marți, aprilie 23, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăȘtiri InterneEmilia Șercan refuză să verifice teza lui Bode în transcrierea USR: "Hoardele...

Emilia Șercan refuză să verifice teza lui Bode în transcrierea USR: „Hoardele de postaci politici ai PNL nu vor conteni să spună că lucrez la comanda USR”

Emilia Șercan refuză să verifice teza lui Lucian Bode, după ce USR a anunțat că se va ocupa de transcrierea lucrării de doctorat a ministrului de Interne, lucrare care nu poate fi consultată decât la Biblioteca Națională și nu poate fi copiată în vederea analizei. Motivul refuzului jurnalistei e acela că nu vrea să se decredibilizeze și să fie acuzată că lucrează alături de USR.

După ce Lucian Bode a anunțat că va intenta procese oricui va mai spune că lucrarea sa de doctorat e ținută la secret, Emilia Șercan a explicat că nu e vorba de secretizarea lucrării, ci de dificultatea de a o verifica, în condițiile în care ea trebuie să fie citită la Biblioteca Națională pe un computer fără acces la internet, capturile de ecran fiind interzise.

Primii care au sărit pentru a-și anunța sprijinul au fost, evident, cei de la USR, care și construiseră o mică echipă formată din nume celebre ca să se ocupe de transcrierea lucrării, urmând să o pună la dispoziția jurnalistei Emilia Șercan.

Aceasta a refuzat, însă, oferta celor de la USR, menționând că, dacă ar accepta o astfel de posibilitate, credibilitatea sa ar avea de suferit, pentru că ar apărea mulți care ar susține că există o relația de colaborare între ea și acel partid politic. Jurnalista a explicat motivele refuzului său foarte clar.

„1. Acțiunea de copiere a tezei lui dr. Bode de către mai mulți membri USR este o acțiune politică, cu care nu am nimic de-a face și cu care nu vreau să fiu asociată. Dacă aș accepta să analizez acel exemplar, hoardele de postaci politici ai PNL nu vor conteni să spună că lucrez la comanda USR. Deja s-a încercat decredibilizarea muncii mele de către diverse entități politice sau nepolitice, fiind asociată cu USR, deși nu am nicio legătură politică cu USR sau cu alt partid.

2. Până acum am verificat destul de multe teze fără să am acces la varianta lor pdf sau word. Din septembrie 2016, tezele de doctorat sunt accesibile la Biblioteca Națională exclusiv în format electronic. De atunci încoace aproape toate tezele verificate – cu câteva excepții – le-am verificat citindu-le pe calculator la Biblioteca Națională. Cel mai recent exemplu, teza lui Nicolae Ciucă. În concluzie, nu am nevoie de varianta pdf sau word ca să verific o teză.

3. Dacă voi decide să verific teza lui dr. Bode o voi face de una singură, fără ajutor, așa cum am făcut întotdeauna.

4. Modul în care îmi aleg subiectele de presă în viitor va fi același pe care l-am aplicat întotdeauna: interesul public.”

Tentativa USR de a se urca pe popularitatea obținută de jurnalista Emilia Șercan prin munca ei în serviciul public a fost criticată pe rețelele de socializare în ultimele zile, iar reacția publicului care o urmărește pe jurnalistă pe Facebook a fost una de apreciere la adresa deciziei luate.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare