Prin 25 de ateliere locale, American Councils va promova prietenia și cooperarea româno-americană în comunitățile urbane și rurale, va aborda subiecte de interes local și va încuraja cetățenii să-și susțină și să-și protejeze drepturile și libertățile democratice.
Atelierele din cadrul programului vor viza teme precum: pacea și securitatea regională și internațională; promovarea standardelor euro-atlantice ale democrației, statului de drept și includerii minorităților; consolidarea economiei transatlantice; și modul în care experiența de schimb din SUA a influențat perspectiva lor asupra acestor subiecte asupra comunităților mari și mijlocii din România.
Jurnalista Carmen Dumitrescu a anunțat că pregătește două workshop-uri în cadrul acestui program, acestea fiind organizate în județul Neamț. Primul se va desfășura în cursul zilei de 11 octombrie la Liceul „Carol 1” din Bicaz și al doilea va avea loc în cursul zilei de 12 octombrie la Biblioteca „Mihai Eminescu” din același oraș.
Potrivit jurnalistei, cele două ateliere vor fi construite în jurul temei: „Responsabilitatea care nu taie aripile libertății: cât de pregătit ești pentru a fi cetățean?” și vor consta în dezbateri împreună cu elevi de gimnaziu și liceu pe marginea unor subiecte civice, precum cunoașterea drepturilor și responsabilităților cetățenești în democrație.
„M-am gândit mult în ce fel aș vrea să decurgă aceste ateliere și care ar fi ideea pe care aș vrea ca tinerii de acasă s-o păstreze cu ei. În cele din urmă am decis să construiesc cu ei un schimb de idei pe marginea Libertății și Responsabilității, principii care nu se bat cap în cap, cum ar putea unii să creadă, ci se potențează unul pe altul. Așa că săptămâna viitoare voi fi la Bicaz, atât la liceu, cât și la bibliotecă, pentru a discuta cu cei tineri despre ce înseamnă să fii un cetățean în totalitate liber și în totalitate responsabil.„, a anunțat Carmen Dumitrescu.
Prin proiectul „Celebrating 25 Years of Strategic Partnership”, American Councils își propune să abordeze atât zonele urbane, cât și cele rurale. Publicul țintă potențial pentru atelierele locale include profesori, bibliotecari, studenți, reprezentanți ai ONG-urilor locale, lucrători din administrația publică, artiști locali și alte părți interesate ale comunității cu privire la experiența absolvenților de programe susținute de Departamentul de Stat în Statele Unite ale Americii.