vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneVIDEO. USR a început transparentizarea doctoratului lui Bode. Procedurile prin care se...

VIDEO. USR a început transparentizarea doctoratului lui Bode. Procedurile prin care se pun bețe în roate verificărilor antiplagiat

Mai mulți parlamentari și voluntari ai USR au mers vineri la Biblioteca Națională a României pentru a începe transcrierea tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, cu scopul de a o supune ulterior verificărilor antiplagiat.

Bode declarase profund iritat joi seară, într-un interviu acordat Digi24, că îi va da în judecată de acum încolo pe toți cei care vor spune că și-a secretizat teza de doctorat. El a adăugat că lucrarea este publică, la două biblioteci din țară, iar cei care spun că și-a secretizat-o „își bat joc” de munca lui.

Însă, Bode a prezentat o versiune totalmente trunchiată. De fapt, teza de doctorat a ministrului Lucian Bode – secretizată în prima instanță – se află doar la Biblioteca Națională a României, iar, din septembrie 2016, tezele de doctorat pot fi studiate doar pe anumite două calculatoare neconectate la internet și pot fi transcrise doar de mână, nu înregistrate în vreun fel, ceea ce îngreunează substanțial verificarea antiplagiat a lucrărilor.

„În 2022, teza de doctorat a ministrului de Interne poate fi consultată doar la două calculatoare nelegate la nici o rețea, nu poate fi fotografiată, filmată sau înregistrată în niciun fel. Doar transcrisă literă cu literă. Oameni vigilenți sunt plătiți din bani publici să nu cumva să comiți actul de fotografiere. Noi, USR, considerăm că teza lui Bode poate fi o comoară ascunsă: e despre securitate energetică. Fiind doctorat acordat – mai ales că a coordonat-o rectorul academiei SRI -, suntem siguri că domnul Bode a extins cunoașterea umană în domeniul academic cercetat. Credem că lumea, Europa, omenirea are de învățat în aceste vremuri de restriște. Și că, oricum, Emilia Șercan ar trebui să aibă textul pentru o verificare de plagiat. Așa că organizăm Maratonul Cunoașterii: voluntarii USR vor merge să scrie cuvânt cu cuvânt. Nu vom publica textul, doar fragmente citate, concluziile pot fi de interes global, credem. Îl vom pune la dispoziție pentru verificare de plagiat”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR.

„Facem un maraton al transcrierii tezei de doctorat a ministrului Bode. Pentru că lucrarea este de negăsit în librării sau alte biblioteci. Teza nu poate fi copiată la xerox sau fotografiată. Ea există doar în format de pagină scanată. Nu ai voie nici să faci foto la ecranul computerului. Astăzi, am fost la Biblioteca Națională pentru a transcrie teza de doctorat a lui Lucian Bode. Împreună cu Cristian Ghinea și colegii de la USR Tineret”, a zis Iulian Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților.

Deputatul USR Iulian Bulai a mai anunțat că va cere o audiență la directorul Bibliotecii Naționale, Adrian Cioroianu, întrucât „nu este normal, într-o perioadă în care tot vorbim de digitalizare, să fie împiedicat prin orice mijloc accesul la informație, mai ales în condițiile în care cercetarea se face pe bani publici”.

În urma vizitei la Biblioteca Națională a României, USR a dat publicității o serie de fragmente din teza de doctorat a ministrului de Interne. Redăm unul dintre ele: „Pentru a aborda dimensiunile securității energetice, este necesar a privi acest concept ca o stare ideală ce implică perfecta funcționalitate a tuturor mecanismelor și proceselor ce stau la baza ei. În mod firesc sincronizarea elementelor sistemului trebuie să treacă prin procese de adaptare concentrate atât pe transformări interne, cât și pe transformări pe plan extern.”.

Vedeți video:

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare