Ministrul de Interne, Lucian Bode, s-a manifestat cu iritare la adresa celor care spun că și-ar ține teza de doctorat la secret și a punctat că, pe viitor, intenționează să îi trimită la tribunal pe cei care vor mai deschide public subiectul.
„În urmă cu 2 ani, jurnaliști interesați de lucrarea mea au spus că teza poate fi consultată de oricine, fiind vorba de o lucrare publică. Teza este accesibilă la Biblioteca Universitară Lucian Blaga, cât și la Biblioteca Națională. Toți cei care mă vor acuza de acum înainte că am secretizat teza de doctorat mă voi întâlni în instanță pentru că prea mult și-au bătut joc. Au citit-o de nu mai are coperți.”
Imediat după această declarație, jurnalista Emilia Șercan a reacționat, ea fiind specializată în studiul lucrărilor de doctorat ale celor care ocupă funcții de responsabilitate publică, și a lămurit subiectul pentru toată lumea.
Aceasta arată că lucrarea nu e secretizată și că poate fi găsită la Biblioteca Națională, în urma unui demers jurnalistic de-al său, însă lucrarea poate fi consultată numai în anumite condiții restrictive, care fac extrem de dificilă identificarea unor eventuale pasaje plagiate.
„Teza lui dr. Bode este digitalizată pentru că eu am cerut acest lucru și poate fi consultată pe un calculator fără acces la internet. Fotografierea ecranului cu prețioasa creație științifică este interzisă. (…) Doctor Bode a zis în seara asta că a trimis prețioasa sa lucrare științifică, publicată sub formă de carte, la Biblioteca Central Universitară (BCU) a Universității „Babeș-Bolyai” și la Biblioteca Națională, dar ce să vezi? Cartea nu există la raft nici la BCU în Cluj, și nici la Biblioteca Națională.”, a semnalat Emilia Șercan.
Mai mult, jurnalista arată că teza de doctorat a lui Lucian Bode este realizată în jurul securității energetice, un domeniu extrem de complex, pe care fostul șef de vânzări de la Electrometal Oradea pare să-l fi priceput la nivel superior.
Mai mult, Bode ar fi decis să-și transforme teza în carte, numai că această carte nu există la raft nici la BCU în Cluj, și nici la Biblioteca Națională.
„Recent am întrebat la Biblioteca Națională dacă editura unde a apărut cartea i-a trimis, așa cum cere legea bibliotecilor, în număr de 7 exemplare. Răspunsul primit, sub semnătura directorului Adrian Cioroianu, spune așa: „În prezent, titlul nu este disponibil utilizatorilor, deoarece nu a fost încheiat procesul de prelucrare a titlului și a exemplarului destinat colecțiilor curente ale Bibliotecii Naționale a României”. Eu mă întreb, dar întreb și public cât poate dura prelucrarea unei cărți ca să ajungă la cititori și, mai ales, cât ia prelucrarea cărții cu știința lui dr. Bode, ca acuș’ se fac doi ani de la publicarea ei…„, a mai remarcat Emilia Șercan.