vineri, martie 29, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăInvestigațiiÎN ȚARA NIMĂNUI SE POATE ORICE: Cum a fost posibilă organizarea unei...

ÎN ȚARA NIMĂNUI SE POATE ORICE: Cum a fost posibilă organizarea unei competiții a motoarelor într-o arie naturală protejată

La sfârșitul lunii septembrie, în interiorul sitului Natura 2000 Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului a avut loc raliul internațional Balkan Offroad Rally. Subiectul ne-a atras atenția, pentru că respectiva competiție sportivă, organizată în totală indiferență cu privire la starea mediului într-un ecosistem protejat prin lege, a lăsat urme adânci în aria naturală protejată. La propriu. De aceea, INVESTIGATORIA a luat inițiativa de a contacta Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, pentru a afla dacă instituția de resort știe despre felul în care s-a desfășurat acea competiție sportivă.

Inițial, ni s-a spus telefonic că vom primi un răspuns în funcție de cât de important i se va părea conducerii setul nostru de întrebări, iar astăzi am primit și datele solicitate în scris. Ce am aflat? Ei bine, că s-a jucat la limita legii și că responsabilii fac în continuare ceea ce știu mai bine: se spală pe mâini.

INVESTIGATORIA a arătat într-un material precedent faptul că Balkan Offroad Rally (o competiție internațională de motociclete, ATV-uri și alte “motoare”) s-a desfășurat în interiorul unei arii protejate, deși acest lucru este interzis prin lege.

Amintim, totuși, că primarul municipiului Sighișoara și-a asumat public responsabilitatea pentru felul în care se va desfășura competiția sportivă, el însuși scriind pe pagina sa de socializare că Primăria Sighișoara e partener al evenimentului. Ca atare, organizatorii au avut sprijinul nemijlocit al autorităților locale.

Și astfel a avut loc un eveniment uriaș care a lăsat urme adânci în solul ariei protejate Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului, urme probate de noi cu fotografii ulterioare competiției care a avut loc în zonă.

Am contactat, deci, instituția care are în responsabilitate ariile naturale protejate din România și am pus câteva întrebări simple. Cea mai importantă dintre ele s-a referit la felul în care a decurs dialogul autorității centrale cu autoritățile locale și organizatorii evenimentului sportiv cu privire la felul în care avea să se desfășoare evenimentul și modul în care acel eveniment avea să respecte o arie naturală protejată.

Astfel, Agenția pentru Arii Naturale Protejate ne-a transmis pașii care au fost urmați în acest proces, menționând că la solicitarea președintelui ACS 4×4 Sighișoara, Marius Cezar, ANANP “ a răspuns organizatorilor că, deoarece traseele propuse traversează arii naturale protejate și se situează în afara drumurilor publice, nu poate fi emis avizul pentru desfășurarea competiției Balkan Offroad Rally 2022.”

Până aici, toate bune și corecte, numai că jocul pentru evitarea regulilor a început imediat. Practic, ce s-a întâmplat? Serviciul teritorial Mureș al ANANP le-a comunicat organizatorilor acordul de principiu pentru desfășurarea evenimentului pe raza județului Mureș, cu condiția de a muta traseele în afara ariilor naturale protejate.

Serviciul teritorial Brașov al ANANP a comunicat și el organizatorilor evenimentului sportiv că traseul ales pentru desfășurarea competiției se situează în vecinătatea ariilor naturale protejate care traversează județul Brașov (Sighișoara-Târnava Mare-Dealurile Homoroadelor, Cotul Turzunului) și li s-a transmis acestora că accesul pe suprafața ariilor naturale protejate este interzis prin lege.

Și atunci organizatorii concursului au promis, potrivit răspunsului primit de noi de la ANANP, că vor traversa aria protejată pe podul existent din nord-estul localității Ungra  și că vor instrui participanții cu privire la regula de a nu invada aria naturală protejată prin lege.

