sâmbătă, aprilie 20, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExternePremieră istorică: Ucraina recunoaște oficial o parte a Rusiei ca fiind teritoriu...

Premieră istorică: Ucraina recunoaște oficial o parte a Rusiei ca fiind teritoriu ocupat

Parlamentul ucrainean a recunoscut marți în mod oficial Republica Cecenă Icikeria ca stat independent ocupat temporar de Federația Rusă și a condamnat genocidul comis de Rusia împotriva poporului cecen.

287 de parlamentari au votat pentru. Nu a existat niciun vot împotrivă, respectiv nicio abținere. Următorul pas procedural constă în înaintarea acestei rezoluții către președintele Ucrainei.

Rezoluția recunoaște independența Ceceniei (formal, Republica Cecenă Icikeria) și este prima dată când Ucraina recunoaște oficial o parte a Rusiei ca fiind teritoriu ocupat.

Incursiunea rusă în zonă a început încă din secolul al XVI-lea, când Muscovy a început să maseze soldați la granițele sale din Caucazul de Nord, cu apetitul de a se extinde ulterior. Cucerirea de către Imperiul Rus a fost încheiată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În 1990, Congresul Național al Poporului Cecen a proclamat o Declarație privind suveranitatea de stat a Ceceniei, bazată pe dreptul la autodeterminare al poporului cecen. În 1992, după prăbușirea URSS și cu numeroase foste republici sovietice dobândind independența, Parlamentul cecen a aprobat o nouă Constituție, instituind Republica Cecenă ca „stat democratic suveran și independent guvernat de statul de drept”, iar ulterior, în 1994, a schimbat denumirea în Republica Cecenă Icikeria. Cu toate acestea, tentativa de independență a fost zădărnicită brutal de Rusia pe parcursul a două războaie, în 1994-1996 și 1999-2009.

Acțiunile Rusiei au încălcat normele recunoscute de drept internațional și obligațiile internaționale bilaterale ale Rusiei, în special Tratatul privind pacea și principiile relațiilor dintre Federația Rusă și Republica Cecenă Icikeria, semnat pe 12 mai 1997.

Forțele armate ruse au comis pe teritoriul Republicii Cecene Icikeria numeroase atrocități considerate infracțiuni conform dreptului internațional, inclusiv crima de genocid, care intră în competența Curții Penale Internaționale. (sursa: TVP World)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare