sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneUn dirijor ucrainean a fost ucis de trupele rusești pentru refuzul de...

Un dirijor ucrainean a fost ucis de trupele rusești pentru refuzul de a participa la un concert propagandistic

Rușii l-au împușcat mortal pe dirijorul ucrainean Yuri Kerpatenko pentru că a refuzat să participe la un concert pe care invadatorii l-au planificat în regiunea ocupată temporar Herson, informează Ministerul Culturii din Ucraina.

„Yuri Kerpatenko și-a manifestat în mod deschis poziția civică și a refuzat să părăsească Hersonul ocupat”, a precizat ministerul într-o postare publicată sâmbătă, pe Facebook, prin care a confirmat decesul acestuia.

Lui Kerpatenko, care a lucrat începând cu anul 2000 în Filarmonica Regională din Herson, i s-a cerut să colaboreze cu rușii care au planificat un concert pentru data de 1 octombrie.

„Acest concert a fost planificat de ocupanți pentru a demonstra așa-zisa ‘îmbunătățire a vieții pașnice’ din Herson. Dar dirijorul orchestrei Yuri Kerpatenko a refuzat categoric să coopereze cu ocupanții”, a adăugat ministerul.

„Exprimăm cele mai profunde condoleanțe celor dragi și colegilor lui Yuri. Memorie eternă!”, au mai zis oficialii ucraineni.

Kerpatenko a scris adesea postări pe Facebook privitoare la invazia rusească asupra Ucrainei. Pe 25 aprilie, acesta a scris: „Esența Ucrainei este libertatea în sens larg”.

Membrii familiei lui Kerpatenko ce se aflau afara Hersonului au pierdut legătura cu el în septembrie, a informat duminică The Guardian.

Uciderea sa a fost condamnată de un număr de artiști, inclusiv de dirijoarea de muzică finlandezo-ucraineană Dalia Stasevska, care a declarat pentru The Guardian că „istoria Rusiei de a impune o politică de tipul ‘te supui sau mori’ împotriva artiștilor nu este o noutate. E o istorie care se întinde pe sute de ani”.

„Am văzut prea multă tăcere de la colegii ruși. Va fi acesta momentul în care muzicienii ruși, în special cei ce trăiesc și lucrează în străinătate, vor lua o poziție împotriva acțiunilor regimului rus în Ucraina?”, a continuat acesta.

De asemenea, muzicianul americano-ucrainean Vlad De Briansky a vorbit, la rândul său, despre moartea dirijorului, pe care a descris-o pe Facebook drept o „știre îngrozitoare”. (sursa: Newsweek)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare