vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInterviuVIDEO Radu Hossu, relatări inedite din Ucraina: "Rușii ofereau mâncare expirată de...

VIDEO Radu Hossu, relatări inedite din Ucraina: „Rușii ofereau mâncare expirată de peste 1 an!”. Apel umanitar către români: „E nevoie de bani pentru alimente!”

Radu Hossu, aflat de câteva săptămâni în Ucraina în calitate de corespondent de război, a acordat un interviu pentru publicația Investigatoria pe parcursul căruia a evidențiat că românii trebuie să înțeleagă că lupta pentru libertate dusă de forțele ucrainene împotriva trupelor ruse este de o importanță majoră inclusiv pentru securitatea României și nu numai. Totodată, acesta a lansat un apel umanitar, îndemnând românii să efectueze donații pentru ca ucrainenii din zonele ce s-au aflat sub ocupație rusă, dar care au fost recent eliberate de forțele Kievului, să primească hrană proaspătă, în prezent existând o adevărată criză alimentară în mai multe sate din regiunile Herson și Harkiv.

„Ce le-aș spune oamenilor care îmi donează? Că le mulțumesc foarte mult. Această luptă, așa cum am zis de foarte multe ori, nu e doar a ucrainenilor, ci a noastră, a tuturor. Este vorba despre lupta dintre autoritarism și democrație. E lupta unui sistem de valori în care noi credem și pe care-l luăm de-a gata, căci noi avem libertatea de exprimare, libertatea presei ș.a.m.d., chiar dacă se întâmplă ca multe să nu fie respectate, inclusiv în România. Că există abuzuri, că suntem o democrație tânără, absolut! Dar există speranțe în România că va deveni o țară sănătoasă? Da, dacă ne implicăm și dacă ne pasă! Asta fac în momentul acesta ucrainenii! Ei opresc un stat agresor și autoritarist din a-și demonstra puterea și influența prin violență, ca după aceea să o demonstreze pe o scară mai largă, să se răsfrângă asupra țărilor vecine. Să nu uităm că suntem țara care împarte cea mai mare graniță cu Ucraina. Războiul acesta nu e doar despre Ucraina și despre ucraineni, ci despre Europa, despre un sistem de valori de guvernare și organizare a societății. Vrem tiranie și autocrație sau vrem respectarea drepturilor omului și tot ce decurge de aici?”, a zis Radu Hossu.

Totodată, activistul civic a atras atenția că donațiile sunt necesare inclusiv pentru achiziționarea de mașini 4X4, întrucât armata ucraineană se confruntă cu o lipsă acută de mașini blindate de infanterie.

„În momentul acesta, dacă vor veni în continuare donații, voi continua să cumpăr cât mai multe mașini 4X4 de teren pentru brigăzile teritoriale care sunt în prima linie în momentul acesta. Chiar dacă nu vă vine să credeți, există brigăzi teritoriale care sunt în linia zero, iar în același timp există brigăzi ale armatei care se deplasează inclusiv cu mașini 4X4. Nu toată armata ucraineană are Humvee-uri. Dacă sunteți interesați, căutați inclusiv pe Institute for the Study of War sau pe New York Times și veți vedea că una dintre cele mai mari probleme ale armatei ucrainene în acest moment e cea a mașinilor blindate de infanterie. Evident că eu nu pot să cumpăr mașini blindate de infanterie, dar ce pot face e să cumpăr mașini 4X4 care pot transporta oameni pe front și de pe front”, a precizat acesta.

În ceea ce privește criza alimentară la care am făcut referire mai sus, Radu Hossu a relatat experiența pe care a avut-o în Izium, o familie de ucraineni arătându-i că invadatorii ruși, pe perioada de ocupație, le-au oferit hrană expirată de peste 1 an ca ajutor umanitar.

„În același timp este nevoie de bani pentru alimente pentru că în zonele abia eliberate de forțele ucrainene, în regiunile Harkiv și Herson, există sate întregi cu sute de oameni care nu au văzut mâncare bună, sănătoasă și neexpirată de luni de zile. Am fost în Izium și am fost la o familie unde am dat ajutoare și care ne-a invitat înăuntru să ne ofere un borș. Am fost în Izium cam la o săptămână după eliberare și ni s-a explicat foarte clar că mâncarea pe care o dădeau rușii când i-au ocupat era expirată de aproximativ 1-2 ani. Deci acestea erau ajutoarele umanitare pe care le ofereau rușii. Iar în momentul în care armata ucraineană a eliberat Izium, rușii au fugit într-adevăr de acolo, dar nu au făcut-o cu mâna goală. Au fugit cu tot, cu telefoane, plasme, cu tot ce au găsit. Ucraina a fost o țară care începuse să se dezvolte. Inclusiv orașe micuțe precum Izium, care avea în jur de 70 de mii de locuitori înainte de război, se dezvolta. Existau oameni care, desigur, aveau telefoane mobile și plasme de ultimă generație, respectiv mașini scumpe. Multă lume spune că, vai Doamne, vin oamenii cu mașini scumpe din Ucraina. Da, pentru că au avut o viață, au avut business-uri și acum sunt refugiați. Sunt oameni care au copii, care au fugit din fața bombelor”, a mai zis Radu Hossu, al cărui profil de Facebook poate fi accesat AICI pentru mai multe detalii referitoare la modalitățile de donații.

Urmăriți interviul integral:

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare