumul de la stația de asfalt, realizată în dimineața zilei de 7 octombrie

Evident, revolta oamenilor care s-au luptat ani întregi cu această companie care nu respectă nicio normă a revenit în prim plan.

Potrivit unui comunicat emis de Primăria Brașov, se pare că un inspector al Compartimentului de Protecția Mediului din cadrul Primăriei Brașov a verificat chiar în dimineața acestei zile situația și a sesizat Garda de Mediu. Răspunsul telefonic al instituției a fost: ,,Garda de Mediu a fost înștiințată în prealabil de către Fincodrum că vor funcționa temporar și vor produce asfalt pentru efectuarea unor teste necesare relocării”.

,Este inacceptabil ca, într-un stat de drept, o companie care poluează în interiorul unui cartier să funcționeze fără a avea vreun document legal. Chiar dacă vorbim despre efectuarea unor teste, efectul este un aer poluat pentru locuitorii din acest cartier. Am solicitat, de urgență, ca reprezentanții Gărzii de Mediu să facă demersurile legale pentru oprirea poluării și sancționarea celor responsabili de aceasta.

Allen Coliban, primarul Brașovului

Fincodrum a fost înființată în 2008 și îi are ca acționari pe Ioan Drăgoi și pe Argentina Minerva Băiculescu. La sfârșitul anului 2012, Fincodrum avea o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei și niciun angajat. În anul 2018, compania raporta un total de 32 de angajați și capitaluri de 6 milioane de lei.

Fincodrum SA face parte din categoria firmelor cu lipici la banii publici, numai în perioada 2012 – 2014, ea bifând 14 contracte cu statul, în valoare de 30 milioane lei.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare