vineri, aprilie 26, 2024

PUNEM REALITATEA SUB LUPĂ

AcasăExterneSondaj: Majoritatea polonezilor consideră că interzicerea aproape totală a avortului i-a descurajat...

Sondaj: Majoritatea polonezilor consideră că interzicerea aproape totală a avortului i-a descurajat pe oameni în a avea copii. Procentul celor ce vor liberalizarea legislației

Puțin peste jumătate dintre polonezi consideră că interzicerea aproape totală a avortului (legislația împiedică femeile să întrerupă sarcina chiar dacă medicul stabilește că fătul suferă de o malformație fatală) i-a determinat pe oameni să fie mai reticenți în a avea copii. Rata natalității a scăzut într-adevăr, dar, pe de altă parte, aceasta este o tendință pe termen mai lung.

Același sondaj arată, de asemenea, că interdicția a provocat o polarizare a opiniilor cu privire la avort, încurajând un număr din ce în ce mai mare să susțină o lege mai liberală, dar ducând inclusiv la mărirea micii minorități care dorește reguli mai dure care să interzică și avorturile în cazuri de viol sau dacă sarcina amenință viața sau sănătatea mamei.

Sondajul – realizat de United Surveys pentru Dziennik Gazeta Prawna și RMF24 – a constatat că o majoritate restrânsă, de 52% (45% era procentul în sondajul din 2021), consideră că legislația intrată în vigoare în ianuarie 2021 cu privire la avort, i-a făcut pe polonezi să fie mai reticenți în a avea copii.

În rândul respondenților de sex feminin, procentul a fost de 67%, în creștere față de 57% cât era în urmă cu un an. În cazul bărbaților, procentul a fost de aproximativ 35% atât anul acesta, cât și anul trecut.

Doar 7% dintre polonezi cred că noua lege i-a determinat pe oameni să fie mai dispuși să aibă copii (în creștere față de 3% anul trecut), în timp ce 32% cred că nu a avut niciun efect (în scădere față de 42% cât era anul trecut).

Pe parcursul ultimului an, au existat două cazuri de răsunet în care femeile au murit în urma unor complicații legate de sarcina lor. Mulți au dat vina pentru aceste tragedii pe reticența medicilor de a face avorturi din cauza noii legislații stricte.

De când a fost introdusă interdicția aproape totală a avortului, numărul nașterilor în Polonia a scăzut la minimuri istorice. Cu toate acestea, e o continuare a unei tendințe pe termen mai lung, care a început înainte de hotărârea Curții Constituționale din octombrie 2020 care a dus la o legislație mai strictă referitoare la avort.

Același sondaj al United Surveys a mai constatat că o mare majoritate, de 76%, dorește să liberalizeze legea avortului, în timp ce doar 19% dintre polonezi doresc să mențină actuala interdicție aproape totală sau să o facă și mai strictă.

Respondenții au fost întrebați dacă doresc: să păstreze legea actuală a avortului, care permite avorturile numai dacă sarcinile rezultă dintr-o faptă penală sau amenință viața sau sănătatea mamei; revenirea la legea anterioară, care permitea și avortarea fetușilor care erau diagnosticați cu malformații; trecerea la o lege și mai liberală; sau înăsprirea legislații actuale.

Cea mai mare proporție, 44%, favorizează introducerea unei legi și mai liberale decât cea dinaintea actualei interdicții aproape totale (în creștere de la 36,5% anul trecut). În practică, asta ar însemna cel mai probabil să se permită avortul la cerere, lucru susținut de cele mai mari două partide de opoziție.

Aproximativ o treime (32%) dorește să revină la legea care exista înainte de introducerea interdicției aproape totale (în scădere față de 43% anul trecut). Acele reguli, introduse în anii 1990, erau deja printre cele mai dure din Europa.

Doar 12% ar respecta regulile actuale (același procent ca anul trecut), în timp ce 7% doresc o lege mai dură (în creștere față de 3% cât era anul trecut). Înăsprirea regulilor ar însemna în practică interzicerea avorturilor rezultate din acte criminale și/sau cele care amenință viața sau sănătatea mamei. (sursa: Notes from Poland)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Articole Populare

spot_img

Articole Populare