Numai că, în realitate, lucrurile nu s-au petrecut deloc așa cum s-a stabilit și Agenția Națională pentru Arii Protejate se spală, practic, pe mâini, punând întreaga responsabilitate pentru eventualele încălcări ale regulilor pe spatele organizatorilor evenimentului.

Pentru că, de fapt, aria naturală protejată a fost cu certitudine invadată de motoare. Și demonstrăm acest lucru cu ajutorul fotografiilor postate pe pagina de socializare a evenimentului Balkan Offroad Rally 2022 și al hărților zonei.

Săgeata roșie marcată pe hartă este unul dintre locurile (Crucea Dăii) care apar în fotografiile oficiale ale evenimentului, chiar în inima ariei naturale protejate prin lege

Pricepem abia acum care a fost înțelegerea. Oficial traseul a fost aprobat doar cu condiția ca participanții la concurs să ocolească aria protejată, însă tacit li s-a dat voie să facă așa cum era mai bine pentru ei, de vreme ce, ca să-l cităm pe primarul Sighișoarei, vorbim despre “locul de întâlnire pentru cele mai spectaculoase autovehicule”.

Și ca să fie clar că s-au încălcat regulile, am remarcat printre fotografiile de la eveniment, postate chiar de organizatori, unele realizate la Crucea Dăii, care este, potrivit localnicilor, inima zonei protejate.

Surse din zonă susțin că la primăriile din Saschiz și Bunești, localnicii au depus chiar și plângeri pe tema celor întâmplate.

Mai mult, ANANP ne-a transmis că ei n-au, practic, nicio vină pentru eventualele abateri și invazii ale ariei naturale protejate, pentru că Federația Română de Automobilism Sportiv nu au anunțat pe nimeni cu privire la deciziile luate.

“Menționăm că organizatorii, Federația Română de Automobilism Sportiv și ACS 4×4 Sighișoara, nu au notificat ulterior ANANP Central sau Serviciile Teritoriale Mureș și Brașov în legătură cu deciziile pe care le-au adoptat în privința desfășurării sau anulării evenimentului Balkan Offroad Rally 2022”.

Din răspunsul primit de INVESTIGATORIA de la ANANP

Cu alte cuvinte, în țara nimănui se poate orice. Și cam așa a fost posibilă organizarea unei competiții a “motoarelor” într-o arie naturală protejată, în care accesul este extrem de limitat prin legile în vigoare, lucru care n-a contat absolut deloc pentru nimeni.

Sursa fotografiei de ilustrație: Balkan Offroad Rally 2022, Facebook.

Carmen Dumitrescu
Carmen Dumitrescu
Jurnalist de investigație, cu o activitate jurnalistică bogată. Mediafax, G4Media, Europa FM, Realitatea.net sunt doar câteva dintre publicațiile cu care a colaborat de-a lungul vremii. A absolvit programul de cercetare și investigație "Edward R. Murrow" în Statele Unite ale Americii, în cadrul Poynter Institute din Florida. A fost premiată în cadrul Galei Superscrieri în anul 2019, obținând premiul din cadrul secțiunii "Presă Locală". Premiată de Ambasada SUA în cadrul evenimentului "Romanian Women of Courage" în anul 2019. Carmen este și scriitor, având până în prezent cinci romane publicate, cea mai recentă apariție editorială a sa fiind cartea "Cei care nu mint".
ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

2 COMENTARII

  1. […] La sfârșitul lunii septembrie, în interiorul sitului Natura 2000 Târnava Mare-Podișul Hârtibaciului a avut loc raliul internațional Balkan Offroad Rally. Subiectul ne-a atras atenția, pentru că respectiva competiție sportivă, organizată în totală indiferență cu privire la starea mediului într-un ecosistem protejat prin lege, a lăsat urme adânci în aria naturală protejată. La propriu. De aceea, INVESTIGATORIA a luat inițiativa de a contacta Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, pentru a afla dacă instituția de resort știe despre felul în care s-a desfășurat acea competiție sportivă, scrie Investigatoria […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare